Germania
Germania

Skupina H: Ronaldovo iskupljenje, Urugvaj u potrazi za novim identitetom i autsajderi J. Koreja i Gana

Vrijeme Čitanja: 18min | pet. 18.11.22. | 08:04

Neće u ovoj skupini biti pregršt igre za prste polizati niti će to biti poprište kakvog holivudskog blockbustera nakrcanog specijalnim efektima, pucačinom i adrenalinom. No zato bi oni alternativniji pratitelji nogometne igre mogli pronaći nešto za sebe.

Ako ste jedan od onih izbirljivih nogometnih zaljubljenika kojima se dlake nakostriješe na briljantan dribling, maštoviti asist ili pogodak koji graniči s metafizikom, posljednja skupina na katarskom Mundijalu, skupina H, nije za vas.

Neće u ovoj skupini biti pregršt igre za prste polizati niti će to biti poprište kakvog holivudskog blockbustera nakrcanog specijalnim efektima, pucačinom i adrenalinom.

No zato bi oni alternativniji pratitelji nogometne igre mogli pronaći nešto za sebe.

Pa provjeriti može li Cristiano Ronaldo s Portugalom zavidati rane proizašle frustracijama iz klupske sezone, a s obzirom na količinu zbijenog talenta u svojim redovima, bilo bi iznenađenje da Portugalci ne mahnu na pozdrav s prvog mjesta.

Ne bi to, međutim, bilo veliko iznenađenje jer u istoj skupini stanuju „vječno neugodni” i ponosni Urugvajci čije mogućnosti redovito narastu za nekoliko postotaka čim kroče na veliku scenu. Tako je primjerice bilo i na SP-u u Rusiji kada je Edinson Cavani u Sočiju s dva zgoditka poslao Portugalce na ranije ljetovanje, ovjerivši svojoj reprezentaciji okršaj s Francuzima u četvrtfinalu.

Nadmetanje velikih dečkiju će, onako, sramežljivo, sa strane pratiti Južna Koreja i Gana. U turnirskom načinu natjecanja poneko iznenađenje je uvijek moguće, a na to računaju 28., odnosno 61. reprezentacija svijeta po Fifinom renkingu.

U bitki za treće mjesto ipak ide prednost Korejcima koji bi kvalitetno trebali biti nešto opremljeniji od afričke selekcije.

Najavu ostalih skupina pronađite OVDJE.

PORTUGAL: RONALDOVO ISKUPLJENJE

U svojem pa gotovo sad već tradicionalnom stilu, Portugalci su ovjerili kartu za katarski Mundijal preko dodatnih kvalifikacija pobijedivši Sjevernu Makedoniju i osiguravši si osmi nastup na SP-ima. Iako su redoviti posjetitelji velikih natjecanja, još uvijek čekaju na osvajanje trofeja.

A po svemu sudeći ovo će biti i posljednja prilika Cristianu Ronaldu da stigne do naslova.

Kao da mu je potrebna dodatna motivacija – portugalski superstar će sigurno željeti pokazati nogometnoj javnosti da je još uvijek među najboljima na svijetu nakon što je svojim izjavama ostavio Old Trafford u plamenu. Ronaldo bilježi vjerojatno najgoru sezonu otkako je zagazio u profesionalne vode i zbog toga će na SP-u imati kvalitetnog goriva u rezervoaru.

Ali ima tome već nekoliko godina da je prestala vrijediti jednadžba Portugal = Cristiano Ronaldo. Joao Cancelo, Danilo Pereira, Ruben Dias u obrani, Ruben Neves, Bruno Fernandes i Bernardo Silva u sredini garantiraju dobre nastupe i stavljaju Portugal u red onih reprezentacija koje nitko ne želi sresti u Kataru.

Portugalci imaju ozbiljnu količinu ofenzivnog talenta u svojim redovima, s tim da je izborniku Fernandu Santosu veliki hendikep izostanak Dioga Jote koji je ozlijeđen, no nije napadačka sekcija najimpresivniji dio portugalske reprezentacije – obrambeno su još impresivniji. U kvalifikacijama su Ronaldo i društvo inkasirali tek sedam golova.

