Action Images
Action Images

SKUPINA F: Osvajači tri posljednja velika natjecanja i sudionici elitne runde Lige nacija

Vrijeme Čitanja: 19min | pet. 11.06.21. | 08:02

Jedina skupina smrti na predstojećem Euru.

Prije ždrijeba za Europsko prvenstvo 30. studenog 2019. komentiralo se kako ćemo širenjem natjecanja na 24 reprezentacije ostati bez onih klasičnih „skupina smrt“ u kojima postoje tri ili čak četiri ravnopravne reprezentacije.

A onda je ždrijeb u Bukureštu u istu grupu uvrstio svjetskog prvaka iz 2014. Njemačku, aktualnog europskog prvaka iz 2016. Portugal te aktualnog svjetskog prvaka Francusku. Četvrti predstavnik bio je nepoznat, jer se tek trebao odigrati repasaž za tu poziciju.

Kasnije su, preko Bugarske i Islanda, u grupu ušli Mađari kojima se odmah dodijelio status totalnog autsajdera. Međutim, Mađarska je u međuvremenu osvojila skupinu druge divizije Lige nacija (ispred Rusije, Srbije i Turske) i izborila plasman u elitnu diviziju. Iako će na prvenstvu nastupiti bez najboljeg igrala Dominika Szboboslaija, dvije utakmice odigrat će na domaćoj Puškaš Areni, tako da bi i oni mogli biti faktor u konačnom raspletu ove skupine...

Skupina F je, tako, skupina sastavljena od osvajača tri posljednja velika natjecanja i jedina skupina sa sva četiri sudionika A divizije u idućoj Ligi nacija.

Domaćini grupe su Allianz Arena (Munchen) i Puškaš Arena (Budimpešta). Nijemci će sve tri utakmice odigrati na domaćem terenu, a Mađari sve osim dvoboja s Nijemcima. Utakmica Portugal – Francuska (23. lipnja) igra se u Budimpešti.

Najave ostalih skupina s Euro 2020 možete pročitati OVDJE.


NJAMAČKA - JAKI KADAR I POBJEDNIČKI MENTALITET UGROŽENI LOŠOM 'KLIMOM' UNUTAR REPREZENTACIJE

O veličini njemačke nogometne povijesti ne trebamo previše pisati. Uz Španjolsku, Nijemci su rekorderi su po broju naslova prvaka Europe (tri) i apsolutni rekorderi po broju finala, samim time i europskih medalja (šest).

Njemačka trofejna riznica broji još 12 medalja sa Svjetskih prvenstava, od čega četiri zlatne, te dvije medalje s Konfederacijskog kupa (od čega jedna zlatna). Uz Brazil, Njemačka je najtrofejnija nogometna nacija svih vremena.

Njemačkoj će ovo biti 13. nastup na Europskim prvenstvima, a u prethodnih 12 nastupa u nevjerojatnih devet izdanja igrali su najmanje polufinale. Ipak, na europski naslov čekaju od 1996. kada su na Wembleyju svladali Češku u produžecima. A gdje se, ono, igra finale aktualnog Eura?

PUT DO EURA

Nijemci su dobili prilično laganu kvalifikacijsku grupu. U startU je bilo jasno da će se Elf s povijesnim rivalom Nizozemskom boriti za prvo mjesto, a bilo je teško očekivati da će Sjeverna Irska, Bjelorusija i Estonija ugroziti ove dvije moćne reprezentacije.

Njemačka je kvalifikacijske otvorila na najbolji mogući način, svladavši direktnog konkurenta za prvo mjesto Nizozemsku na amsterdamskoj Johan Cruyff Areni. Leroy Sane i Serge Gnabry zabili su za 2:0 Nijemaca, Matthijs de Ligt i Memphis Depay izjednačili u nastavku utakmice, a pobjedu Elfu donio je Nico Schulz u 90.

U drugom kolu rutinski je pala Bjelorusija (2:0), a onda i razbijena Estonija (8:0). U četvrtom kolu, Njemačka je upisala jedini poraz u kvalifikacijama. Na odmor su otišli s minimalnih 1:0 protiv Nizozemske (Gnabry), taj rezultat na semaforu je stajao do 59., a onda smo u posljednjih pola sata plus sudačka nadoknada vidjeli pet golova od čega čak četiri u mreži Manuela Neuera. Nakon tog „šoka“ Nijemci su svladali redom Sjevernu Irsku 2:0, Estoniju 3:0, Bjelorusiju 4:0 i za kraj Sjevernu Irsku ovaj put 6:1.

