REUTERS/Bernadett Szabo
REUTERS/Bernadett Szabo

'The Trophy One': Stigao je do petog trofeja, ali i dalje nije najuspješniji europski trener

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 26.05.22. | 07:47

Fali mu još samo europski Superkup.

Roma je sinoć na Nacionalnom stadionu u Tirani stigla do svojeg drugog euro-trofeja u povijesti. Nakon osvajanja Kupa velesajamskih gradova 1961., Roma je pobijedila Feyenoord pogotkom Nicole Zaniola i osvojila prvo izdanje Konferencijske lige.

Portugalski stručnjak Jose Mourinho je tako u svojem petom euro-finalu stigao i do svojeg petog euro-trofeja. Podsjetimo, Mourinho je osvajalo Ligu prvaka s Portom i Interom, Kup UEFA s Portom, Europsku ligu s Manchester Unitedom i, sada, Konferencijsku ligu s Romom.

"Da, osjećaj je kao i kad sam osvojio prvi euro-trofej. Svi su mi govorili kako imam jako puno iskustva igranja finala, ali to ne mijenja ništa. Zadnjih nekoliko dana bilo je izrazito teško. Morao sam donijeti neke teške odluke. Bili smo kao familija, koja je morala prebroditi teškoće. Sada idemo proslaviti s navijačima. Ispisali smo povijesti", rekao je zadovoljni, ali vidno umorni Mourinho nakon utakmice.

Jedini euro-trofej kojeg još nije osvojio je Superkup Europe kojeg je igrao u tri navrata. Nakon što je s Portom osvojio Kup UEFA (2003.), izgubio je Superkup od prvaka Europe Milana (0:1), s Chelseajem (koji je sezonu ranije osvojio Europsku ligu pod vodstvom Rafaela Beniteza), izgubio je od prvaka Europe Bayerna nakon lošijeg raspucavanja penala, a nakon što je s Manchester Unitedom osvojio Europsku ligu, njegov bivši klub Real Madrid nadvisio ga je u Superkupu s 2:1.

S Portom (drugi put) i Interom nije igrao Superkup budući da je nakon osvajanja europskih naslova prešao u Chelsea, odnosno Real Madrid.

Međutim, Mourinho nije najtrofejniji europski trener svih vremena. Ispred njega je legendarni Talijan Giovanni Trapattoni (83) koji je jedini europski trener koji je osvojio pet europskih trofeja, kao i Interkontintalni kup (preteču Svjetskog klupskog prvenstva) koje recimo Mourinho također nema.

Trapattoni je s Juventusom osvojio dva Kupa UEFA (1977. i 1993.), ugašeni Kup pobjednika kupova 1984., Europski Superkup 1984., a sve je zaokružio s Kupom prvaka 1985., a onda je dodao i Kup UEFA s Interom (1991.), dok je ranije spomenuti Interkontinentalni kup osvojio 1985.

Prema tome, Trapattoni je osvojio četiri Europska trofeja (Kup prvaka, Kup pobjednika kupova, Kup UEFA i Superkup) te Interkontinentalni kup. Trapp, tako, u svojoj riznici ima sve trofeje njegovog doba, dok Mourinhu još uvijek fale dva (Europski Superkup i Svjetsko klupsko prvenstvo). Uz to, Trapattoni je na brojci od sedam međunarodnih trofeja dok ih Mourinho, kao što smo naveli, ima pet.

Mourinho je sam izjavio da više nije "The Special One", te su mu novinari nakon jučerašnjeg trijumfa prišili novi nadimak: 'The Trophy One'. No, ako promotrimo ovu brojidbu međunarodnih trofeja, prema kojima je Trapattoni i dalje najtrofejniji europski trener, možda bi pošteniji nadimak za Mourinha bio "The Trophy Second", što, naravno, ne umanjuje veličinu portugalskog stručnjaka i njegovu sposobnost da odvuče momčad do samoga kraja.

Pet finala, pet titula. Čovjek je, jednostavno, majstor.

REUTERS/Bernadett SzaboREUTERS/Bernadett Szabo


Finale Konferencijske lige 2021/22

Roma - Feyenoord 1:0 (Zaniolo 32')

Stadion: Tirana (Albanija)

Sudac: Istvan Kovacs (Rumunjska)

RomaRui Patricio - Mancini, Smaling, Ibanez - Kardsdorp (od 89. Vina), Cristante, Mkhitaryan (od 17. Oliveira), Zalewski (od 67. Spinazzola) - Pellegrini, Zaniolo (od 67. Veretout) - Abraham (od 89. Šumurodov)

Feyenoord: Bijlow - Geertruida, Tranuer (od 74. Pedersen), Senesi, Malacia (od 88. Jahanbakhsh) - Til (od 59. Toornstra), Aursnes, Orkun Kokcu (od 88. Walemark) - Nelson (od 74. Linssen), Dessers, Sinisterra

Žuti kartoni: Pellegrini, Zalewski, Patricio, Spinazzola(Roma) / Trauner (Feyenoord)


Tagovi

RomaKonferencijska ligaJose Mourinho

Ostale Vijesti