REUTERS/Lee Smith
REUTERS/Lee Smith

Što sad? U ožujku dva derbija kvalifikacija za Euro, u lipnju slijedi borba za prvi reprezentativni trofej

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 20.12.22. | 09:30

Iza hrvatske nogometne reprezentacije je jedna od najuspješnijih godina u povijesti, a slijedi nam godina u kojoj ćemo, nadamo se, osvojiti i prvi reprezentativni trofej i plasirati se na 13. veliko natjecanje...

1998., 2018. i 2022. godine su u kojima je hrvatska nogometna reprezentacija osvojila medalju na svjetskim prvenstvima u nogometu. Hrvatska je 1998. godinu završila na četvrtom mjestu, iza Brazila, Francuske i Njemačke. Na istom mjestu završili smo i 2018., samo što su ispred nas bili Belgija, Francuska i Brazil. Aktualnu godinu Hrvatska će završiti na sedmom mjestu FIFA-ine ljestvice, iza Brazila, Argentine, Francuske, Belgije, Engleske i Nizozemske. Je li to za treću reprezentaciju svijeta i finalista Lige nacija realna pozicija ili ne, procijenite sami...

Još uvijek tekuću godinu Hrvatska je otvorila remijem protiv Slovenije na prijateljskoj utakmici u Kataru (1:1), nakon čega je u zemlji domaćina Mundijala pala Bugarska s 2:1. Ligu nacija 2022./23. otvorili smo 0:3 porazom od Austrije u Osijeku, zatim i splitskim 1:1 remijem s Francuskom. U tom trenutku, pred gostovanja u Kopenhagenu i Parizu, situacija je djelovala pomalo i alarmantno. Iza Hrvatske je bilo polovično-uspješno Europsko prvenstvo, dvije slabe Lige nacija, a u trećoj se na dva najteža gostovanja otisnulo s jednim osvojenim bodom...

A onda je krenulo, 1:0 pobjede u Danskoj i Francuskoj za dugo, toplo ljeto koje je nastavljeno 2:1 pobjedom nad Danskom na Maksimiru, a onda i 3:1 pobjedom u Beču protiv Austrije. Hrvatska je prvi put u povijesti izborila finale Lige nacija!

U generalki pred Katar pobijedili smo neugodnu Saudijsku Arabiju s 1:0, da bi na otvaranju Mundijala remizirali u utakmici bez pogodaka s Marokom. Uslijedila je 4:1 pobjeda nad Kanadom, zatim 'nula' s Belgijom koja nam je donijela drugi krug, a u kojem su nakon 1:1 i boljeg raspucavanja jedanaesteraca padali Japan i Brazil. Argentina je Hrvatskoj nanijela tek drugi poraz u 2022. (zanimljivo, oba su bila s 0:3), a onda je u dvoboju za broncu svladan Maroko s 2:1.

Ukupan omjer Hrvatske u 2022., ako dvoboje s Brazilom i Japanom vrednujemo kao neriješene, je osam pobjeda, šest remija i dva poraza, u natjecateljskim utakmicama šest pobjeda, četiri remija i dva poraza. Ako, pak, dvoboje protiv Brazila i Japana vrednujemo kao pobjede, omjer je 10-4-2, u natjecateljskim utakmicama 8-3-2.

ŠTO SAD?

Predstojeću godinu hrvatske nogometne reprezentacije obilježit će dva natjecanja - kvalifikacije za Euro 2024. u Njemačkoj i, dakako, završnica Lige nacija 2022./23.

U kvalifikacijama za Euro Hrvatska je svrstana u skupinu s Turskom, Walesom, Armenijom i Latvijom. Mnogi su tvrdili kako je riječ o jako dobroj skupini, a jako dobra vijest za Vatrene je i činjenica da će, u slučaju da ne završe na jednom od prva dva mjesta koja direktno vode na Euro, sigurno igrati playoff za Euro budući da je osvojila skupinu A divizije Lige nacija.

No, vjerujemo da do tog playoffa neće doći budući da Hrvatska u skupinu ulazi kao apsolutni favorit i ako uzmemo u obzir da ćemo, vjerojatno, biti bolji od Armenije i Latvije, cilj je završiti ispred barem jedne od dvije reprezentacije - Turske i(li) Walesa.

A upravo s dva najveća konkurenta za plasman na Euro otvaramo i spomenute kvalifikacije. Vatreni se nakon svjetske bronce prvi put okupljaju krajem ožujka 2023., a 25. u mjesecu na Poljudu dočekuju Wales. Tri dana kasnije, 28. ožujka, u Bursi igraju protiv Turske, a onda će preskočiti lipanjski ciklus kvalifikacija budući da je na rasporedu završni turnir Lige nacija i prilika da Hrvatska, nakon tri medalje na svjetskim prvenstvima, stigne i do prvog reprezentativnog trofeja.

Osim Hrvatske, na završni turnir su se plasirale Španjolska, Italija i Nizozemska koja će biti i domaćin završnog turnira. Žrijeb polufinala održat će se u švicarskom Nyonu, 25. siječnja u 11 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Budući da će se taj turnir održati nakon završetka klupske sezone 2022./23., Vatreni će ponovno okupiti tek u rujnu kada ih sljeduju još dvije kvalifikacijske utakmice, protiv Latvije u Hrvatskoj i Armenije u gostima. Po dvije utakmice kvalifikacija za Euro odigrat ćemo i u listopadu (Turska doma i Wales vani) te studenom (Latvija vani i Armenija doma), nakon čega ćemo znati jesmo li se kvalificirali na 13. veliko natjecanje u kratkoj, ali i te kako ponosnoj pobjedi.

Ono što je sigurno, u idući kvalifikacijski ciklus krenut ćemo s postojećim kadrom, od 'senatora' mogući je oproštaj Domagoja Vide, ne i Dejana Lovrena, Ivana Perišića i Luke Modrića koji je najavio da će za reprezentaciju igrati najmanje do kraja Lige nacija.

Što će biti nakon idućeg ljeta, to u ovom trenutku nitko ne zna, vjerujemo ni sam Luka Modrić...

Raspored hrvatske nogometne reprezentacije u 2023. godinu:

Ždrijeb FF-a Lige nacija: 25. siječnja, 11 sati, Nyon

Kval. za EP 2024: Hrvatska - Wales, 25. ožujak, Split

Kval. za EP 2024: Turska - Hrvatska, 28. ožujak, Bursa

1/2 finale Lige nacija 2022/23: Hrvatska - Nizozemska/Španjolska/Italija, 14./15. lipnja, Rotterdam/Enschede

Finale/utakmica za 3. mjesto Lige nacija 2022/23: Hrvatska - Nizozemska/Španjolska/Italija, 18. lipnja, Rotterdam/Enschede

Kval. za EP 2024: Hrvatska - Latvija, 8. rujna

Kval. za EP 2024: Armenija - Hrvatska, 11. rujna

Kval. za EP 2024: Hrvatska - Turska, 12. listopada

Kval. za EP 2024: Wales - Hrvatska, 15. listopada

Kval. za EP 2024: Latvija - Hrvatska, 18. studenog

Kval. za EP 2024: Hrvatska - Armenija, 21. studenog


Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaLuka ModrićZlatko DalićKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.Euro 2024Liga nacija

Ostale Vijesti