Konačni rezime kvalifikacija: Sedam pobjeda i jedan poraz uz gol razliku 30:7. Izuzmemo li utakmice protiv Nizozemske (1-0-1 5:6), Njemačka je imala maksimalan učinak i gol razliku 25:1.

Najbolji u redovima Die Mannschafta bio je Serge Gnabry koji je zabio osam pogodaka. Leon Goretzka poentirao je četiri puta, a Ilkay Gundogan, Toni Kroos, Marco Reus i Leroy Sane triput.

IZBORNIK - JOACHIM LOW

Prije tri mjeseca Joachim Low najavio je odlazak s klupe njemačke nacionalne vrste nakon ovog Eura. Klupu će preuzeti njegov bivši asistent Hans-Dieter Flick. Kako će izgledati Njemačka nakon odlaska ovog pomalo i osebujnog izbornika ostaje za vidjeti jer, jedno je sigurno - Joachim Low postao je dio identiteta njemačke nacionalne vrste. Možda i za sva vremena.

U reprezentaciju je ušao 2004. kao pomoćnih Jurgenu Klinsmannu. Njemačka je na domaćem Mundialu 2006., unatoč crnim prognozama, dohvatila broncu. A onda je klupu samostalno preuzeo Low (i pomoćnik mu Flick). I ovaj dvojac je u tom periodu ostvario fantastične rezultate. Prvo srebro na Europskom prvenstvu 2008., onda broncu na Svjetskom prvenstvu 2010. pa polufinale na Euru 2012., a kao kruna svega stiglo je zlato na Svjetskom prvenstvu 2014. u Brazilu.

Uslijedilo je još jedno polufinale Eura (2016.), zatim osvajanje Kupa konfederacija 2017., a na Svjetskom prvenstvu 2018. Low je doživio jedini istinski neuspjeh na velikim natjecanjima. Unatoč favoriziranom statusu za obranu naslova, Njemačka je grupu sa Švedskom, Meksikom i Južnom Korejom završila na – posljednjem mjestu.

Nijemci se u međuvremenu nisu proslavili niti u Konferencijskoj ligi. Inicijalno izdanje završili su na posljednjem mjestu skupine s tek dva osvojena boda iz četiri utakmice, a prošlo na drugom mjestu, no pamti se 0:6 poraz od Španjolske u Sevilli.

Low je stoga suočen s velikim kritikama njemačke javnosti te je u posljednje tri godine ispucao sve kredite koje je skupljao u prvih 11 godina svojeg mandata. Svoj najveći uspjeh, SP 2014., Low je ostvario u 4-2-3-1 formaciji, no u posljednje vrijeme preferira 3-4-3, 3-4-1-2 ili klasičnih 4-3-3.

KLJUČNI IGRAČ - SERGE GNABRY

Jako težak izbor, jer koga god da izaberemo netko će reći „zašto nije ovaj“. Joshua Kimmich je neizostavni motor ove momčadi, igrač koji cijelu momčad čini boljom, i mnogi ga apostrofiraju prvom violinom ove Njemačke, no mi smo se za Sergea Gnabryja, igrača koji je odigrao impresivnu 2019/20 sezonu i vodio Bayern do krova Europe.

Prošla je sezona bila malo slabija, a zbog pozitivnog testa na Covid-19, nije mogao nastupiti u četvrtfinalu Lige prvaka koje je Bayern izgubio od PSG-a. Ovaj 25-godišnji ofenzivac, nominalno krilni napadač, u reprezentaciji često igra kao lažna devetka, a može pokriti i poziciju „desetke“.

Dok će se za preostala dva mjesta u napadu Elfa boriti Leroy Sane, Thomas Muller, Timo Werner i Kai Havertz, Gnabry će sigurno biti udarna igla moćnog njemačkog napada.

MLADA NADA - KAI HAVERTZ

Ovaj 21-godišnji njemački ofenzivac prošlog je ljeta za 80 milijuna eura prešao iz Bayer Leverkusena u Chelsea. Na početku sezone bio je standardan, potom je preselio na klupu, a završnicu je odradio kao starter, posebno impresivno odigravši finale Lige prvaka u kojem je iskazao svu raskoš svojeg talenta.