Storyline je, dakle, Cristiano Ronaldo i njegov peti i posljednji pokušaj da stigne do jedinog trofeja koji mu nedostaje u impresivnom igračkom CV-u. U momčadi ima vjerojatno najviše talenta još od 2006. i četvrtog mjesta na SP-u u Njemačkoj. Zanimljivo kako od tada Portugal nije uspio proći osminu finala na Mundijalu...


PUT DO SP-a: Portugalci su završili kao drugi u kvalifikacijskoj skupini A iza Srbije i to nakon domaćeg poraza. Preko dodatnog baraža Portugalci su slavljima prvo protiv Turske pa onda i protiv Sjeverne Makedonije stigli na Svjetsko prvenstvo.


REUTERS/Pedro Nunes/File PhotoREUTERS/Pedro Nunes/File Photo

IZBORNIK: Fernando Santos (67)

„Ono najbolje tek slijedi, a to će stići ove godine”, rekao je samopouzdani Fernando Santos uoči Svjetskog prvenstva u Kataru. 67-godišnjak kojeg je Portugalski nogometni savez angažirao u rujnu 2014. godine ima itekako razloga za optimizam. Ne samo da još uvijek ima na dispoziciji najboljeg portugalskog igrača u povijesti, nego mu je pri ruci pa gotovo neograničena količina talenta.

El Mechanico, kako ga nazivaju u domovini je zahvaljujući sjajnoj generaciji koja je osvojila Euro 2016. uspio priključiti nekolicinu mladih talenata i vršnjaka Dioga Costu i Rafaela Leaa, te mlađeg Nuna Mendesa.

No iako vodi najuspješniju generaciju u povijesti, Santos nema bezuvjetnu podršku portugalske javnosti. Kritičari mu zamjeraju preveliku pragmatičnost i konzervativni stil igre za koji se misli da koči portugalsku reprezentaciju. A spočitava mu se i da ne izvlači ono najbolje iz rostera kojeg ima na raspolaganju. Velikim rezultatom na SP-u, Santos bi začepio usta kritičarima, no ranim ispadanjem vjerojatno bi si potpisao otkaz.


REUTERS/Pedro NunesREUTERS/Pedro Nunes

KLJUČNI IGRAČ: Cristiano Ronaldo (37)

U kategoriji ključni igrač je kod Portugala bilo mnogo kandidata. Poput Brune Fernandesa, Fernanda Silve ili Rubena Diasa. Međutim, ključni igrač ove selekcije je i dalje Cristiano Ronaldo. I to ne zato jer je najbolji Portugalac, već zato što je pitanje u kakvoj će formi stići na Mundijal. Motivacije neće manjkati s obzirom da se, sada je to sasvim jasno, na ružan način rastao s Unitedom i sigurno želi pokazati da nije za otpis.

No s obzirom na manjak minuta, najbolji Portugalac u povijesti nalazi se u upitnoj formi. Izbornik Santos ga sigurno neće maknuti iz udarne postave, a nastavi li igrati u blijedoj formi, C. Ronaldo bi mogao biti veliki uteg oko vrata svojoj momčadi.

Već je 19 godina u reprezentaciji i nema namjeru otići u reprezentativnu mirovinu. Za Portugal je u 191 nastupu zabilježio 117 golova i mnogi smatraju da su Portugalci zahvaljujući njemu prebrodili kompleks inferiornosti.

Ali i on je na udaru kritika u domovini jer nije zabijao u zadnjih osam od devet nastupa u portugalskom dresu. Unatoč tome, Ronaldo je igrač koji i dalje tjera strah u kosti suparničkih obrana. Izbornik Santos ga je već okarakterizirao nezamjenjivim i vidi ga u vršku napada. Koliko daleko će Portugal otići ovisi o Ronaldu. Samo ovaj put ne toliko o njegovim dobrim igrama – jer Portugalci imaju dovoljno pucačke snage - nego o tome hoće li kočiti svoju momčad.


REUTERS/Pedro NunesREUTERS/Pedro Nunes

MLADA NADA: Nuno Mendes (20)

Nikoga ne bi trebalo čuditi ako 20-godišnji Nuno Mendes bude jedan od bitnijih igrača Portugala na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Bez obzira što se radi o lijevom beku. Mendes je nevjerojatno brz i tehnički dotjeran, a ovog ljeta su se za njegove usluge otimali najveći europski klubovi. Spominjali su se razni poslovi, nabacivalo se ciframa, a na koncu je PSG na račun Sportinga uplatio 40 milijuna eura i doveo darovitog mladića u svoje redove. Mendes se u eđuvremenu se sjajno prilagodio na 3-4-3 sustav trenera Christophea Galtiera u kojemu pruža veliku količinu trke i širine.

