Marko Prpić/Pixsell
Marko Prpić/Pixsell

Plus sedam je puno: Dinamo nikad nije prosuo toliku prednost, ali jednom je bio na rubu...

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 03.04.23. | 08:00

Ovo Dinamovo proljeće mnoge podsjeća na ono iz 2018. I tada su Modri ušli u zadnji krug sa 60 bodova, Hajduk je imao bod manje nego sad. U zadnjh devet kola Dinamo je osvojio čak šest bodova manje od Rijeke, koja je na kraju bila druga. Sedam bodova razlike Dinamo još nije uspio izgubiti

Može li Hajduk u zadnjem krugu prvenstva prestići Dinamo? To je pitanje koje se nakon proteklog vikenda opet pojavila na hrvatskom, nogometnom horizontu, iako je prvenstvo već bilo riješeno, iako su i Splićani djelovali kao da su već odustali, Dinamova rezultatska kriza vratila ih je u igru. I premda je Hajdukov trener Ivan Leko reći da je Dinamo za Hajduk još uvijek drugi svijet, ili druga galaksija, sumnjamo da mi se u podsvijesti ipak nije rodila ideja da u zadnjih devet kola njegova momčad može napraviti pothvat i prva proći kroz ciljnu ravninu. I, naravno da je u ovom trenu teško išta prognozirati, ali radi nešto lakšeg predviđanja 'konzultirali' smo povijest, je li Dinamo ikad zadnji krug završio s tolikim minusom?

Dakle, odmah ćemo zaključiti, Modri u proteklih devet sezona Lige 10 nikad u zadnjih devet kola nisu prosuli prednost koju su imali nakon prva tri kruga, niti su ikad u tih zadnjih devet kola za ikim zaostali sedam i više bodova. No, treba reći da su jednom bili blizu, bili su baš na rubu. I to u proljeće 2018., baš one sezone koju mnogi u Dinamu uspoređuju s ovom. Znači, na kraju trećeg kruga, Dinamo je imao 60, Hajduk 52 boda. Za usporedbu i sličnost s 2023., Dinamo sad ima 60, Hajduk 53 boda! Tada je Rijeka još bila u igri, imala je 51 bod i na kraju su zamalo baš Riječani poremetili planove Modrima. Na kraju prvenstva Dinamo je imao 73, Rijeka 70 boodva, što znači da je Dinamo u tih zadnjih devet kola osvojio šest boodva manje u Rijeke (13-19). Minus šest je, dakle, granica! U jednom izuzetno lošem zadnjem krugu, u kojemu je Dinamo, znači, od ukupnih 27 osvojio samo 13 bodova. Takvo što je ipak teško ponoviti, ali, kako Čačićeva momčad igra u zadnje vrijeme i koliko je sličnosti s tom 2018., doista je sve moguće.

Još je samo dvaput Dinamo u zadnjem krugu završio s minusom u odnosu na prvog pratitelja. U sezoni 2014./15. nakon 27 kola Modri su imali 14 bodova prednost, završili su prvenstvo s plus 13. U onoj korona-sezoni 2019./20. s plus 18 nakon trećeg kruga pali su na plus 15 na kraju i pritom u zadnjih devet kola osvojili samo 12 bodova. Što je Dinamu najmanje ikad u zadnjem krugu. No, uvjerljiva prednost iz prva tri kruga bila je dovoljna i nije bilo straha za naslov, ali je trener Igor Jovićević ipak platio glavom. Zanimljivo, prošle sezone u kojoj je Dinamo živio vrlo dramatično proljeće i naslov prvaka bio mu je ugrožen, na kraju je u zadnjoj četvrtini prvenstva stvorio čak sedam bodova plusa. Sjetimo se, Dinamo je treći krug završio poravnat s Osijekom (54-54) uz utakmicu manje, a završio je s plus sedam pred Hajdukom (79-72). Iako je Željko Kopić smijenjen nakon poraza u zaostaloj utakmici na Poljudu (1:0) i zbog neuvjerljivih partija, Zagrepčani su u konačnici od 27 mogućih bodova osvojili čak 25. Što im je rekord. A zanimljivo ta dva izgubio je upravo Ante Čačić, protiv Lokomotive u Kranjčevićevoj, protiv koje i sad igra na istom mjestu. Da ne bi bilo zabune, taj poraz od Hajduka koji je presudio Kopiću bio je zaostali derbi iz prvog dijela sezone pa nije ušao u ovu statistiku. Najuvjerljiviji zadnji krug u odnosu na suparnike Dinamo je imao u prvoj Bjeličinoj sezoni, 2018./19. kad je u tih posljednih devet kola povećao prednost s plus 17 na plus 25, dakle napravio je novih osam bodova viška. Tada je osvojio 22 od 27 bodova u zadnjem krugu.

Povijest je, dakle, na Dinamovoj strani, sedam bodova Modri još zaostali ni za kim u zadnjem krugu, ali neka iskustva ipak govore da moraju biti oprezni, jer, prije pet godina, primjerice, bili su na rubu. Ono što Dinamu ove sezone ne ide u prilog jest raspored, čak pet gostovanja u zadnjoj četvrtini prvenstva i to kod Hajduka, Rijeke i Osijeka, te kod Lokomotive i Istre. Prednost je ipak velika, međutim, kako Dinamo igra u zadnje vrijeme, posebno na gotovanjima...



Tagovi

GNK DinamoHNLAnte ČačićHrvatska nogometna ligaHNK Gorica

Ostale Vijesti