Klopp, Potter @Reuters
Klopp, Potter @Reuters

Sudar ozlijeđenih: Hoće li Jürgen Klopp u svojoj tisućitoj utakmici na klupi potpisati otkaz Grahamu Potteru? (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 8min | sub. 21.01.23. | 08:10

U svega pola godine Plavci su samo na odštete za pojačanja potrošili 425 milijuna eura, ali trenutno se nalaze na 10. mjestu Premier lige što samo po sebi nameće pitanje dokad će novi vlasnici imati strpljenja za 47-godišnjeg Engleza koji u prvih 20 utakmica na klupi ima devet pobjeda, četiri remija i sedam poraza.

Arthur, Diaz, Jota, Firmino, Van Dijk, Broja, Chilwell, Fofana, James, Felix, Kante, Mendy, Pulisic, Sterling i Zakaria. Znate li što je zajedničko ovim megazvijezdama Liverpoola i Chelseaja? Svi oni propustit će današnji ogled koji je na rasporedu u 13.30 sati na Anfieldu. Dakle, i Klopp i Potter imaju ogromnih problema s ozljedama, početne postave gotovo je pa nemoguće predvidjeti, ali usprkos svemu sveopće mišljenje je da će današnja utakmica biti iznimno zanimljiva. Obojici trenera ‘gori pod nogama’, engleski mediji pišu o mogućem odlasku Kloppa na kraju sezone, baš kao i možebitnom otkazu Potteru u slučaju poraza u ovom ogledu. Preciznije, ne možebitnom, već vjerojatnom, jer novi vlasnici su ‘iskrcali’ 425 milijuna eura samo na odštete novih igrača te sigurno ne misle ‘sjediti i čekati’ dok Harry, pardon Graham, čarobira…

Prije točno sedam dana, bivša momčad Grahama Pottera, Brighton, je na domaćem terenu s uvjerljivih 3:0 porazio Liverpool. Klopp se poslije utakmice ispričao navijačima, ali prilikom davanja izjave za BBC više je djelovao u šoku nego što je bio razočaran ishodom utakmice.

“Loše, jako, jako loše. Iskreno, ne sjećam se naše slabije izvedbe od ove današnje. Brighton je bio bolji i zasluženo su slavili. Pokušao sam promijeniti formaciju, mislio sam da bi to moglo okrenuti utakmicu. Bila je to loša i kriva odluka s moje strane.”

Dva dana ranije, Chelsea je izgubio utakmicu protiv Fulhama na Craven Cottageu. Plavci nisu znali što ih je snašlo, njihovi navijači su opet skandirali bivšem treneru Thomasu Tuchelu (prvi put su to napravili poslije poraza od Manchester Cityja), ali mišljenja o tome treba li Potter otići te napraviti mjesta za neko malo veće ime (posljednjih se dana piše o Zidaneu) ili ostati sustavno od svih ovih silnih igrača napraviti momčad koja će u narednim godinama biti dominantna u engleskom i europskom nogometu su podijeljena. Potter je istaknuo poslije 2:1 poraza od Fulhama kako se ‘osjeća frustrirajuće, da se njegova momčad nalazi u iznimno izazovnoj situaciji te da može razumjeti one navijače koji su nezadovoljni’. Svugdje gdje je bio, Potter je imao vremena, gradio je priču otpočetka, slagao kockice kako je on smatrao da trebaju biti složene. Nekad bi pogriješio, ali je uvijek imao priliku startati otpočetka, što u Chelseaju sada nije slučaj. Ne ide mu u prilog ni to što mu je praktički cijela jedna momčad ‘out’, ali to mu ne može biti (i nije) alibi za loše rezultate.

Jürgen Klopp do 1000. utakmice u trenerskoj karijeri

Utakmica protiv Chelseaja bit će Kloppova tisućita na trenerskoj klupi. Osvojio je Nijemac sve što se osvojiti moglo, od Bundeslige, preko Premier lige pa sve do Lige prvaka. Na konferenciji za medije uoči današnjeg ogleda bio je prilično emotivan, jasno je da želi pobjedu, baš kao što mu istu momčad želi pokloniti. Voljeli ga ili ne, nitko mu ne može osporiti da je ovaj bitan jubilej u svojem životu i karijeru zaslužio okruniti pobjedom. Zanimljivo, svoju 800. utakmicu na trenerskoj klupi odradio je također protiv Chelseaja, ali je ta utakmica završila bez pobjednika.

