Marko Prpić/Pixsell
Marko Prpić/Pixsell

Tko bi uopće mogao zamijeniti Čačića? Situacija je zamršena, ali jedno ime bilo bi najlogičnije rješenje

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 03.04.23. | 13:45

U Maksimiru i dalje vjeruju da će Čačić izgurati sezonu do kraja, osvojiti naslov i ući u finale Kupa. Ipak, nastavi li se Dinamova kriza, smjena na klupi bit će nužda, no, pitanje je tko bi i kako naslijedio aktualnog trenera

Dinamo ima sedam bodova prednosti i još uvijek malotko vjeruje da Modri mogu do kraja sezone ispustiti tu razliku i potpuno posrnuti na putu do naslova. Jer, morao bi još koji put Dinamo ozbiljno kiksati, a Hajduk pritom biti uvjerljiv, pobjeđivati sve redom. A pitanje je mogu li Bijeli igrati u tom ritmu, pogotovo ako na terenu nije Marko Livaja, vidjelo se i u Šibeniku još jednom koliko znači momčadi Ivana Leke. Međutim, da se u Maksimir uvukao nemir, da se postavljaju pitanja i da je bliska budućnost napeta, to nije tajna.

Dinamo uopće ne izgleda kao prvak, ni aktualni ni budući, klupska je vlast u svojevrsnom raskoraku, još uvijek se ne zna tko bi i što trebao odlučiti, čija je zadnja. Je li to predsjednik Mirko Barišić, odlučuje li predsjednica Uprave Vlatka Peras, ili o sudbini trenera Ante Čačića, glavnu riječ ima sportski direktor Ante Čačić? Ili će se ipak pitati i Darija Šimića? On je formalno izvan te priče, osim kao jedan od četiri člana Uprave, ali kao netko tko u budućnosti želio i mogao imati veće ovlasti oko sportskih pitanja u klubu, možda bi njegovo mišljenje moglo biti važno, ako ne ključno? Uglavnom, u Dinamu su se nadali da će sva ova pitanja rješavati u mnogo ugodnijem ozračju, s osiguranim naslovom prvaka i puno jasnijim pogledima prema novoj sezoni.

Koliki se nemir, pak, nakon remija (1:1) i loše igre u Velikoj Gorici uvukao među navijače, svjedoči razgovor s jednim od njih, od onih koji idu na svaku utakmicu, već desetljećima, koji ne brinu puno o tome tko vodi klub i tko će odlučivati o svakodnevnim pitanjima, ali mu igre i rezultati momčadi utječu na raspoloženje.

"Čuj, jel ovo Ljubičiću bio drugi ili treći žuti karton u Gorici?", pitao nas je gospodin i vidljivo odahnuo kad je shvatio da je Ljubičiću to tek druga opomena. Eto, takva je atmosfera među navijačima, došlo se do toga da ljudi strepe ima li Ljubičić kartone i može li igrati u idućoj utakmici!? Nije to kritka Ljubičiću, naravno, dečko je ove sezone jedan od najstandardnijih Dinamovih igrača, ali ovaj razgovor svjedoči u kakvom je stanju trenutno Dinamo kad je igrački kadar u pitanju, neigranje bilo kojeg igrača iz trenutnih udarnih 11 veliki je hendikep. A nekad bi to bila samo 'crtica' ili dobra prilika za nekog drugog.

No, kako god bilo, u Maksimiru i dalje vjeruju da će Ante Čačić izgurati sezonu do kraja, prije svega već u srijedu u Šibeniku ući u finale Kupa, a onda pobjedom nad Lokomotivom vratiti momčad pobjedama i u HNL-u i dotegliti je do naslova. Iako je svakom utakmicom sve više pokazatelja da je Čačić izgubio nit, da je momčad 'lelujava' i da trener ne pokazuje da ima ideju kako prodrmati svlačionicu i izvući je iz krize, još uvijek je u modrim odajama više onih koji nisu za povlačenje drastičnih poteza prije ljeta. Između ostalog i zato što, kao što smo napisali, nije jasno tko bi trebao pokrenuti inicijativu za promjenom. Ili donijeti bilokakav novi, vanjski impuls u svlačionici. Zato svi ipak navijaju da Čačić pronađe onog Čačića otprije godinu dana i da još jednom pokaže pravi smjer za izlazak iz krize. Hoće li to uspjeti, pokazat će utakmica u Šibeniku, a pogotovo ona protiv Lokomotive.

Drugi je razlog zašto Čačić još uvijek ima podršku činjenica da nitko u ovom trenutku ne vidi idealnu zamjenu. Ili, nitko u situaciji kad se tek hvataju pozicije u klupskoj hijarhiji, ne želi dekretom stati iza nekog novog trenera. Eterom uvijek kolaju slična imena, kao budućih kandidata za Dinamova trenera. Igor Bišćan, Sergej Jakirović, Zoran Zekić, Igor Jovićević, Gonzalo Garcia, Goran Tomić... Neki će tu dodati i Slavena Bilića, zadnjih dana uz Darija Šimića često se pojavljuje i Stjepan Tomas (zajedno su gledali Vipotnika u Mariboru) pa ne treba i njega izbaciti iz te priče. No, svi oni imaju otegotne okolnosti u ovom trenutku. Neki su zauzeti i s dobrim ugovorima, neki možda nisu idealan izbor na kraju sezone kad treba gasiti vatru, neki možda na tu ulogu ne bi ni pristali, a neki, možda, još nisu dorasli izazovu poput Dinama. A svima njima trebalo bi ipak neko vrijeme da pohvataju konce, a dođe li do Čačićeve smjene, Dinamo vremena neće imati. I zato se jednom ime nametnulo kao logično rješenje u slučaju Čačićeva odlaska. To je Nenad Bjelica! Zaboravimo na neke animozitete repove iz prošlosti, osobne simpatije ili antipatije koje su nastale nakon njegova odlaska iz Dinama, Bjelica je čovjek koji jako dobro poznaje Dinamovu svlačionicu, s mnogim igračima je još u kontaktu, uživa respekt igrača i sigurno bi, prije svih spomenutih, uhvatio uzde i s najmanje problema vratio Dinamu pobjednički gard.

Međutim, da zaključimo, svi se u Dinamu i dalje nadaju da će Čačić u srijedu u Šibeniku, unatoč lošem terenu, buri i nekompletnoj momčadi, pronaći način da se plasira u finale Kupa, a onda pobijediti i Lokomotivu u još važnijoj utakmici. I da neće dovesti Dinamo u još zamršeniju situaciju, u kojoj će se morati reagirati, a neće se smjeti pogriješiti. Nitko ne želi preuzeti odgovornost. O Čačiću u ovom trenutku odlučuje - Čačić. Ne samo kao sportski direktor već kao trener! Uz njega i momčad, koja se, konačno, mora trgnuti, a ne se skrivati iza trenera i dvorskih borbi u klubu.



Tagovi

Ante ČačićNenad BjelicaIgor BišćanZoran ZekićSergej JakirovićStjepan TomasGNK DinamoDario Šimić

Ostale Vijesti