REUTERS/Carl Recine
REUTERS/Carl Recine

ŠPANJOLSKA: To je već El Clasico, a samo jedna utakmica je završila bez drame!

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 02.12.23. | 19:30

Sa Španjolcima ćemo igrati na četvrtom Euru zaredom

Španjolska - opet! Pa, možemo reći da je to već svojevrsni El Clasico, barem za Hrvatsku. Jer, uvijek negdje naletimo na te Španjolce, eto, igrat ćemo već na četvrtom Euru zaredom. Nedavno u finalu Lige nacija. I, uvijek su to bile dramatične utakmice, osim jedne, koje se baš i ne volimo sjećati.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Dakle, ukupno 10 utakmica, pet pobjeda Španjolaca, tri Hrvatske i dva remija. No, u ovim natjecateljskim utakmicama, od 2012. naovamo susreli smo se šest puta. Osim tog 0-6 poraza u Elcheu, u onoj Ligi nacija, kad smo 'liječili mamurluk' nakon ruskog srebra. Osim te iznimke, sve su ostale utakmice, praktički, rješavane u zadnjim minutama. Krenimo redom: na Euru 2012. u zadnjem smo kolu skupine odlučivali o prolasku. Pamtimo promašaj Rakitića, nedosuđeni kazneni udarac na Ćorluki i poraz 0-1 pred sam kraj. Ispali smo, Španjolci su osvojili Euro. Četiri godine kasnije, u trećem kolu skupine, kad smo već imali osigurano prvo mjesto, Ante Čačić na 'Furiju' je poslao dobar dio pričuvne momčadi. Bez Luke Modrića. Pobijedili smo, Kalinić je zabio petom, Perišić pred kraj donio pobjedu, u međuvremenu je Subašić obranio jedanaesterac Ramosu. Ali, uzalud smo slavili tih 2-1, natrčali smo na Portugal i ispali.

U toj Ligi nacija, nakon poraza 0-6, uzvratili smo Španjolcima u Zagrebu, 3-2 uz dva gola Tina Jedvaja. Potom, na Euru 2020. odnosno 2021, veliki preokret, jedna od ljepotica turnira. Gubili smo 1-3, ništa nije ukazivalo na dramu. A onda su zabili Oršić i Pašalić, dohvatili smo produžetke, tamo imali zicer (Kramarić) za 4-3, Španjolci su bili na konopcima. Međutim, preživjeli su, izvukli se, zabili nam dva gola i s 5-3 otišli u četvrtfinale. Ovaj zadnji susret, nedavno, u finalu Lige nacija, nakon 0-0 u 120 minuta, izgubili smo u raspucavanju s bijele točke.

I sad, četvrti Euro u nizu, treći put u skupini. Što reći o Španjolcima, sve znamo, izbor igrača vrlo širok, kvalifikacije s Norveškom, Škotskom, Gruzijom i Ciprom prošli su sa sedam pobjeda i jednim porazom (Škotska). Dominantno, kao i uvijek. No, imaju problema. Ozlijeđen je, trenutno, 'naš' Dani Olmo, oporavit će se do siječnja, ali trebat će mu vremena da ponovno uđe u formu. Nema Gavija, on je teže ozlijeđen i pitanje je hoće li se oporaviti do Eura. U špici je još uvijek Morata, tu je sjajni Rodri... No, Španjolci na zadnjim turnirima nisu briljirali, nisu više nepobjedivi kao što su bili od 2008. do 2012. Sa Španjolcima se može igrati, dobro je da protiv njih igramo prvu utakmicu u skupini, dosad smo uvijek igrali zadnju. Nemamo imperativ pobjede, nije nam mač nad glavom. I, zadnji put Luka Modrić protiv Španjolaca, sigurno će biti dodatno motiviran, a poznato je koliki respekt uživa među španjolskim igračima.

MOGUĆI SASTAV ŠPANJOLSKE (4-3-3)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijašpanjolska nogometna reprezentacijaDani OlmoZlatko Dalić

Ostale Vijesti