“To je ogromno postignuće, osjećam se stvarno blagoslovljeno", rekao je Klopp pa nastavio:

“Tri fantastična kluba su mi dala priliku da radim posao koji zaista volim. Luda je to brojka 1.000. Ali, brada je sada zaista sijeda, to nije bio slučaj kad sam stigao ovdje. Nisam siguran je li to zbog godina ili zbog Liverpoola. Posao kojeg volim radio sam u klubovima koje volim.”

Na pitanje je li još uvijek ‘gladan’ i motiviran ponudio je očekivan odgovor.

“Apsolutno. Biti trener je za mene najbolji posao na svijetu. To nije opuštajući posao, nije posao u kojem imate puno odmora, ali ja ga volim i osjećam se zaista blagoslovljeno što ga mogu raditi jer je to zapravo i jedini posao koji stvarno mogu i znam raditi. Uživam u svim tim uzbuđenjima, pritiskom, izvanrednim trenucima i manje dobrim trenucima. To je dio posla.”

Trenersku karijeru započeo je u Mainzu 2001. godine gdje je skupio 270 utakmica (109 pobjeda, 78 remija, 83 poraza). Dvije sezone proveo je u Bundesligi 2 ne bi li onda u sezoni 03./04. uveo Mainz po prvi put u klupskoj povijesti u elitni razred njemačkog nogometa. No, u sezoni 07./08. Mainz se vratio u Bundesligu 2, Klopp je ostao na klupi, ali nakon što nije uspio izboriti ekspresan povratak među ‘elitu’, odlučio je napustiti klupu voljenog mu kluba.

Foto: BBC ScreenshotFoto: BBC Screenshot

Dok je bio slobodan trener, za njegovim je uslugama interes pokazivao i Bayern, ali je BVB bila brža i konkretnija pa je tako Klopp postao novi trener Žuto-crnih. Prepričavati što je sve napravio s BVB-om bi poprilično potrajalo, ali iako sami trofeji ne mogu dočarati koliko je transformirao klub, valja reći kako se na klupi BVB-a zadržao u 319 utakmice (180 pobjeda, 69 remija, 70 poraza) te je pritom osvojio pet trofeja. Na Westfalenu se zadržao od ljeta 2008. do ljeta 2015., da bi onda, tog istog ljeta 2015., postao trener Redsa, gdje njegova ‘avantura’ traje i dan danas.

Pod njegovim vodstvom je najviše utakmica od svih nogometaša odigrao Bobby Firmino, brazilski napadač kojeg Klopp naprosto obožava. ‘Najbolji na svijetu’, kako mu tepaju navijači Liverpoola, na Anfield je stigao koji mjesec prije Nijemca, dok je trener kluba bio Brendan Rodgers, ali je pod vodstvom današnjeg stratega Leicestera odradio svega sedam utakmica (bez učinka). Ukupno je Firmino pod vodstvom Kloppa skupio 341 utakmicu, 107 pogodaka i 78 asistencija, a uz Bobbyja je samo još James Milner u Klubu 300 (301 utakmica, 25 pogodaka, 44 asistencije). Spomenuti dvojac u današnjem ogledu neće zaigrati, Firmino zbog ozlijede lista, dok je Milner trenutno više član momčadi više zbog svojih liderskih osobina i ‘reda u svlačionici’ nego doprinosa na terenu. A to je, uostalom, i očekivano, naročito kad uzmemo u obzir da će ove godine proslaviti 38. rođendan.