Mendes je i već zabilježio 15 nastupa za portugalsku reprezentaciju, što nije mala brojka za igrača rođenog u lipnju 2002. godine, i uistinu bi mogao biti jedan od ključnih igrača Portugala na prvenstvu pred nama.


POPIS IGRAČA NA SP-u:

Vratari: Diogo Costa (Porto), Jose SA (Wolves), Rui Patarico (Roma)

Braniči: Joao Cancelo (Manchester City), Diogo Dalot (Manchester United), Pepe (Porto), Ruben Dias (Manchester City), Danilo Pereira (PSG), Antonio Silva (Benfica), Nuno Mendes (psg), R. Guerrerio ( Dortmund)

Veznjaci: Bruno Fernandes (Manchester United), Bernardo Silva (Manchester City), Ruben Neves (Wolves), William (Real Betis), Palhinha (Fulham), Vitinha (PSG), Otavio (Porto), Matheus Nunes (Wovles), Joao Mario (Benfica)

Napadači: Cristiano Ronaldo (Manchester United), Joao Felix (Atletico Madrid), Rafael Leao (Milan), Ricardo Horta (Braga), Goncalo Ramos (Benfica), Andre Silva (Leipzig).


OČEKIVANA FORMACIJA (4-3-3):



Što kaže Germania, a što Germanijak

Germania daje tečaj 15.00 da će se Portugalci okruniti naslovom svjetskog prvaka, a da će s prvog mjesta proći u osminu finala iz skupine H tečaj iznosi 1.60.

Da će Cristiano Ronaldo biti najbolji strijelac prvenstva tečaj je pak 17.00.

Prognoza Germanijaka je da će Portugalci stići barem do četvrtfinala, a inače, pobijede li sve do kraja, u katarskom finalu bi mogli gledati okršaj Messi vs Ronaldo.


PROGNOZA: Četvrtfinale.


RASPORED:

24. studenog

Stadion 974: Portugal - Gana, 17.00


28. studenog

Lusail stadion: Portugal - Urugvaj, 20.00


2. prosinca

Education City stadion: Južna Koreja – Portugal, 16.00



URUGVAJ: POTRAGA ZA IDENTITETOM U POST-TABAREZ ERI

Svaki puta kada se urugvajski nogometaši nađu na velikom natjecanju, automatski uskoče u grupu onih momčadi koje se svi nadaju izbjeći. Pa čak i one najjače reprezentacije. Trademark Urugvaja su hrabrost i odlučnost, a La Celeste u svom rječniku nema pojam odustajanje. Osobito kada su trofeji u igri pa onda njihova kombinacija talenta i tvrdoglavosti garantira bitku za svaku loptu, zbog čega nadoknađuju manjak ukupnog talenta.

Taj stav je valjda nacionalna povlastica koji im je, uostalom, osigurao nastup u Kataru. Naime, kvalifikacijski put Urugvajaca je bio neočekivano trnovit i doveo je do otkaza legendarnog izbornika Oscara Tabareza koji je vodio urugvajske trupe još od 2006. godine i koji je postao jedan od simbola ove južnoameričke selekcije.

Čovjek nadimka El Maetsro vodio je Urugvaj do polufinala u Južnoafričkoj republici 2010., a bio je i mastermind osvajanja Cope 2011.

Okršaj protiv Južne Koreje 24. studenog bit će prvi koji će prvi nastup za Urugvajce na SP-u, a da s klupe svoje savjete ne dijeli Tabarez. Na njegovo mjesto uskočio je Diego Alonso koji je ostavio nekolicinu senatora, ali je uglavnom proveo opsežnu revitalizaciju nacionalne momčadi, ubrizgao svježe krvi u isluženu reprezentaciju i odveo momčad na SP.

Alonso se prihvatio nezavidnog posla pri kraju kvalifikacija, zabilježio četiri pobjede zaredom i bukirao let za Katar s trećeg mjesta, iza Brazila i Argentine.

