RICARDO MORAES/Action Images
RICARDO MORAES/Action Images

Tradicija, 'šmek', strast – počinje Copa America: Brazil od granita, Messijev pješčani sat curi

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 13.06.21. | 19:17

Noćima gledamo prema Južnoj Americi, danju smo fokusirani na Euro i - to je to! Može li bolje? Teško...

Ako ste ljubitelj nogometa, ako imate strast za najvažniju sporednu stvari na svijetu, pred vama je savršen mjesec. Nogomet od jutra do jutra, bez predaha, bez spavanja ... Danju su na programu utakmice Europskog prvenstva, a noću uživajući u čarima južnoameričkog nogometa.

47. izdanje Copa America, prvenstva 10 zemalja Zelenog kontinenta, započinje večeras utakmicom Brazil - Venezuela (23:00) u Brazilu. Prvenstvo se igra od 13. lipnja do 10. srpnja. Prvenstvo se trebalo igrati prošle godine, ali je odgođeno zbog pandemije koronavirusa. Premješteno je na lipanj ove godine, ali bilo je i problema. Domaćinstvo je povjereno Argentini i Kolumbiji, no obje su zemlje odustale. Kolumbijci zbog nestabilne političke situacije koju su prouzročili prosvjedi protiv povećanja poreza, korupcije i reformi zdravstvenog sustava vlade predsjednika Ivana Dugueza Marqueza, dok je situacija s koronavirus je alarmantan kod Gauchosa.

Organizaciju je ponovno preuzeo Brazil, domaćin posljednje utakmice selekcija iz Južne Amerike prije dvije godine. Zemlja kave, sambe i nogometa ima problema s korono,, druga je zemlja po smrtnosti kada je u pitanju ovaj opaki virus, ali nogomet u Brazilu nije sport, to je religija. Lopta se mora kotrljati. Iako su reprezentativci bili protiv igranja natjecanja, započinje kontinentalno prvenstvo. Neće biti pozivnica, sudjelovat će samo zemlje koje zemljopisno pripadaju Zelenom kontinentu. Izvorno su Australija i Katar trebali sudjelovati kao gosti, ali su oba saveza odustala početkom godine.

 

Spektakularnih gotovo mjesec dana zajamčeno je, ali nažalost neće biti gledatelja na stadionima u Rio de Janeiru, Brazilu, Cuiabi i Goianiji, četiri grada u kojima će igrati najjače kontinentalno reprezentativno natjecanje. Polufinalne utakmice na programu su u Brazilu i Rio de Janeiru, a kultna Maracana bit će domaćin velikog finala, 10. srpnja. Utakmica za treće mjesto igra se na stadionu Mane Garincha u Brazilu. Sljedeće natjecanje južnoameričkih selekcija planirano je za 2024. godinu u Ekvadoru.

Urugvaj ima najviše naslova prvaka Južne Amerike, čak 15, posljednji put prije 11 godina. Slijedi Argentina s 14, Brazil s devet, Paragvaj, Čile i Peru s po dva, dok su jednom najbolje bile Kolumbija i Bolivija. Ekvador i Venezuela nikada nisu bili prvaci kontinenta. Uz selekcije iz Južne Amerike, Meksikanci su osvojili i medalje, pet (dvije srebrne i tri brončane), dok je Honduras jednom bio treći.

Sve reprezentacije u Brazilu moći će računati na 28 igrača, pet više nego što je to bio slučaj na prethodnim natjecanjima. Selekcije su podijeljene u dvije skupine s po pet momčadi. U skupini A igrat će Argentina, Paragvaj, Bolivija, Urugvaj i Čile, a u skupini B Brazil, Peru, Kolumbija, Ekvador i Venezuela. Domaćin ima slabiju skupinu, a četiri najbolje selekcije izborit će četvrtfinale, odnosno samo posljednje plasirane selekcije u obje skupine neće nastaviti bitku za trofej u Copa Americi. To izbornicima daje priliku da kalkuliraju u prvoj fazi, da odmore najbolje i sačuvaju svježinu za ključne utakmice u nokaut fazi.

Naslov brani Brazil, koji je prije dvije godine na svom terenu stigao do devete krune nakon pobjede u finalu protiv najugodnijeg iznenađenja prvenstva, Perua s 3: 1. Golove za Selecao postigli su Everton, Gabriel Jesus i Richarlison, dok je jedini pogodak za Peruance djelo veterana Paola Guerrera. Brazilci su do krune stigli nakon 14 godina posta. Prije toga, Urugvajci su bili na krovu kontinenta 2011. godine, a na prethodna dva prvenstva dominirali su Čileanci. S tečajem 2,10 u Germania Sportu, Brazil je i ove godine prvi favorit za obranu trona, za deseti jubilarni naslov najbolje selekcije u Južnoj Americi. Domaći teren, najjača momčad koju bi trener Tita mogao voditi, sa zvijezdom Neymarom, pobjedničkim mentalitetom, izvrsnim igrama u kvalifikacijama za Svjetski kup u Kataru (maksimalno šest pobjeda), glavni su grad koji Selecau stavlja u ulogu najvećeg kandidata za zlato.