Kloppu će današnja utakmica biti 411 na klupi Redsa. Trenutno je na omjeru od 249 pobjeda, 92 remija i 69 poraza, osvojio je šest trofeja, ali još uvijek je nije trener s najdužim stažom na klupi ponajvećeg engleskog kluba. Bill Shankly je 15 godina bio trener Redsa (1959.-1974.), Bob Paisley je odradio devet godina (1974.-1983.), dok će Klopp tek na ljeto proslaviti svoj osmi rođendan na klupi kluba s Anfielda.


Koga bi Plavci trebali dovesti ako Potter postane bivši?

Kloppu je, zaključili smo, današnja utakmica od neizmjerne važnosti, ali njegova pozicija je neupitna neovisno o ishodu iste. S druge strane, Graham Potter to isto ne može reći, ali ako bi se Uprava odlučila da drugi put ove sezone promijeni trenera, samo po sebi se nameće pitanje – tko je sljedeći?

Prije koji dan počelo se pričati o Zidaneu, ali njegov dolazak ne djeluje kao realan ishod. Moguć je povratak Pochettina na Otok, neki pak spominju i Josea Mourinha koji bi se mogao vratiti ‘kući’, dok ima onih koji spominju Diega Simeonea (o kojem se prošlog tjedna pisalo da bi na kraju sezone mogao napustiti Atletico) te Hansija Flicka, aktualnog izbornika Njemačke čije dionice ne stoje baš najbolje nakon slabog izdanja na SP-u u Kataru.

Potencijalni problem kod angažmana novog trenera, naročito onog koji je ‘veliko ime’, je taj da mu se neće moći osigurati da krene od nule i da po svojem ukusu slaže momčad. Jednog, dva, možda i tri igrača bi mogao promijeniti, ali Chelsea je ove sezone doveo niz sjajnih igrača te bi se on morao prilagoditi momčadi, a ne momčad njemu. A Zizou i takve ‘marke’ to baš i ne žele…

Potter je neupitno sjajan trener, ali on nije prošao pripreme s momčadi, baš kao što nije još uspio ni sve pohvatati u velikanu kao što je Chelsea. Koliko će Todd Boehly imati strpljenja, u ovom trenutku možemo samo nagađati, ali kad je već promijenio gotovo cijelu svlačionicu, onda mu sigurno neće biti problem isplatiti Pottera i okrenuti se nekoj drugoj opciji ako se za to odluči.

Redsi su favoriti na papiru, a u prilog im ide i ‘povijest’

Klopp je protiv Chelsea upisao devet pobjeda, šest remija i četiri poraza, a zanimljivo je i kako je do polovice svojih trofeja na klupi Liverpoola (UEFA Superkup, Liga kup, FA kup) došao baš tako što je u finalu svladao Plavce. Chelsea mu, dakle, leži, baš kao što međusobnim ogledima s Grahamom Potterom ima tri pobjede, dva remija i jedan poraz.

Za današnju utakmicu će biti spreman i Darwin Nunez, a s njim u početnih 11 bi na mjesto lijevog krila trebao preseliti Cody Gakpo. Što se tiče Chelseaja, problem s ozljedama su zaista poprilični, na poziciji lijevog beka bi trebao startati Hall, dok se u vrhu napada očekuje Aubameyang koji otkako se vratio na Otok igra katastrofalno.

Ono po čemu će današnja utakmica također biti posebna je debi nesuđenog igrača Arsenala i nove zvijezde Chelseaja, Mihajla Mudrika. Vjerojatno neće biti u početnom sastavu, ali će svakako ući u igru, neovisno o rezultatu. Doduše, ako rezultat bude nepovoljan, onda će nešto ranije osjetiti premijerligaške travnjake, dok bi u suprotnom, ako Chelsea bude vodio te treba braniti prednost, mogao pokoju minutu dobiti tek u završnoj fazi utakmice.

Spomenimo kako će utakmicu suditi Michael Oliver, Anfield će, naravno, biti popunjen do posljednjeg mjesta, a utakmicu se može pogledati na programu Arene Sport 1.


Očekivani sastavi

Liverpool (4-3-3):

 Chelsea (4-3-2-1):



Tagovi

Graham PotterJurgen KloppLiverpoolChelseaPremier liga

Ostale Vijesti