Urugvaj itekako ima svoje šanse, no ova skupina se križa s onom u kojoj se nalazi Brazil, pa bi bilo mudro izbjeći drugo mjesto…


PUT DO SP-a: Urugvajcima je opasno visio nastup na SP-u. Nakon što je Oscar Tabarez zaradio otkaz zbog slabih rezultata u kvalifikacijama, posla se primio Diego Alonso i s četiri pobjede u četiri posljednje utakmice nakupio ukupno 28 bodova što je Urugvajcima bilo dovoljno da prođu u Katar.


REUTERS/Mariana Greif/File PhotoREUTERS/Mariana Greif/File Photo

IZBORNIK: Diego Alonso (47)

Morala je to biti baš užasna kvalifikacijska kampanja kada su se u Urugvajskom nogometnom savezu odlučili uručiti otkaz Oscaru Tabarezu. Ali točno tako je i bilo – Urugvajci su bili daleko do Katara uoči posljednja četiri kvalifikacijska ogleda kada je u sedlo uskočio bivši napadač Atlético Madrida, primio reprezentaciju za ruku i odveo ju do obećane zemlje.

Alonso se nakon igračke karijere prihvatio trenerskog posla u Bella Visti 2011. godine. Nakon toga je radio u Paragvaju, Meksiku i SAD-u nakon čega je doveden kao zamjena za Tabareza.

I ubrzo je unio opsežen strukturalne promjene s tim da je pažljivo balansirao da se ne odrekne cijele stare garde.

Tako je doveo nekoliko zanimljivih, iako neočekivanih igrača pa onda napravio posao.

Pritom je pokazao da zna biti taktički raznovrstan, prilagođavao je sistem igre i plan igre ovisno i protivniku i okolnostima u kojima se našao.


REUTERS/Agustin MarcarianREUTERS/Agustin Marcarian

KLJUČNI IGRAČ: Federico Valverde (24)

Malo je urugvajskih igrača koji su trenutno u boljoj formi od Federica Valverdea. Radi se o izuzetno polivalentnom igraču, sposobnom pokriti vezne, bočne i krilne pozicije u što smo se imali prilike uvjeriti gledajući madridski Real zadnjih nekoliko godina.

S tek 24 godine postao je nezamjenjivi član jedne od najboljih europskih momčadi. I ne radi se o slučajnosti.

Valverde je sposoban mijenjati nekoliko pozicija i tijekom same utakmice, njegova neumorna trka navlači osmijeh na lice i Alonsu i Carlu Ancelottiju. A u posljednje vrijeme je proširio i napadački repertoar zbog čega je automatski dodao novu dimenziju svojoj igri.

„Rekao sam mu da ako neće imati barem deset golova u sezoni da ću poderati svoju trenersku diplomu“, rekao je Ancelotti svom trećem napadaču, četvrtom veznjaku i petom braniču.

Valverde nije jedan od onih razmetljivih, glasnih igrača, 24-godišnjak vodi primjerom na terenu. Njegovo ime se neće naći na popisu onih najboljih igrača na svijetu, ali Valverde krupnim koracima grabi prema zasluženom poštovanju.


REUTERS/Tony ObrienREUTERS/Tony Obrien

MLADA NADA: Manuel Ugarte (21)

Iako ga Transfermarkt trenutno procjenjuje na 18 milijuna eura, Sporting je u ugovor Manuela Ugartea ugradio otkupnu klauzulu u visini od 60 milijuna eura, a portugalski mediji javljaju kako je za urugvajskog defenzivnog veznjaka u pripremi novi, pojačani ugovor u kojemu će se klauzula povećati ne ogromnih 80 milijuna eura.

Ugarte je poniknuo u urugvajskom CA Fenixu, da bi na ljeto prošle godine za šest i pol milijuan eura prešao u redove portugalskog velikana. Radi se o sjajnom destruktivcu koji je u Ligi prvaka bio pri vrhu statističkih kategorija koje se tiču oduzimanja posjeda i osvojenih duela. Izbornik Alonso u njemu ima sjajnu opciju za 'holdera' urugvajske vezne linije.


