Reuters
Reuters

Svi trofeji vode u Rim: Lazio osvojio zadnji Kup pobjednika kupova, Roma prvu Konferencijsku ligu

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 26.05.22. | 08:17

Sudbina je ponekad čudna stvar.

Prvo izdanje Kupa pobjednika kupova odigrano je u sezoni 1960/61, iako ga je UEFA pod svoje okrilje uvela tek 1963. na inzistiranje Talijanskog nogometnog saveza. U tom prvom finalu (1961.) naslov je osvojila talijanska Fiorentina svladavši Glasgow Rangerse u finalu s 2:0 i 2:1. U inicijalnom izdanju natjecanja nastupilo je 10 klubova, a, zanimljivo, Fiorentina je u polufinalu svladala zagrebački Dinamo koji je u četvrtini finala s ukupnih 2:0 bio bolji od Crvene zvezde iz Brna. Viole su u prvoj utakmici polufinala slavile s 3:0. No, Dinamo je u uzvratu do 18. minute vodio s rezultatom 2:0 pogocima Željka Matuša i Zlatka Haraminčića, ali je momčad iz Firenze pogotkom Gianfranca Petrisa u nastavku utakmice izborila plasman u povijesno finale u kojem su došli do titule.

Natjecanje u kojem su se natjecali osvajači nacionalnih kupova najviše puta osvojila je Barcelona, u četiri navrata, posljednji puta 1997. na krilima 'Il Fenomeno' Ronalda.

Dvije godine kasnije održano je posljednje finale natjecanja. Sezona 1998./99. bila je posljednja u kojoj se igrao Kup pobjednika kupova. Hrvatsku je te sezone u Kupu predstavljao Varteks koji je u finalu Hrvatskog kupa izgubio od prvaka Croatije (ukupnih 3:1 za današnji Dinamo). U prvom kolu Varteks je s dva puta po 1:0 (Paul Matas i Faik Kamberović) pobijedio slovenski Rudar iz Velenja, a onda je u drugom kolu, nakon epskog preokreta, pao nizozemski Heerenveen. Nizozemci su u Varaždin došli s prednosti od 2:1 iz prve utakmice (Miljenko Mumlek), rano su poveli u uzvratu, da bi Mumlek u 67. i Kamberović u 80. Varaždinu donijeli produžetke. U dodatnoj nadoknadi Kamberović je zabio za prolaz, potom je de Visser vratio Heerenveen u igru, ali tri minute prije kraja Mumlek svojim drugim pogotkom odvodio Varteks u četvrtfinale.

To je, ujedno, bilo posljednje prezimljavanje jednog hrvatskog kluba u Europi do one Bjeličine sezone 2018/19, kada je Dinamo nakon 49 godina ponovio taj podvig.

Varaždin je u četvrtfinalu išao na noge Mallorci koju je vodio 'vječiti gubitnik' Hector Raul Cuper. Prvi susret završio je bez pogodaka, kao i prvo poluvrijeme uzvrata, no Španjolci su na posljetku slavili s 3:1 i izborili polufinale protiv Chelseaja, a onda i finale protiv rimskog Lazija.

Momčad Lazija bila je satkana od pravih zvijezda: Marchegiani - Pancaro, Nesta, Mihajlović, Favali - Stanković, Mancini, Almeyda, Nedved - Salas, Vieri.

Vieri je doveo Lazio u vodstvo u 7., Dani je brzo izjednačio (11.), a posljednji trofej Kupa pobjednika kupova, donio je Pavel Nedved devet minuta prije isteka 90.

Nakon 39 izdanja natjecanja, Kup pobjednika kupova je ugašen, prvi naslov ponijela je talijanska Fiorentina, a posljednji rimski Lazio.

22 godine kasnije UEFA je odlučila pokrenuti novo natjecanje, Konferencijsku ligu. U premijernom izdanju sudjelovala su tri hrvatska kluba. Hajduk je ispao od Tobola već u drugom pretkolu, a Osijek u trećem od CSKA Sofije, a Rijeka u četvrtom od PAOK-a.

A naslov je na kraju otišao u Rim. Roma je svladala Feyenoord s 1:0 i stigla do svojeg drugog euro-trofeja, prvog nakon 1961. Od Rima do Rima, možemo sumirati period između dva europska natjecanja. Lazio je osvojio posljednji Kup pobjednika kupova, a Roma prvu Konferencijsku ligu.

I onda neka netko kaže da u drevnim izrekama nije zapisana sva mudrost svijeta. Jer, zaista, svi putevi, u ovom slučaju trofeji, vode u Rim...



Tagovi

RomaLazioKonferencijska liga

Ostale Vijesti