Reuters
Reuters

Što ako dođe Mbappe? Jedan od superstarova morat će na 'neprirodnu' poziciju ili će Ancelotti morati mijenjati formaciju (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 27.06.23. | 15:30

Real Madridu fale centralni, ali i desni napadač.

Situacija s Kylianom Mbappeom postaje sve izvjesnija. Njegov poslodavac PSG ljut je na svojeg superstara jer im je priopćio da vjerojatno neće produžiti ugovor nakon što mu postojeći istekne na kraju iduće sezone. Katarski šeici Mbappeu su poručili neka im odmah kaže hoće li na kraju sezone aktivirati klauzulu za produženje ugovora do ljeta 2025. ili će, u suprotnom, već ovog ljeta napustiti Pariz.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Prema posljednjim informacijama koje donose francuski mediji, drugi scenarij je puno izvjesniji. Mbappe će ovog ljeta napustiti Pariz, a PSG bi ga prodao za iznos od 200 milijuna eura uz brojne bonuse koje će Francuz svojim igrama vjerojatno aktivirati. Taj iznos, dakako, može platiti samo nekoliko klubova. Jedan od njih je Real Madird koji je prošlog ljeta bio na korak do dovođenja Mbappea, igrač i klub tada su navodno sve dogovorili, ali su francuska i katarska vlada na kraju zajedničkim snagama uspjeli nagovoriti Mbappea na ostanak u Parizu, dali su mu pritom 'faraonski' ugovor na dvije godine uz opciju produženja za još jednu.

S obzirom na to da Francuz ne želi aktivirati tu opciju, barem je tako obznanio u svojem pismu upravi PSG-a, a prenose inozemni mediji, Real Madrid prometnuo se u glavnog kandidata za dovođenjem Mbappea, budući da je Kraljevski klub odlaskom Karima Benzeme ostao bez udarne napadačke igle.

No, dolazak Mbappea ne bi riješio Realov problem nedostatka centralnog napadača, ali i desnog krilnog napadača (Madriđani su, doduše, doveli 33-godišnjeg napadača Espanyola Joselua, no on nitko od njega ne očekuje da postane udarna napadačka igla Kraljeva, već vrlo zahvalan rotacijski igrač).

Real Madrid je praktički sve svoje uspjehe posljednjeg desetljeća ostvario u 4-3-3 formaciji koja bi se povremeno znala modificirati u 4-2-3-1 ili 4-1-4-1 formaciju. No, sistem je bio isti, Madriđani su u pravilu napadali protivnike s tri izrazito jake špice, a tek u povremenim situacijama Ancelotti se odlučio na malo defenizivniju varijantu s Federciom Valverdeom na poziciji desnog krilnog-napadača.

Mbappe igra na poziciji lijevog napadača na kojoj ordinira još jedan Realov superstar Vinicius Junior, a i Rodrygo je u Madrid stigao kao lijevi napadač, ali se silom prilika (čitaj zbog Viniciusa Juniora i Edena Hazarda te nedostatka desnih napadača) prebacio na drugu stranu terena. Odlaskom Marca Asensija iz Madirda, situacija na toj poziciji desnog napadača postala je još deficitarnija.

Prema tome, dolaskom Mbappea dva od tri 'kapitalca' morali bi igrati na poziciji koje im ipak nisu primarne. Postoji opcija da Ancelotti u toj situaciji koristi Viniciusa Juniora na lijevoj strani napada, na desnoj Rodryga, a Mbappe bi onda zaigrao kao centralna špica, što je igrao već u svojoj karijeri, ali bi bila zaista šteta ne iskoristiti ubojitog i brzonogog Francuza na lijevoj strani napada kada pred sobom ima jako puno prostora. No, ista je stvar s Viniciusom Juniorom.

Postoji, dakako, mogućnost da Rodrygo postane centralni napadač (što je igrao u odsustvu Benzeme), a na desnoj strani terena zaigra Vinicius Junior. Time bi se Mbappeu, kao jednom od dvojice najskupljih nogometaša ikada, omogućilo da zadrži svoju udarnu poziciju, no, u toj bi situaciji Rodrygo i Vinicus Junior igrali na 'neprirodnim' pozicijama, pogotovo Vinicius koji je u karijeri igrao praktički isključivo na lijevoj strani terena.

Naravno, dolaskom Mbappea Carlo Ancelotti mogao bi se odlučiti na drukčiju formaciju, recimo 4-4-2 s rombom ili pak, 3-4-1-2 formaciju prema kojima bi Mbappe i Vinicius Junior bili u vrhu napada od čega bi se jedan izvlačio na desnu, a drugi na lijevu stranu. Te potonje opcije su u ovom trenutku možda i najizglednija budući da je dolaskom Judea Bellionghama te ostankom Tonija Kroosa i Luke Modrića ionako superjaki vezni red Real Madrida postao još jači.

Dok iščekujemo vijesti oko Mbappeove sudbine, u Parizu, Madridu ili nekoj trećoj lokaciji odlučili smo se 'poigrati' i složiti razne varijacije Realove potencijalne formacije u idućoj sezoni s Mbappeom u startnoj ulozi.

Formacija 1 (4-3-3)

Formacija 2 (4-3-3)

Formacija 3 (4-4-2 - romb)

Formacija 4 (3-5-2)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Real MadridKylian MbappéCarlo Ancelotti

Ostale Vijesti