POPIS IGRAČA NA SP-u:

Vratari: Fernando Muslera (Galatasaray), Sergio Rochet (Nacional), Sebastian Sosa (Independiente)

Braniči: Jose Maria Gimenez (Atletico Madrid), Sebastian Coates (Sporting CP), Diego Godin (Velez Sarsfield), Martin Caceres (LA Galaxy), Ronald Araujo (Barcelona), Guillermo Varela (Flamengo), Jose Luis Rodriguez (Nacional), Mathias Olivera (Napoli), Matias Vina (Roma)

Veznjaci: Lucas Torreira (Galatasaray), Manuel Ugarte (Sporting CP), Matias Vecino (Lazio), Rodrigo Bentancur (Tottenham Hotspur), Federico Valverde (Real Madrid), Facundo Pellistri (Manchester United), Nicolas De La Cruz (River Plate)

Napadači: Agustin Canobbio (Athletico Paranaense), Facundo Torres (Orlando City), Giorgian De Arrascaeta (Flamengo), Maxi Gomez (Trabzonspor), Luis Suarez (Nacional), Edinson Cavani (Valencia), Darwin Nunez (Liverpool)


OČEKIVANA FORMACIJA (4-4-2):



Što kaže Germania, a što Germanijak

Germania daje tečaj 1.50 da će Urugvaj proći skupinu, što je poprilično izvjesno. No, da će Urugvajci pak biti pobjednici skupine na to je tečaj duplo veći. Ako pak zavirimo u ponudu na ukupnu pobjedu na katarskom Mundijalu, onda su Urugvajci na tečaju od 55.0.

Da će Urugvaj biti u četvrtfinalu SP-a tečaj je 3.50, a u polufinalu 8.00.

S obzirom da se skupina H u osmini finala križa s onom u kojoj je Brazil, a za pretpostaviti je da će Urugvajci zauzeti drugu poziciju u ovoj skupini onda je realan doseg prva stepenica nokaut faze.


PROGNOZA: Osmina finala.


RASPORED:

23. studenog

Education stadion: Urugvaj – Južna Koreja, 14.00


27. studenog

Lusail stadion: Portugal – Urugvaj, 20.00


2. prosinca

Al Janoub stadion: Gana – Urugvaj, 16.00


GANA: CRNE ZVIJEZDE U MISIJI ISKUPLJENJA

Navijači Gane se mogu ponovno veseliti Svjetskom prvenstvu – nakon što nisu uspjeli ovjeriti kartu za SP u Rusiji prije četiri godine, njihova reprezentacija se vraća n najveću scenu u Kataru.

Doduše, dolazak tamo nije bio poput bezbrižne šetnje parkom za njihove nogometaše koji su se morali dobrano pomučiti da stignu na Mundijal.

Nakon što je Gana ispala već u grupnoj fazi Afričkog kupa nacija ranije ove godine, tamošnji Savez je odlučio riješiti se izbornika Milovana Rejavca zamijenivši ga čovjekom zvučnog imena Ottom Addom. 47-godišnjak bogatog bundesligaškog iskustva preuzeo je kormilo reprezentacije za koju je kao igrač zabilježio 15 nastupa i uspješno ju navigirao do Katara i to u doigravanju protiv mrskih rivala Nigerijaca.

Gana se smjestila u skupinu u kojoj je i Urugvaj, inače momčad koja je afrički sastav izbacila iz četvrtfinala SP-a u Južnoafričkoj republici u onoj dramatičnoj utakmici u kojoj je bilo svega i svačega.

Gana je sada dobila priliku za osvetu u zasigurno napetom okršaju s Urugvajcima. Iako su imali pravi rollercoaster u kvalifikacijama za SP, Gana itekako ima talenta u svojim redovima. Bit će zanimljivo pratiti kako će Addo uglazbiti veterane i mlade snage na turniru.


PUT DO SP-a: Gana se kvalificirala na SP preko dodatnih kvalifikacija protiv Nigerije u Abuji. Nakon što u prvoj utakmici nije bilo pogodaka, Thomas Partey je u drugoj utakmici zabio, pokazat će se, ključni gol koji je Ganu katapultirao do četvrtog SP-a u povijesti.


REUTERS/Susana VeraREUTERS/Susana Vera

IZBORNIK: Otto Addo (47)

Od sve 32 momčadi u Kataru, Otto Addo je jedini koji radi na „pola radnog vremena“. Addo je, naime, skaut za dortmundsku Borussiju, a doveden je na klupu Gane kako bi dignuo moral reprezentacije nakon najlošijeg rezultata u povijesti - ispadanja u grupnoj fazi Afričkog kupa nacija.