Momčad Brazila na posljednjem izdanju Copa Americe - RICARDO MORAES/Action ImagesMomčad Brazila na posljednjem izdanju Copa Americe - RICARDO MORAES/Action Images


Izabranici selektora Titea su na šest utakmica kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru primili samo dva pogotka. U Brazilu se priznaju samo prva mjesta. Sve osim obrane trona bit će neuspjeh za Neymara i kompaniju.

Argentinci su na drugom mjestu vječne liste s 14 naslova. Urugvajci imaju samo trofej više, ali Gaučosi su krunu najbolje selekcije Južne Amerike čekali 28 godina. Od dva vezana naslova 1991. i 1993. godine, traje mjesto nogometaša u plavo-bijelim dresovima. Na prvenstvima 2015. i 2016. godine Čileanci su bili kobni u finalu. U ovom tisućljeću čak četiri naslova viceprvaka, premalo za reprezentaciju koja u svojim redovima ima Lionela Messija, prema mnogima najbolji nogometaš svih vremena.

Omaleni virtuoz osvojio je sve što se moglo osvojiti s Barcelonom, ali njegove ruže ne cvjetaju s Brazilom. Bio je prvak za mlade na Svjetskom kupu 2005. godine, a zlato je imao na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. na početku karijere, ali od tada ostaje praznih ruku s Argentinom. Ne igra dobro u dresu svoje zemlje, često je bio na meti medijskih kritika. Nekoliko je puta najavljivao oproštaj od dresa Gauchosa, ali uvijek se vraćao kako bi sunarodnjacima dokazao da u njemu teče vruća argentinska krv.

Trener Lionel Scaloni pozvao je na sve najbolje što Argentina trenutno ima. Sve će oči biti uprte u Lionela Messija, a osim njega, puno se očekuje od napadača Intera Lautara Martineza i veterana Angela di Mariju iz Paris Saint-Germaina te Sergjia Kuna Aguera, novog Messijevog suigrača u Barceloni.

Da će Argentinci postati prvaci Južne Amerike, tečaj u Germaniji iznosi 3,75. Dvjema nogometnim velesilama daju se najbolje šanse za krunu, a slijede ih reprezentacije koje prijete iz pozadine.

Kolumbija će na Copa America bez Jamesa Rodrigueza budući da ga novi izbornik Reynaldo Rueda nije pozvao na ovo natjecanje. Trobojnice su u lošem stanju. Loša atmosfera u reprezentaciji i oko nje kulminirala je krajem prošle godine, kad je Ekvador pobijedio Kolumbiju rezultatom 6:1 u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru, pa je tako bivši izbornik smijenjen. Osim veznjaka Evertona koji će propustiti veliko natjecanje, u prvom planu neće biti ni veteran Radamel Falcao. U napadu se najviše očekuje od uigranog tandema Atalanta, Duvana Zapata i Luis Muriel, a na sredini terena lider bi trebao biti igrač Juventusa Juan Cuadrado. Tu je i lucidni as Boce Juniorsa Edwin Cardona.

DAVID GRAY/Action ImagesDAVID GRAY/Action Images


Izgledi da će Kolumbijci doći do drugog naslova prvaka Južne Amerike je 8,00.

Urugvaj je sa sjajnim tandemom, napadačima madridskog Atletica i Manchester Uniteda, veteranima Luisom Suarezom i Edinsonom Cavanijem, četvrti favorit prvenstva s tečajem 9,00.

Među selekcijama koje bi se mogle umiješati u borbu za naslov su Čile, prvak Južne Amerike 2015. i 2016. godine. Arturo Vidal, Alexis Sanchez i prijatelji su u padu, ali ne smiju se podcjenjivati. Izgledi da će doći do trećeg naslova kontinentalnog prvaka u Brazilu je 13,0.

Od ostalih pet selekcija - Perua, Paragvaja, Venezuele, Ekvadora i Bolivije ne očekuju se čuda. Peruanci su iznenadili prije dvije godine, igrali su finale, a šanse na njima su 40,0 da će se popeti na krov Južne Amerike. Najveći autsajder u Brazilu je Bolivija s kvotom 150,0 za prvaka.

Pripremite se za 'divlje' noći te šarm i strast Južne Amerike ...


Tagovi

Copa AmericaBrazilBrazilska nogometna reprezentacijaArgentinaArgentinska nogometna reprezentacijaČileČileanska nogometna reprezentacijaKolumbijaKolumbijska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti