Reuters
Reuters

Kraj frustracija za Pepa Guardiolu: City je na krovu Europe, a Lukaku tragičar sezone

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 10.06.23. | 22:46

Prvi put u povijesti Manchester City osvojio je Ligu prvaka.

Iako se očekivala dominacija Manchester Cityja i uvjerljiva potvrda da je momčad Pepa Guardiole najbolja momčad svijeta, Građani su do prvog, povijesnog naslova prvaka Europe stigli teškom mukom, 1-0 pobjedom nad nevjerojatno borbenim i fanatičnim Interom koji je bio bolja momčad na terenu do Rodrijevog pogotka, a onda je tragičar Romelu Lukaku prvo blokirao udarac Dimarca koji je išao prema mreži, a onda je, u 89. minuti promašio zicer svih zicera.

City je tako stigao do svojeg prvog naslova prvaka Europe, a Pep Guardiola trećeg, prvog nakon 2011. i pobjede s Barcelonom.

Marcelo Brozović kao kapetan Intera odigrao je svih 95 minuta. Bio je solidan, uz jedan udarac u prvom dijelu.

Dok je Simone Inzaghi na teren istrčao u svojem klasičnom 3-5-2 sastavu s najavljenih 11 igrača, i Marcelom Brozovićem u ulozi kapetana, u sastavu Pepa Guardiole bila je samo jedna promjena u odnosu na predviđeno – umjesto očekivanog, ali očito nedovoljno spremnog Kylea Walkera krenuo je Manuel Akanji.

Očekivao se furiozni Manchester City, a u prvom dijelu dobili smo manchestersku kamilicu. Građani su bili dosta jalovi, bezidejni, a u prvom dijelu stvorili su tek dvije šanse, prvu kada je Bernardo Silva pucao iskosa kraj stative, a drugu kada je Kevin De Brunye sjajnom loptom proigrao do tada 'nevdiljivog' Erlinga Haalanda, ali mu je Andre Onana pravom 'futsalskom' obranom lagano skinuo udarac.

Uslijedio je veliki udarac za Građane, De Bruyne je nakon pola sata igre zaradio ozljedu zadnje lože, a nekoliko muta kasnije morao je napustiti igru u koju je ušao Phil Foden. Pehist De Bruyne je i prije dvije godine u finalu protiv Chelseaja (0-1) morao napustiti igru u 60. minuti zbog ozljede...

No, Građani nisu bili jalovi u prvom dijelu jer im se nije dalo igrati ili zbog nekakvog podcjenjivanja protivnia. Ne, Inter je u prvom dijelu odigrao jednu fantastičnu utakmicu, posebno u defenzivnom segmentu igre. Nerazzurri su igrali s visokim presinogom, a kada su Građani probili taj prvi blok, brzo su se vraćali u obranu i kolektivnom igrom neutralizirali favorizirani sastav.

Inter je imao nekoliko opasnih prijetnji, posebno inspiriran bio je Federico Dimarco na lijevoj strani, no najbolji igrač Intera u prvom dijelu – u ofenzivnom i defenzivnom segmentu – bila je momčad. Interisti su sjajnom kolektivnom igrom neutralizirali Građane i dojam je nakon prvih 45 minuta bio definitivno na strani Nerazzurra.

Nastavak utakmice nije započeo drugačije, dapače, Inter se fenomenalno branio, kolektivnom obranom neutralizirao je City, a onda je zamalo, iz ničega, stigao u matnu situaciju. Akanji je loše procijenio jednu povratnu loptu, Lautaro Martinez prikrao mu se iza leđa, i krenuo sam iskosa na Edersona. Imao je Argentinac u sredini Romelua Lukakua, koji je neposredno prije toga ušao umjesto Edina Džeke, na povratnoj loptu i Brozovića, ali se odlučio na udarac iz teške situacije i brazilski golman mu je skinuo udarac.

Veliku šansu Lautara možete vidjeti OVDJE (HRT + Arena Sport)

Ipak, što se utakmica više približavala 90. minuti, to je City pojačavao pritisak, a onda je stigao i taj toliko očekivani pogodak. Građani su probili lijevu Interovu stranu, ubacio je Bernardo Silva, lopta je pogodila Darmina, stigla je do Rodrija koji topovskim udarcem 'para' mrežu nemoćnog Onane. Manchester City poveo je s 1-0!

Gol Rodrija možete pogledati OVDJE (HRT + Arena Sport)

No, praktički već u idućem napadu Inter je mogao izjednačiti. Nakon puno odbijanja lopta je stigla do Dimarca koji puca glavom, prebacuje Edersona i gađa – gredu. Lopta se opet odbila do Dimarca, Interov lijevi wing-back ponovno puca glavom no popta ovaj put pogađa – Romelua Lukakua. Inter je porpustio uvjerljivo najveću priliku na dotadašnjem dijelu utakmice.

Dvije velike šanse Dimarca možete pogledati OVDJE (HRT + Arena Sport)

Utakmica se nakon gola definitivno razmahala, Inter se otvorio, a to je omogućilo Cityju više prostora u vrhu napada, tako se Foden sjurio na Onanu, mogao je riješiti utakmicu, ali je Onana lagano obranio relativno blagi udarac Cityjevog ofenzivca.

Bacio je Inter sve karte u napad, a ono što je Lukaku promašio u 88. minuti graniči s nemogućim, odnosno prilikama koje je promašio na Svjetskom prvenstvu protiv Hrvatske. Goesens mu je glavom dodao na peterac, a Lukaku s udaljenosti od pet metara glavom gađa Edersona u nogu. Belgijac je prvo spriječio čisti gol Dimarca, a sada je promašio zicer svih zicera. Malo tko će u Milanu žaliti za njegovim povratkom u Chelsea...

Veliku šansu Lukakua možete pogledati OVDJE.

Imao je u 96. minuti i Gosens šansu, ali Ederson je obranio. Manchester Cityj je prvi put u povijesti osvojio naslov prvaka Europe

Man. City – Inter 1-0

Istanbul. Stadion: Atatürk.

Glavni sudac: Szymon Marciniak; pomoćnici: Pawel Sokolnicki i Tomasz Listkiewicz. VAR: Tomasz Kwiatkowski.

Strijelci: 1-0 Rodri (68.)

Žuti kartoni: Haaland 92., Ederson 94. (Manchester City) / Barella 59., Lukaku 83., Onana 92. (Inter)

Man. City (3-2-4-1): Ederson – Ake, Dias, Akanji – Stones (82. Walker) – Rodri – Silva, De Bruyne (36., Foden), Gündogan, Grealish – Haaland.

Inter (3-5-2): Onana – Darmian (84. D'Ambrosio), Acerbi, Bastoni (76., Gosens) – Dumfries (76., Bellanova), Barella, Brozović, Calhanoglu (84., Mihitarijan), Dimarco – Martinez – Džeko (57., Lukaku).



Tagovi

InterManchester CityLiga prvaka

Ostale Vijesti