Kada je preuzeo uzde reprezentacije, kritičari su bili složni kako je prezelen za tu funkciju budući da nikada prije nije bio u ulozi glavnog trenera. Addo ih je ipak brzo razuvjerio i svojom iscrpnom pripremom i predanim radom osigurao pobjedu nad Nigerijom i put u Katar.

Nije Addo samo morao raditi na taktici i detaljnoj taktičkoj pripremi momčadi, morao se pozabaviti i psihološkom stranom jer je bilo očito kako je preuzeo psihički devastiranu momčad s jasnim manjkom samopouzdanja i vjere u svoje mogućnosti.

Očito kako je kako mu se isplatilo ulaganje u brzi tečaj psihološke pripreme pa je u ekspresnom roku podignuo malodušne igrače pa bi sada Crne zvijezde mogle zajahati na valu novostvorenog entuzijazma. Ako se pak pita njihove navijače, malo je tu od one euforije koja je vladala na SP-ima 2006., 2010. ili 2014.

Baš je te 2006. Addo bio u reprezentaciji, a sigurno da će mu dodatni razlog za ponos biti tek drugi ganski izbornik koji svoju reprezentaciju vodi na Mundijalu.


REUTERS/Amr Abdallah DalshREUTERS/Amr Abdallah Dalsh

KLJUČNI IGRAČ: Andre Ayew (32)

Jedan od najzanimljivijih i ključnih igrača reprezentaciej Gane je Andre Ayew, čovjek koji je 107 puta preko glave navlačio nacionalni dres i Ayw bi uskoro trebao skinuti rekord koji drži Asamoah Gyan od 109 nastupa za Ganu.

Kapetan reprezentacije i sin legendarnog Abedija Pelea je zabilježio 23 reprezentativna pogodak što ga svrstava na peto mjesto najboljih strijelaca gane u povijesti.

Prošle sezone je preselio u Katar i sada igra za Al-Sadd što znači da bi trebao biti poprilično dobro aklimatiziran na uvjete koji vladaju na Svjetskom prvenstvu.

Ayew je i produžena izbornikova ruka na terenu i ima važnu ulogu u mentoriranju mladih igrača i to 12 godina nakon što je zasjao na SP-u 2010. i usput završio drugi u izboru za najboljeg mladog igrača turnira iza Thomasa Müllera.

Godinu ranije, Ayew je osvojio s U 20 selekcijom Gane i kontinentalnu i svjetsku krunu.

Njegovo iskustvo oplemenjuju brojni klubovi za koje je igrao, Ayew je u karijeri na sebe oblačio dresove Marseillea, Lorienta, Swanseaja, West Hama, Fenerbahçea i Al-Sadda.


REUTERS/Susana VeraREUTERS/Susana Vera

MLADA NADA: Issahaku Fatawu (18)

Jedna od zvijezda u usponu je Issahaku Fatawu. U travnju je stigao u Sporting u kojemu se uglavnom nalazi u zapisniku i u portugalskom prvenstvu i u Ligi prvaka, uz par ulazaka s klupe u tekućoj sezoni.

Ovaj desnokrilni igrač ima više nastupa za Ganu (13) nego za Sporting (6) što sugerira da je već zaradio povjerenje izbornika koji ga je uvrstio u udarnih 11 u oba jako važna susreta protiv Nigerije u doigravanju za SP.

Fatawu je brz, ima sjajan dribling i relativno se lako rješava protivnika u situacijama jedan na jedan i njegova lijeva noga bi mogla raditi velike probleme svim obranama na SP-u.


