Reuters
Reuters

Talijani u svijetu Dylana Doga: Propustili Svjetsko prvenstvo, izgubili sva tri euro-finala...

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 11.06.23. | 07:14

... a još ih čeka i završnica Lige nacija!

Dylan Dog jedan je od najpopularnijih stipova, ali i strip-junaka ovih prostora. Izmislio ga je Talijan Tiziano Sclavi 1986., a objavila ga je izdavačka kuća Sergio Bonelli čiji su stripovi, osim u Italiji, popularni u Turskoj, Brazilu i jugo-istočnoj Europi, odnosno na prostoru bivše Jugoslavije. Dylan Dog je melankonični Britanac, bivši policajac Scotland Yarda i bivši alkoholičar. Iznimno je popularan kod pripadnica ljepšeg spola, uvijek je u istoj odjeći (iako nije tipični stripovski 'super-junak') i živi u Londonu sa svojim pomoćnikom Grouchom, koji je dobio identitet po američkom komićaru Juliusu Henryju Goruchu Marxu. Dylan Dog se uz sve to muči s financijama. Naime, nakon odlaska iz britanske policije počeo se baviti neprofitabilnim istraživanjem natprirdonog. Klijenti (najčešće klijentice) ga angažiraju kako bi im riješio stvarni ili nestvarni problem koji ima veze s duhovima, vampirima, smrti (kao biću) ili nekom drugom paranormalnom aktivnosti ili pojavom. Dylan Dog se u oglasniku oglašava kao - istraživač noćnih mora.

Jedna od posljednjih epizoda Dylana Doga počinje ovako: Gabriele Gravina, predsjednik Talijanskog nogometnog saveza, zvoni na vrata Dogove kuće u Craven Roadu 7, London. Vrata mu otvara Groucho i baca neku foru koja je smiješna samo njemu. Gravina ulazi u Dogovu kancelariju, sjeda za kauč i govori: "Talijanski nogomet je završio u noćnoj mori. Nismo se kvalificirali na Svjetsko prvenstvo. Drugi put u nizu. Tri talijanska kluba došla su na korak do sna, osvajanja europskih natjecanja. Izgubili su sva tri finala. A pred nama je još završnica Lige nacija u kojoj igramo protiv favorita turnira Španjolaca. Dylane, samo nam ti možeš pomoći! Platit ćemo ti koliko treba...."

Je li Dylan Dog uopće prihvatio taj slučaj i je li izvukao Talijane iz noćne more saznat ćete za tjedan dana, nakon završenog Final Foura Lige nacija, no, kako stvari stoje, Talijani se nalaze u beskonačnoj 'noćnoj mori' u kojoj su došli na toliko puta stigli na 'korak do sna', a onda ostali bez ičega...

Kao europski prvaci i vodeća momčad kvalifikacijske skupine za Katar 2022., trebali su samo potvrditi plasman na Mundijal. No, u pet 'jesenskih' kvalifikacijskih utakmica upisali su četiri remija i jednu pobjedu. Iako u kvalifikacijama nisu upisali niti jedan poraz, završili su iza Švicarske i morali su u dodatne kvalifikacije za Katar. U polufinalu su dobili Sjevernu Makedoniju, igralo se u Palermu, Talijani su imali 67 napada na makendonski gol, 32 udarca. Nisu zabili niti jedan, a izbacio ih je Alexandar Trajkovski golom u 92. Noćna mora je započela.

Ove sezone Talijani su u Europi igrali dobro i na kraju su došli do finala tri europska natjecanja. Prva je na redu bila Roma koja je nakon Konferencijske lige prošle sezone željela dohvatiti i Europsku ligu. Momčad Josea Mourinha povela je protiv Seville, na odmor je otišla s prednosti od 1-0, no početkom nastavka Mancini je zabio autogol, utakmica je otišla do produžetaka, pa jedanaesteraca i naslov je osvojila Sevilla.

Uslijedilo je finale Konferencijske lige. Fiorentina je igrala dobro, nadoknadila je prednost West Hama stečenu iz jedanaesterca, a onda je u 90. minuti primila gol za 1-2. West Ham je osvojio naslov, a Viole ostale bez titule.

U sinoćnje finale Lige prvaka Inter je ušao kao apsolutni autsajder protiv Manchester Cityja, no Nerazzurri su odigrali jednu odličnu utakmicu, bili su čak i bolji suparnik na terenu istanbulskog Ataturka, ali Manchester City je slavio s 1-0, a Inter je zapucao nekoliko velikih šansi, kada je Dimarco pogodio gredu, zatim Lukakua, a onda je belgijski napadač s pet metara zapucao zicer u 89....

Uz sve to Talijane očekuje završnica Lige nacija. U polufinalu, već za četiri dana igraju protiv prvog favorita turnira, reprezentacije Španjolske. Okosnicu Mancinijeve momčadi čini Interova petorka (Barella, Bastoni, Dimarco, Acebri, Darmian) koja je fantastično neutralizirala moćne Cityjeve napadače, ali na turnir u Nizozemsku stiže prije svega emotivno, a onda i psihički ispražnjena nakon super-naporne sezone, a onda i poraza u finalu Lige prvaka.

Iz ove perspektive možemo napisati kako će se noćna mora Talijana produžiti. Osim ako na scenu ne stupi talijanski strip-junak Dylan Dog i svojim petim i pol čulom izvuče Azzurre iz ove agonije...



Tagovi

Liga prvakaInterRomaEuropska ligaFiorentinaKonferencijska ligaLiga nacijaKvalifikacije za Svjetsko prvenstvoTalijanska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti