REUTERS/Dylan Martinez
REUTERS/Dylan Martinez

Sve dok ga konačno ne pobijedi, Arteta će i dalje biti 'mali od Guardiole', a Arsenal ostati u Cityjevoj sjeni

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 08.10.23. | 08:22

Za Topnike, pobjeda nad Građanima imala bi značajan psihološki boost.

Nitko ne pobjeđuje Arsenal 13 puta zaredom u Premier ligi”, ozbiljnim tonom poručit će Mikel Arteta svojim igračima uoči ogleda s Man. Cityjem, a koji otpočinje u 17.30 sati na Emiratesu. I koliko god strateg Topnika bio uvjeren u tu tvrdnju, i on sam se do sada morao zapitati kako skinuti taj voodoo sa svojih ramena, a koji ga prati još otkako je napustio svog učitelja Pepa Guardiolu i odlučio se trenerski osamostaliti.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

I dobro Arteta zna što njegov nekadašnji suradnik radi kada mu javno komplimentira, govoreći kako Arsenal igra najljepši nogomet u ligi, ili kada mu na polovici lanjske sezone predaje titulu u ruke, a na koncu se njome ipak okiti. Koliko god Guardiola poštovao jednog od svojih najboljih učenika, on i dalje igra ulogu ponosnog oca s figom u džepu. I dok god Arteta ne uspije skinuti to prokletstvo i konačno slaviti protiv Pepa, malotko u njegovoj svlačionici će povjerovati u titulu. To je poput ponavljanja jedno te istog ispita dok ga konačno ne prođeš – prije toga ne možeš prijeći na novu razinu, stvar je dosta jednostavna.

REUTERS/Ian Walton REUTERS/Ian Walton

Cityjevih 12 pobjeda u nizu je najduži aktivni premierligaški niz i najduži negativni niz Arsenala protiv neke momčadi u svojoj povijesti. Arteta je, otkako je sjeo za kormilo Cityja, pobijedio 23 od 24 momčadi s kojima se susreo u Premier ligi. Jedino nije uspio slaviti protiv Cityja.

Pa kako onda Arsenal može slomiti City?

I jednima i drugima će danas nedostajati ključni igrači. Bukayo Saka će nakon 87 uzastopnih utakmica u Premier ligi, morati prekinuti svoj niz nakon što je iznesen s terena u šokantnom porazu od Lensa u okviru Lige prvaka. Saka je ponosni vlasnik najdužeg niza odigranih utakmica u Arsenalovoj povijesti. Osim njega, nepovoljan zdravstveni karton Arsenala nadopunjuju izostanci Gabriela Martinellija i Jurriena Timbera.

David Roya bi, pak, među vratnicama trebao imati prednost pred Aaronom Ramsdaleom, s obzirom na to da ga je Arteta prozvao među udarnih 11 u posljednjih šest utakmica, a dobra vijest za Topnike je što bi se u sastav mogli vratiti veznjaci Thomas Partey i Declan Rice.

REUTERS/Tony Obrien REUTERS/Tony Obrien

Puno lošije stanje trenutno vlada na Etihadu.

Aktualni prvaci su i dalje bez Kevina De Bruynea, a u veznom redu će nedostajati i Rodri. Belgijac izbiva s terena još od prvog kola i pobjede nad Burnleyem i trebao bi biti out sve do Božića. Rodri je pak zaradio isključenje protiv Nottingham Foresta pa onda zaradio i tri utakmice dodatne kazne.

Iako će mnogi navijači Cityja zavapiti za De Bruyneom, njihov klub ipak ima puno više problema kada na terenu nema Rodrija. Naime, od njegovog debija u kolovozu 2019. godine, City je bez njega u sastavu izgubio pet od 15 utakmica (uz devet pobjeda i jedan remi), dok je s njim u početnih 11 izgubio tek pet od 67 utakmica (53 pobjede, devet remija).

Doduše, nije ni da je izostanak De Bruynea mačji kašalj, jer radi se o igraču koji je zabio najviše premierligaških pogodaka Topnicima (osam), dok je Rodri uz Erlinga Haalanda i Bernarda Silvu jedini koji je Arsenalu zabio više od jednog pogotka u aktualnoj Cityjevoj momčadi.

Ako ništa drugo, Guardiola bi na raspolaganju trebao imati barem Haalanda – napadača koji je bio uključen u četiri od sedam pogodaka Arsenalu prošle sezone i koji generalno ima zapažen skor u Londonu. Norvežanin je zabijao pogotke u svakom od svoja četiri zadnja posjeta engleskoj prijestolnici, a jedini igrač van Londona koji je zabijao u pet utakmica zaredom u glavnom gradu je Ruud van Nistelrooy kojemu je to pošlo za nogom u sezoni 2002./2003. A tu će, jasno, biti i hrvatskog štiha, s Joškom Gvardiolom i Mateom Kovačićem u početnoj ostavi.

REUTERS/Lisi NiesnerREUTERS/Lisi Niesner

Bez Sake u početnih 11, Arsenal mora smisliti nešto posebno da zaustavi svoj izrazito negativan niz protiv Cityja. Ako Arteta i njegovi izabranici žele zadržati imidž najvećeg Cityjevog rivala za titulu onda bi to konačno trebali potvrditi i u izravnom dvoboju. Jer, psihološki bi to moglo značiti više od ičega.

Arsenal je protekle sezone uistinu izgledao kao momčad koja je legitimni izazivač, dobar dio sezone su Topnici čak i držali sam premierligaški vrh da bi se onda u finišu sezone sunovratili niz provaliju i predali Guardioli i društvu titulu.

Kod Arsenala igra nije problem već duže vrijeme. Problem je ponajviše psihološke naravi. Pobijede li City danas, napravili bi potreban korak prema toliko željenoj tituli. Nije tu stvar niti igrača niti razlike u igri – ovdje se radi o čistoj psihologiji.



Tagovi

Premier ligaManchester CityArsenalPep GuardiolaMikel Arteta

Ostale Vijesti