POPIS IGRAČA NA SP-u:

Vratari: Lawrence Ati-Zigi (St. Gallen), Ibrahim Danlad (Asante Kotoko), Abdul Manaf Nurudeen (Eupen)

Braniči: Joseph Aidoo (Celta Vigo), Daniel Amartey (Leicester), Abdul-Rahman Baba (Reading), Alexander Djiku (Strasbourg), Tariq Lamptey (Brighton), Gideon Mensah (Bordeaux), Denis Odoi (Club Brugge), Mohammed Salisu (Southampton), Alidu Seidu (Clermont)

Veznjaci: André Ayew (Al Saad), Daniel Afriyie Barnieh (Hearts of Oak), Mohammed Kudus (Ajax), Daniel-Kofi Kyereh (St Pauli), Elisha Owusu (Gent), Thomas Partey (Arsenal), Salis Abdul Samed (Lens)

Napadači: Jordan Ayew (Crystal Palace), Osman Bukari (Red Star Belgrade), Abdul Fatawu Issahaku (Sporting CP), Antoine Semenyo (Bristol City), Kamal Sowah (Club Brugge), Kamaldeen Sulemana (Rennes), Inaki Williams (Athletic Bilbao)


OČEKIVANA FORMACIJA (3-4-3):



Što kaže Germania, a što Germanijak

Gani se ne daju velike šanse da prođe dalje u nokaut fazu natjecanja. Germania daje tečaj 3.20 da Gana prođe dalje, a vjerojatnije je da će se naći na posljednjem mjestu skupine, pa je tečaj na takav rasplet 2.10.

Nema Gana uistinu što tražiti u ovoj skupini. Eventualno može pomrsiti račune Južnoj Koreji, ali prognoza Germanijaka je da će se afrički sastav naći na posljednjem mjestu skupine.


PROGNOZA: Posljednje mjesto u skupini.


RASPORED:

24. studenog

Stadion 974: Portugal - Gana, 17.00


28. studeni

Education stadion: Južna Koreja – Gana, 14.00


2. prosinca

Al Janoub stadion: Gana – Urugvaj, 16.00



JUŽNA KOREJA: I DALJE SE SANJA PONAVLJANJE USPJEHA IZ 2002.

Kada je Južna Koreja stigla do osmine finala 2010. godine u Južnoafričkoj republici, to je bio tek prvi odlazak u nokaut fazu još od 2002. godine kada su bili domaćini Svjetskog prvenstva.

Nakon toga su uspjeli dočepati se brončane medalje na Olimpijskim igrama u Londonu, ali taj uspjeh se nije uspio pretočiti u seniorski nogomet. Nakon toga je uslijedio jedan kaotičan period, u kojemu se na klupi Korejaca izmijenilo čak šest različitih izbornika od 2010. do Rusije 2018. godine.

Čak i dolazak Sona Henung-mina na veliku scenu nije uspjelo razdrmati prosječnost tamošnjeg nogometa koji je stalno zapinjao u natjecanju po skupinama na Svjetskim prvenstvima. Ni u Brazilu 2014. niti u Rusiji četiri godine, Korejci nisu uspjeli pronaći odgovor kako izaći prema nokaut fazi natjecanja.

U Rusiji su, međutim, doživjeli nešto ponosa. Nakon poraza u skupini F od Švedske i Meksika, azijski se sastav u zadnjoj utakmici u skupini susreo s Njemačkom. I nakon što su ih već svi otpisali, Korejci su u Kazanju upisali iznenađujuću 2:0 pobjedu i malo razveselili vlastite navijače.

Sada su motivirani da u Kataru konačno izađu iz grupe, no izvukli su skupinu u kojoj nemaju prevelike šanse da u tome naumu konačno i uspiju.


PUT DO SP-a: Nevjerojatan je podvig reprezentacije Južne Koreje ostvaren u kvalifikacijama. Naime, s deset pobjeda zaredom Korejci su ovjerili kartu za nastup na Svjetskom prvenstvu.


REUTERS/Kim Hong-JiREUTERS/Kim Hong-Ji

IZBORNIK: Paulo Bento (53)

Paulo Bento najdugovječniji je izbornik u povijesti Južne Koreje. U sedlu je sada već preko četiri godine i nada se kako će baš on odvesti Koreju u nokaut fazu.

Bento je bio pod naletom teških kritika kada je 2019. godine ispao u četvrtfinalu Azisjkog kupa i to od Katara, no održao se na izborničkoj funkciji.

No uspio je podići momčad tijekom 2021., složio je ozbiljnu momčad, zaredao pobjedama i sada ponovno uživa veliko povjerenje tamošnje javnosti.

Taktički, Bento se uglavnom odlučuje za formaciju 4-1-3-2 ili 4-2-3-1 i voli imati holdera vezne linije koji zna graditi napada i omogućiti bekovima da često odlaze na suparničku polovicu.