Havertz na Euro dolazi kao europski prvak, no, kao i klupski mu kolega Timo Werner, nije siguran u udarnih 11 Elfa. Havertz se najbolje snalazi na poziciji iza napadača, a Low ne preferira takav stil igre te Havertz u reprezentaciji najčešće igra na krilnim pozicijama njemačkog napada.

OČEKIVANA FORMACIJA (4-3-3)

Iako je Low pripremne utakmice igrao u 3-4-3 formaciji, u onim službenima ostao je vjeran 4-3-3. Za očekivati je da će Low kombinirati s formacijama i postavama te da će, koga god da izabere za udarnih 11, na klupi ostati veliki broj superkvalitetnih igrača. U ovom našem slučaju ostavili smo neke koji će se vjerojatno naći i u prvih 11 poput Matsa Hummelsa, Tonija Kroosa, Emrea Cana, Niklasa Sulea, Kaija Havertza i Tima Wernera.

ŠTO KAŽU GERMANIA SPORT I GERMANIJAK.HR?

Germania Sport daje tečaj 8.00 za njemačko osvajanje euro-naslova i Stavlja ih na četvrto mjesto favorita za tItulu. Ispred njih su Englezi i Francuzi (6.00) te Belgija (7.00). Tečaj da će Njemačka osvojiti skupinu je 2.30, a da će proći dalje 1.10. Ako ne vjerujete Loweovoj družini, možete odigrati na posljednje mjesto grupe za što Germania Sport nudi tečaj od čak 15.00.

Prema Germaniji najveće šanse su da se Njemačka od Eura oprosti u osmini finala (2.50), a tečaj za plasman u finale prvenstva iznosi 4.50. Da će Njemačka biti reprezentacija s najvećim brojem postignutih pogodaka vrednuje se s tečajem 10.00, a reprezentacija s najmanje postignutih 65.0.

S Germanijom se slaže i autor ovog teksta. Njemačka, ako gledamo čisti kadar, uz Francusku ima najbolju momčad na turniru. Počevši od golmana, preko obrambene i majstorskih veznjaka do potentnog i polivalentnog napada u kojem im, doduše, fali onaj klasični centarfor koji je Nijemcima donio posljednja dva trofeja (Oliver Bierhoff 1996. i Miroslav Klose 2014.).

Ipak, kvaliteta i širina kadra, domaćinstvo u grupnoj fazi i već opjevani pobjednički mentalitet Njemačke, daju nam dovoljno hrabrosti da ustvrdimo kako su Nijemci jedni od najizglednijih kandidata za naslov.

Prognoza: Borba za medalju

RASPORED

1. Francuska - Njemačka, 15. lipnja, 21:00, Njemačka

2. Portugal - Njemačka, 19. lipnja, 18:00, Njemačka

3. Njemačka - Mađarska, 23. lipnja, 21:00, Njemačka

FRANCUSKA - NAJBOLJI I NAJŠIRI KADAR, NO MOGU LI I TREĆI TURNIR U NIZU DO FINALA?

Areola – Aguilar, Upamecano, Konate, F. Mendy – Nbombele, N'Zonzi – Aouar, Fekir, Martial - Gouiri. Ne, ovo nije reprezentacija Francuske koja će nastupiti na Euru, nego ona koje uopće nema na popisu izbornika Didiera Deschampsa. Aktualni svjetski prvak je prvi favorit ovog natjecanja. Povratkom Karima Benzeme, ionako najjači napad na turniru postao je još jači.

Francuska ima po dva naslova prvaka svijeta i Europe. Osvojila je domaći Euro 1984., a posljednji put na tron Pijetlovi su se popeli 2000. u Nizozemskoj i Belgiji. Ovo im je 10. nastup na Euru, a na FIFA-inoj ljestvici su drugi, malo iza Belgije.

Prije više od 20 godina, Francuzi su vezali Svjetsko i Euro. Kako bi to ponovili, trebaju prvo proći skupinu smrti, i to kraj dvije reprezentacije koje su ih izbacile s posljednja dva velika natjecanja prije zlata u Francuskoj. Njemačka u četvrtfinalu SP-a 2014., i Portugal u domaćem finalu 2016.

PUT DO EURA

Francuska je kvalifikacije otvorila s 4:1 pobjedom nad Moldavijom i 4:0 pobjedom nad Islandom. U trećem kolu doživjeli su jedini poraz, kod Turske 0:2, da bi do kraja nanizali sve pobjede i – domaći remi protiv Turske.

Iako su Turci upisali četiri boda u izravnim okršajima, Francuska je skupinu osvojila s dva boda prednosti i gol-razlikom 25:6. Najbolji strijelac u kvalifikacijama bio je Oliver Giroud sa šest pogodaka, a Kylian Mbappe, Kingsley Coman i Antonine Grizemann zabili su po tri.

U prvoj Ligi nacija završili su drugi u skupini s jednakim brojem bodova kao i kasniji viceprvak Nizozemska, a u drugoj su „pomeli“ Portugal, Hrvatsku i Švedsku s tek jednim remijem te čekaju polufinale protiv Belgije u Torinu. To znači samo jednu stvar: Francuzi su u formi.

IZBORNIK - DIDIER DESCHAMPS

Legendarni veznjak Pijetlova, Juventusa i Marseillea kao igrač je osvojio sve što se osvojiti može, a sada želi napraviti i taj posljednji korak prema besmrtnosti – nakon svjetskog, osvojiti i Europsko prvenstvo s Francuskom.

Prije pet godina igrao je finale, na kraju su na Saint-Denisu slavili Portugalci. Impresivan je podatak da je Deschamps u 112 mečeva, od kada je 2012. preuzeo klupu Tricolora, upisao 74 pobjede i tek 18 poraza. Od Rusije 2018., Francuska je upisala svega tri poraza, protiv Turske u kvalifikacijama za Euro, Nizozemske u Ligi nacija te Finske u prijateljskoj utakmici. Zanimljivo, sva tri poraza ostvarena su rezultatom 0:2.

Deschamps je u kvalifikacijama za Euro i prve tri utakmice kvalifikacija za SP ostao vjeran svojoj 4-2-3-1 formaciji koja mu je donijela svjetski naslov i europsko srebro. Međutim, u Ligi nacija dosta je kombinirao, igrao je s trojicom u zadnjoj liniji, pa s četvoricom, ali s dva isturena napadača. Ipak, za očekivati je da će na Euru koristiti svoju standardnu formaciju, a po potrebi se poslužiti B rješenjem.

KLJUČNI IGRAČ - KYLIAN MBAPPE

Iako smo na prvu razmišljali o N'Golu Kanteu koji je trenutno favorit za Zlatnu loptu 2021, a ne bismo pogriješili ni da smo ovdje postavili Karima Benzemu, Antoinea Griezmanna ili Paula Pogbu, Mbappe je jednostavno prekvalitetan da ga ne bismo uvrstili u ovu kategoriju.

Iza 22-godišnjeg Francuza još je jedna individualno fantastična sezona u kojoj je zabio 42 pogotka uz 11 asistencija u 47 utakmica. No, na momčadskom planu, Parižani su podbacili. Unatoč najskupljem kadru na svijetu, osvojili su samo kup, prvenstvo im je uzeo Lille, a u Ligi prvaka ispali su od Manchester Cityja.

To bi Mbappeu mogao biti dodatni motiv da na reprezentativnom planu dođe do svojeg drugog velikog naslova. Ovaj put ne kao jedan od kotačića i najbolji mladi igrač turnira, već kao vođa ove momčadi i najbolji igrač turnira, ukupno.

MLADA NADA - MARCUS THURAM

Najmlađi igrači u francuskoj postavi su Sevillin stoper Jules Kounde (22), koji je upisao tek jedan nastup za Tricolore, i - Kylan Mbappe! No, Mbappea ne možemo uvrstiti među mlade nade jer je on to bio prije tri godine. Tako da je izbor pao na 23-godišnjeg ofenzivca Borussije Monchengladbach, Marcusa Thurama. Sin „hrvatskog krvnika“ Lilliana prošao je sve mlade kategorije francuske reprezentacije, a za seniore je upisao tri nastupa, još uvijek bez pogodaka.

Ove sezone zabio je za Borussiju Monchengladbach 11 puta i upisao 12 asistencija. Najbolje se snalazi na lijevoj strani napada te će se za minutažu boriti s Kingsleyjem Comanom i Ousmane Dembeleom.

OČEKIVANA FORMACIJA (4-2-3-1)

Za očekivati je da će se Descahamp držati provjerenog recepta. Udarnih 11 je više-manje sigurno, ostaje još jedino za vidjeti hoće li Griezmann igrati na krilu, a Pogba na polušpici, ili će se francuski strateg odlučiti na igru s tri napadača i Comanom na krilu. Vjerujamo da će se ta odluka bazirati na protivniku i važnosti utakmice.

ŠTO KAŽU GERMANIA SPORT I GERMANIJAK.HR?

Prema Germania Sport kladionici, Francuska je uz Englesku najveći favorit turnira s tečajem na osvajanjem od 6. Zasigurno, da se Tricolori ne nalaze u grupi s Francuskom i Portugalom, tečaj bi bio još i manji.

Da će Francuska osvojiti grupu tečaj iznosi 2.20, a da će proći skupinu 1.12. Da će pak završiti posljednji u skupini, tečaj je 10.00. Zanimljivo, manji nego kod Nijemaca (15.00). Germania najmanji tečaj (3.00) daje na eliminiaciju u osmini finala, no tek nešto manji od plasmana u finale (3.50).

Ako mislite da će superjaki francuski napad zabiti najviše na prvenstvu tečaj vam je 9.00, a ako mislite da će zabiti najmanje, tečaj iznosi 65.00.

Germanijak se i ovdje slaže s kladionicom. Mislimo da su Francuzi, uz Nijemce i Belgijce, glavni favoriti za titulu. Jer, Francuzi imaju najširi, a po mnogima i najbolji kadar na turniru. Pogledajte ovaj napad: Mbappe, Benzema , Griezman, Giroud, Coman, Dembele, Ben Yedder.

U vezi stoje Pogba, Kante, Rabiot, Tolisso, M. Sissoko i Lemar. Obrana? Varane, Kimpembe, Lenglet, Zouma, Pavard, Hernandez, Digne. A imaju i dva vrhunska čuvara mreže (Lloris i Mandanda).

Francuzi uz to imaju fantastičnu tranziciju, samopouzdanje i 'gard' pobjednika. Kao minus im navodimo dva uzastopna finala u nizu. Jesu li toliko kvalitetni da dohvate i treće? Mi mislimo da jesu. Francuzima predviđamo najmanje finale, a želimo im poraz od Hrvatske u četvrtfinalu.

RASPORED

1. Francuska - Njemačka, 15. lipnja, 21:00, Njemačka

2. Mađarska - Francuska, 19. lipnja, 15:00, Mađarska

3. Portugal - Francuska, 23. lipnja, 21:00, Mađarska

PORTUGAL - PRVACI EUROPE I OSVAJAČI LIGE NACIJA JAČI NEGO PRIJE PET GODINA

Prilično je nevjerojatno da je aktualni europski prvak i osvajač Lige nacija pred ždrijeb bio svrstan u treću jakosnu skupinu i na kraju dobio grupu s Njemačkom i Francuskom. Ne samo to, nego Portugal na ovo prvenstvo dolazi prilično jači nego prije pet godina kada su se prvi put popeli na krov Europe.

To europsko zlato, kada su u finalu nakon produžetaka svladali domaćina Francusku, ujedno im je i najveći uspjeh u povijesti, imaju još jedno europsko srebro (kada su na domaćem terenu 2004. izgubili u finalu od Grčke) i svjetsku broncu (Engleska 1966).

Na Europskom prvenstvu nastupali su sedam puta, svaki put su prošli grupu, a pet puta dogurali i do polufinala. Osim što na Euro dolaze kao aktualni europski prvaci, Portugal je i aktualni osvajač premijerne Lige nacija.

PUT DO EURA

Europski prvak morao je kroz neugodnu kvalifikacijsku grupu s Ukrajinom, Srbijom, Litvom i Luksemburgom izboriti pravo da uopće brani naslov.

Portugalci su u kvalifikacijama igrali promjenjivo. Otvorili su ih s dva domaća remija, prvo protiv Ukrajine (0:0), a onda i Srbije (1:1). Ipak, uspjeli su dobiti Srbiju u Beogradu u efikasnoj utakmici (4:2), a onda i vezati dvije uvjerljive pobjede u nizu – Litva 5:1 i Luksemburg 3:0. Potom su izgubili od Ukrajine u Kijevu (1:2), a na euro se plasirali kao drugoplasirana momčad skupine uvjerljivo svladavši Litvu (6:0) i rutinski Luksemburg (2:0).

Najbolji strijelac kvalifikacija ne moramo ni pisati tko je bio. Cristiano Ronaldo zabio je 11 od 22 portugalska gola, a prvi sljedeći strijelac bio je Bernardo Silva s tri postignuta gola.

Portugal je u međuvremenu osvojio inicijalnu Ligu nacija, u finalu su nadvisili Nizozemsku 1:0 (Guedes), a u trenutnoj su završili drugi u grupi iza Francuske s kojom su igrali 0:0 i izgubili 0:1.

IZBORNIK - FERNANDO SANTOS

Ovaj 66-godišnjak preuzeo je klupu Portugala 2014. nakon što je s reprezentacijom Grčke u kojoj se vodeći AEK, Panathinaikos i PAOK trenerski afirmirao, plasirao na dva velika natjecanja. Fernando Santos je stigao na klupu Portugala nakon što je s Grčkom na Svjetskom prvenstvu 2014. u Brazilu stigao do osmine finala i ispao nakon lošijeg raspucavanja penala protiv Kostarike.

Već u prvoj epizodi (2016.) vodio je Portugal do naslova prvaka Europe, potom je završio kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo s devet pobjeda u 10 utakmica, da bi na Mundialu izgubio u osmini finala od Urugvaja. Poslije je, kao što smo već napisali, osvojio s Portugalom ligu nacija i izborio Euro 2020.

Santos s Portugalom preferira 4-3-3 sustav no u posljednje dvije utakmice, kao i protiv Švedske u Ligi nacija (3:0) odigrao je u 4-2-3-1 sustavu.

KLJUČNI IGRAČ - CRISTIANO RONALDO

Kao i kod Fracuske, gledali smo ne bi li možda ovdje uvrstili Brunu Fernandesa ili Rubena Diasa, možda Bernarda Silvu ili pak Joaoa Felixa. Ali sve osim kapetana i apsolutnog rekordera strijelaca na Europskim prvenstvima Cristiana Ronalda bilo bi ravno 'blasfemiji'.

Iako ima već 36, C. Ronaldo je u prošloj sezoni zabio 36 za Juventus u 44 utakmice i pritom je osvojio talijanski kup. Kao što smo već ranije naveli, C. Ronaldo je zabio 11 od 22 portugalska gola u kvalifikacijama.

C. Ronaldo je najbolji strijelac Eura svih vremena. Na završnicama drži prvo mjesto s Michelom Platninijem (devet pogodaka), a računajući i kvalifikacije zabio ih je 40. Prošlo prvenstvo, nije igrao finale, a na ovom će uspjeh Portugalaca sigurno ovisiti o formi i učinku C. Ronalda.

MLADA NADA - JOAO FELIX

Ovaj 21 godišnjak u Hrvatskoj je potstao poznat još prije dvije godine kada je s Benficom igrao osminu finala Lige prvaka protiv Dinama. Tog ljeta za vrtoglavih 120 milijuna eura prešao je u Atletico Madrid. Za Rojiblancose u dvije je sezone odigrao 76 utakmica, zabio 19 pogodaka, upisao devet asistencija i, najbitnije, osvojio naslov prvaka Španjolske.

Za Portugal je pak odigrao 17 utakmica i zabio tri pogotka, od čega dva Hrvatskoj u Ligi nacija. Najčešće igra na poziciji povućenog napadača, no može zaigrati i na mjestu klasičnog centafrora te krilnog napadača i već sada je jedan od ključnih igrača ovog iznimno jakog portugalskog sastava.

OOČEKIVANA POSTAVA (4-3-3)

Santos u pravilu igra 4-3-3 formaciju, no u posljednje vrijeme isprobavao je i 4-2-3-1 s Felixom na "desetki" i Jotom na lijevom krilu. No, mi smo se ovdje odlučili za Santosu omiljenu 4-3-3 formaciu s Felixom na krilu.

ŠTO KAŽU GERMANIA SPORT I GERMANIJAK.HR?

Prema Germania Sport kladionici Portugal je šesti favorit Eura s tečajem na osvojeni naslov od 10.00. Tečaj na Portugal kao osvajača grupe iznosi 4.50, a na prolaz u skupini 1.30. Ako pak mislite da će Portugal kiksati protiv Francuza i Nijemaca, ali i Mađara i ostati zadnji u skupini, možete odigrati tu igru za tečaj od 6.00.

Germania najviše šanse Portugalu daje da će biti eliminiran u osmini finala (3.00), a da će stići do finala 5.00. Ako mislite da će C. Ronaldo, J. Felix, B. Silva biti najefikasniji napad na turniru, možete tu igru odigrati za 15.00, a da Portugalci neće moći probiti suparničke obrane, i završiti kao reprezentacija s najmanjim brojem postignutih pogodaka, možete odigrati igru s tečajem 25.00.

Mi, kao Germanijak mislimo da će Portugalci sigurno proći grupu, no da će obraniti naslov - teško. Naime, na prošlom Euru, kroz cijeli turnir igrali su protiv samo jedne "elitne" reprezentacije, u finalu protiv Francuske. Sada imaju već dvije u grupi. Ako i prođu, što vjerujemo da budu, čekaju ih još Englezi, Belgijci, Španjolci, Hrvati, Nizozemci, Talijani i ponovno Nijemci ili Francuzi. Imaju kvalitetu, no imaju i previše prepreka do kraja turnira.

Prognoza: Četvrtfinale

RASPORED

1. Mađarska - Portugal, 15. lipnja, 18:00, Mađarska

2. Portugal - Njemačka, 19. lipnja, 21:00, Njemačka

3. Portugal - Francuska, 23. lipnja, 21:00, Mađarska

MAĐARSKA – JE LI OVO POČETAK NOVOG UZLETA MAĐARSKOG NOGOMETA?

Mađarska je kroz punih 30 godina sredinom prošlog stoljeća bila među najboljim momčadima Europe i svijeta. Na velikom natjecanju prije Francuske 2016 posljednji put pojavili su se 1986. u Meksiku. Punih 30 godina čekali su plasman na veliko natjecanje. A onda su prošli grupu. Kao prva momčad skupine.

Dobili su Austriju na otvaranju, zatim s Islandom remizirali, a onda tri puta vodili Portugal i na kraju odigrali 3:3. Na taj način, umjesto na Mađarsku, Hrvatska je morala na budućeg prvaka Europe. Mađari su propustili se kvalificirati u Rusiju, ali nisu na ovaj Euro.

U skupini su, između ostalog, dobili Hrvatsku, a onda i preko dodatnih kvalifikacija Lige nacija izborili plasman na Euro. Mađarska je tako postala elitna članica Lige nacija, uz to u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo stoje jako dobro sa sedam bodova iz tri utakmice i gol-razlikom 10:4. Međutim, ionako male šanse u "skupini smrti" dodatno su im narušene ozljedom najboljeg igrača Dominika Szboboslaija, ali i standardnih prvotimaca Szilvesztera Hangyjaea te Zslota Kalmara.

PUT DO EURA

Put do eura bio im je uvjerljivo najteži u grupi. U drugom kolu, nakon poraza na otvaranju u Slovačkoj (0:2) dobili su Hrvatsku u Budimpešti, zatim i Azerbajdžan u Bakuu i Wales na domaćem terenu. Nakon četiri kola Mađari su bili vodeći s devet bodova. 

Sve im je krenuo nizbrdo u utakmici protiv Slovačke u Budimpešti. Izgubili su 1:2, a onda ih je Hrvatska razbila u prvih 45 minuta na Poljudu 3:0. Pobjeda protiv Azerbajdžana doma dala im je nadu da u zadnjem kolu mogu preko Walesa u Cardiffu na Euro, no Ramsey ih je srušio s 0:2.

Mađari su dva puta izborili plasman u višu ligu nacija, a u zadnjoj su osvojili grupu s Rusijom, Srbijom i Turskom. Izborili su plasman u elitu, no ne i na Euro. Za to su bile potrebne dvije utakmice playoffa protiv ostalih osvajača grupa.

U polufinalu su nadigrali Bugarsku (3:1), a onda u finalu pogocima Nega u 88. i Szboszlaija u 92 izbacili Island koji je poveo u 11. preko Sigurdssna.

IZBORNIK – MARCO ROSSI

Talijan Marco Rossi imao je solidnu igraču karijeru, igrao je za brojne talijankse klubove, a ima i kratku epizodu u Brazilu i Eintrachtu. Rossi je vodio klubove iz nižih talijanskih liga sve do 2012. kada dolazi u Honved u kojem je uz kratku stanku ostao do 2017., ukupno vodivši crveno-crne u 157 utakmica. Nakon jedne sezone u Dunajskoj Stredi, Rossi je preuzeo klupu reprezentacije.

Za sada mu ide dobro, izborio je plasman na Euro putem Lige nacija, ima skalp protiv Hrvatske i dobro stoji u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

U 28 utakmica na klupi Mađarske ima odličan skor. 15 pobjeda, četiri remija i devet poraza uz gol razliku 42:31. Na Euro Mađari dolaze s 10 utakmica bez poraza, a igrali su protiv Srbije, Rusije, Islanda, Turske, Poljske, Bugarske, Cipra i autsajdera Andore i San Marino.

Rossi preferira stil s trojicom u zadnjoj liniji, i dva napadača.

NAJBOLJI IGRAČ – WILLI ORBAN

Da smo izabrali klupskog mu kolegu golmana Petera Gulacsija, ne bismo pogriješili. Ova dva čuvara obrane, glavne su uzdanice Mađarske na predstojećem Euro. Cinici bi rekli, ako su im golman i stoper najbolji igrači ekipe, znaš koliko se sati. No, zar bi Mađari, i to bez nominalno najboljeg igrača Szoboszlaija, trebali napasti Njemačku, Francusku i Portugal?

Oni će svoje šanse čekati iz kontranapada. Na Williju Orbanu leži odgovornost da svojim dobrim partijama, koje je pokazivao za reprezentaciju i svoj Red Bull Leipzig zaustavi protivničke napadače i bude onaj koji će ofenzivce gurati prema suparničkom golu. A možda i zabiti koji.

Za Leipzig je ove sezone odigrao 40 utakmica, zabio je pet i upisao dvije asistencije.

MLADA NADA – ROLAND SALLAI

Mađari imaju prilično staru reprezentaciju tako da je ovaj izbor pao na – 24 godišnjaka. No, recimo da je do prije 2 tjedna još bio 23-godišnjak pa još može donekle proći pod mladu nadu…

Za sada je odigrao 22 utakmice za Mađarsku i zabio četiri gola. Iako je nominalno krilo, u Mađarskoj igra u paru s kapetanom Adamom Szalaijom. U Freiburgu pak igra na standardnoj poziciji desnog krila i ove je sezone upisao 29 nastupa i osam pogodaka uz šest asistencija.

OČEKIVANA FORMACIJA (3-5-2)

Ovdje nema puno filozofije, Rossi nema toliko široki kadar da bi samo tako mogao eksperimentirati. Za očekivati je čvrsti blok Mađarske, obrana s devet igrača i orijentacija na kontranapade.

ŠTO KAŽU GERMANIA SPORT KLADIONICA I GERMANIJAK.HR?

Iako se nalazi u skupini smrti, i fale još tri prvotimca, uključujući i najboljeg igrača, Germania Sport tvrdi da mađarska nije najveći autsajder turnira! Veći tečaj na naslov imaju Finska i Sjeverna Makedonija (500), a tečaj za mađarsko osvajanje naslova iznosi 400.

Da će Mađarska osvojiti skupinu tečaj je 17, a da će proći u drugi krug 3.00. Ako odigrate ono što svi očekuju, da će Mađari biti posljednji u skupini, za to kladionica nudi tečaj od 1.55. Najviše šanse kladionica Mađarima daje da će natjecanje završiti u grupi (1.25), a da će igrati finale prvenstva tečaj iznosi 100.

Mađari imaju čak i veće šanse osvojiti naslov nego biti najefikasnija momčad natjecanja (tečaj 500), a ako želite odigrati na Mađarsku kao reprezentaciju s najmanje postignutih pogodaka, Germania nudi tečaj od 8.00.

Germanijak tvrdi, nećete vjerovati, da Mađari nemaju nikakve šanse u ovoj grupi. Sigurni smo da bi se jako dobro potukli u bilo kojoj drugoj grupi, pogotovo da im ne nedostaje glavna zvijezda, no u ovoj nemaju šanse. Ipak, mislimo da mogu biti potencijalna mina protiv jedne od tri velike reprezentacije.

Dovoljno su kvalitetni, i imaju takav stil igre, da uzmu barem bod jednom od favorita koji bi im mogao biti koban. Na, kraju, opet se vraćamo na onu neuništivu floskulu, sport je nepredvidiv. Mađari će sigurno pokušati napraviti čudo.

Prognoza: četvrti u grupi

RASPORED:

1. Mađarska - Portugal, 15. lipnja, 18:00, Mađarska

2. Mađarska - Francuska, 19. lipnja, 15:00, Mađarska

3. Njemačka - Mađarska, 23. lipnja, 21:00, Mađarska

Piše: Niko Rukavina



Tagovi

europsko prvenstvo u nogometuEuropsko prvenstvo u nogometu 2020EUROEuro 2020Euro 2021NjemačkaNjemačka nogometna reprezentacijaFrancuskaFrancuska nogometna reprezentacijaPortugalPortugalska nogometna reprezentacijaMađarskaMađarska nogometna reprezentacijaNajava Euro 2020

Ostale Vijesti