Pokušava igrati sa što više posjeda, i davati što više slobode ofenzivnim igračima, osobito krilima.

Vidjet ćemo koliko će njegova filozofija biti uspješna na SP-u.


REUTERS/Kim Hong-JiREUTERS/Kim Hong-Ji

KLJUČNI IGRAČ: Son Heungmin

Son je do sada nakupio tri gola na svjetskim prvenstvima i ako doda još jedan u Kataru postat će najbolji strijelac u povijesti Koreje na Mundijalima. U slučaju da zabije dva, onda će postati Azijac s najviše golova na SP-ima i prestići Keisukea Hondu.

No teško je računati na lake golove na ovako jakom turniru, pa čak i za osvajača Zlatne kopačke Premier lige.

Son je i bio upitna za nastup u Kataru zbog ozljede, no opravio se na vrijeme i bit će na raspolaganju izborniku Bentu.

Nakon poraza od Meksika u Rusiji na SP-u, Son je priznao koliko je teško igrati na SP-u.

„Mundijal je zastrašujuće natjecanje. Koliko god da ste pripremljeni, to nekada nije dovoljno za ovu razinu. Nedostajalo nam je iskustva i pomalo se bojim sve ovo ponoviti za četiri godine”.


 REUTERS/Vincent West REUTERS/Vincent West

MLADA NADA: Kang-in Lee (21)

Kang-in Lee je već nekoliko godina pod povećalom korejske nogometne javnosti. I velike se nade polažu u njega, i naziva ga se Sonovim nasljednikom. Radi se o raznovrsnom igraču koji može puniti obje krilne pozicije, pa može odigrati i rolu centralnog napadača.

Na njega su oko bacili i neki premierligaši poput Newcastlea i Wolverhamptona i lako je moguće da će ga na ljeto Mallorca biti prisiljena prodati.

Transfermarkt ga procjenjuje na 12 milijuna eura, no oko njega se nabacuje s ciframa i oko 20 milijuna eura. Ostaje za vidjeti može li napraviti iskorak u Kataru. Korejci se sigurno nadaju da može.


POPIS IGRAČA NA SP-u:

Vratari: Kim Seung-gyu (Al-Shabab), Song Bum-keun (Jeonbuk Motors), Jo Hyeon-woo (Ulsan)

Braniči: Kwon Kyung-won (Gamba Osaka), Kim Moon-hwan (Jeonbuk Motors), Kim Min-jae (Napoli), Kim Young-gwon (Ulsan), Kim Jin-su (Jeonbuk Motors), Kim Tae -hwan (Ulsan), Yoon Jong-gyu (Seoul), Cho Yu-min (Daejeon), Hong Chul (Daegu)

Veznjaci: Kwon Chang-hoon (Gimcheon Sangmu), Na Sang-ho (Seoul), Paik Seung-ho (Jeonbuk Motors), Lee Kang-in (Mallorca), Lee Jae-sung (Mainz), Jeong Woo-yeong (Freiburg), Hwang In-beom (Olympiakos), Hwang Hee-chan (Wolverhampton), Song Min-kyu (Jeonbuk Motors), Son Jun-ho (Shandong Taishan), Na Sang-ho (Seul).

Napadači: Son Heung-min (Tottenham), Cho Gue-sung (Jeonbuk Motors), Hwang Ui-jo (Olympiakos)


OČEKIVANA FORMACIJA (4-2-3-1):



Što kaže Germania, a što Germanijak

Germania na prolazak Južne Koreje u osminu finala daje tečaj 3.30, a da će Korejci biti posljednji u skupini H tečaj je 2.10.

Prognoza Germanijaka je da će Son i društvo ipak biti ispred Gane na trećem mjestu.


PROGNOZA: Treće mjesto u skupini.


RASPORED:

23. studenog

Education stadion: Urugvaj – Južna Koreja, 14.00


28. studeni

Education stadion: Južna Koreja – Gana, 14.00


2. prosinca

Education City stadion: Južna Koreja – Portugal, 16.00




Tagovi

Katar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.PortugalUrugvajGanaJužna KorejaNajava SP 2022Portugalska nogometna reprezentacijaJužnokorejska nogometna reprezentacijaUrugvajska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti