Luka Modrić, Tomaš Souček, Andrew Robetson, Harry Kane @Reuters
Luka Modrić, Tomaš Souček, Andrew Robetson, Harry Kane @Reuters

SKUPINA D: Vatreni mogu daleko, Englezi su favoriti prvenstva, a sa Škotima i Česima nikome neće biti lako

Vrijeme Čitanja: 18min | pet. 11.06.21. | 08:01

Nema sumnje da će ova skupina biti ona koju ćemo najviše pratiti, stoga smo joj dali i veću pažnju. Sve informacije o protivnicima Vatrenih na jednom mjestu, ali Zlatko Dalić više brinuti o igri svojih izabranika, nego o drugim reprezentacijama.

Dan D koristi se kad govorimo o danu odluke, dok će na ovom Euru skupina D biti ona koja će odlučivati o tome kakvo će raspoloženje biti u Lijepoj našoj narednih mjesec dana. Naravno, razlog je taj što u njoj igraju Vatreni, a osim njih tu su još Englezi, Česi i Škoti. Hrvatska neće imati lagan zadatak, sve reprezentacije itekako su opasne, ali kao viceprvak svijeta, nema nikakvog smisla naglašavati da se od Vatrenih očekuje rutinski prolazak u drugu fazu natjecanja. No, idemo redom.

Vežite se, polijećemo!

Najave ostalih skupina s Euro 2020 možete pročitati OVDJE.

HRVATSKA

Kao viceprvak svijeta, Hrvatska ima ulogu favorita ove skupine. I na prethodnom Euru, onom 2016. godine u Portugalu, Vatreni su igrali dobar nogomet, ali je kasniji osvajač naslova prvaka Europe, Portugal, bio bolji od izabranika Ante Čačića.

Svi smo već čekali raspucavanje, ali jedna izgubljena lopta na suparničkoj polovici i brza kontra gostiju pokazali su se kobnima. Dogodilo se to u 117. minuti, strijelac ključnog pogotka bio je Ricardo Quaresma, a Vatreni su u toj utakmici prema svim statističkim parametrima bili bolji od svojeg protivnika. Ipak, sve je to bilo manje važno, jer natjecanje je za Hrvatsku završilo u osmini finala, dok su Portugalci kasnije otišli do samog kraja.

Za Hrvatsku je Euro ujedno i prvo veliko natjecanje. Plasirali smo se na njega 1996. godine, ali su Nijemci bili bolji rezultatom 2:1 u četvrtfinalu. Pamte se s tog Eura golovi Gorana Vlaovića Turcima za minimalnu pobjedu, baš kao i prekrasan lob Davora Šukera protiv Danaca (3:0), dok smo onda poraz protiv 'vječnih rivala' Nijemaca naplatili dvije godine kasnije. I to kako naplatili…

Što se tiče posljednjeg Eura, Hrvatska je na dominantan način prošla grupnu fazu. Luka Modrić je zabio za minimalnu pobjedu protiv Turske, protiv Češke smo odigrali neriješeno iako smo do 76. minute bili u prednosti 2:0, da bi onda za kraj pali Španjolci. Furija je povela već u sedmoj minuti preko Morate, ali je onda prvo Nikola Kalinić 'šmekerski' petom zabio za izjednačenje, a onda i 'brzi vlak' Ivan Perišić za sva tri boda i pobjedu tri minute prije kraja. Djelovali su Vatreni sjajno, ali božica Fortuna im nije bila naklonjena u nokaut fazi. Baš kao i kad uspoređujemo 96. i 98., sve se ponovilo – i to još malo bolje – 2016. i 2018. godine.

PUT DO EURA

Iako je na prvu skupina Vatrenih bila poprilično lagana, naravno da Hrvatska do svojeg konačnog cilja ne može bez prethodno puno stresa. Kvalifikacije za Euro djeluju kao daleka prošlost, pandemija koronavirusa paralizirala je svijet na godinu dana pa tako utakmice protiv Walesa, Slovačke, Mađarske i Azerbajdžana samo oni dobre memorije pamte.

Vatreni su skupinu E završili na prvom mjestu, imali su 17 bodova, a jedini poraz pretrpjeli smo od Mađara u drugom kolu. Kasnije su im Vatreni uzvratili za taj poraz svladavši ih na Poljudu s visokih 3:0, a prvo ime susreta bio je dvostruki strijelac Bruno Petković.

No, Petkoviću to nije bila najbolja utakmica u kvalifikacijama, očarao je svih u gostujućoj pobjedi protiv Slovaka kad su Vatreni slavili su uvjerljivih 0:4. Petković se sa Škriniarom, koji je tad bio jedan od najskupljih braniča svijeta, doslovno poigravao, a baš je u tom ogledu šira nogometna javnost mogla u potpunosti upoznati prvog napadača Dinama koji će uskoro – gotovo pa sigurno – karijeru nastaviti u nekoj od Liga petice.

Prvo ime reprezentacije na putu prema Euru? Luka Modrić. Vjerujemo, nije potrebno duljiti…

IZBORNIK

Zlatko Dalić preuzeo je Vatrene uoči Eura. Pod njegovim vodstvom je u dodatnim kvalifikacijama pala Ukrajina, Andrej Kramarić je bio glavni igrač u tom dvomeču, a sve što je uslijedilo u Rusiji nije potrebno ponovno ponavljati.

Što se tiče postave, Dalić preferira sustav 4-2-3-1, s tim da mjesto centralne polušpice pripada Luki Modriću.

Zanimljivo, brojevi Zlatka Dalića na klupi reprezentacije i nisu pretjerano dobri, jer pod njegovim vodstvom Hrvatska je upisala 22 pobjede, sedam remija i 14 poraza. No, kao da je to bitno, zauvijek će ga se pamtiti kao čovjeka koji je odveo Vatrene do drugog mjesta na SP-u u Rusiji.

Dalić je prije reprezentacije tri godine proveo u Al-Ainu, a prije toga je vodio Hilal i Faisaly na Bliskom istoku, dok je u samim počecima karijere bio na klupi Varteksa, Rijeke, Dinama iz Tirane i Slaven Belupa.

Zlatko Dalić u Hrvatskoj uživa veliko povjerenje javnosti. Uostalom, kako i ne bi, uspjeh iz 2018. godine živjet će 'još sto godina'. Ipak, od stare slave se ne živi, ali toga je svjestan i sam izbornik stoga je i on posebno motiviran da na ovom Euru Vatreni naprave još jedan veliki rezultat.

DAMIR SAGOLJ/Action ImagesDAMIR SAGOLJ/Action Images


NAJBOLJI IGRAČ

Nekako imamo osjećaj da kad se priča o Hrvatskoj ova rubrika nije jedan od onih u kojoj možete saznati nešto novo. Uostalom, kad vam klub kao što je Real Madrid, koji doslovno može kupiti sve ono najbolje što nogometni svijet ima za ponuditi, odluči dati novi jednogodišnji ugovor iako ćete ove godine proslaviti 36. rođendan… Što više dodati?

Luka je najbolji hrvatski nogometaš svih vremena. Lider, kapetan, igrač koji je prolazio težak put kroz svoju karijeru i na kraju završio tako da ga slave diljem svijeta. Što je osvojio? S klubom, sve! S reprezentacijom? Skoro pa možemo reći da je uspjeh još i veći.

Jedan, jedini i neponovljivi, igrač kakav se rađa jednom u generaciji. Mi smo, kao reprezentacija i kao zemlja, privilegirani da nas vodi jedna takva veličina. A još nije rekao svoju posljednju riječ…

MLADA NADA

Nismo se mogli odlučiti za jednu pa ćemo tako ovdje izdvojiti dvojicu – Joška Gvardiola i Nikolu Vlašića.

Gvardiol ima – možda zvuči pretenciozno, ali u to uistinu vjerujemo – sve potrebne kvalitete da jednog dana postane najbolji branič svijeta. Kao stoper, kao lijevi bek – svejedno. Joško igra takvom lakoćom, sa 19 godina je prerastao HNL, a u RB Leipzigu bi trebao postati još bolji. Dojam je da će on biti lider ove reprezentacije jednog dana, jer ima sve odlike za to. Svakim danom je sve bolji, a već sad je – fenomenalan!

No, nije Joško jednini, jer tu je i Nikola Vlašić. Ne priča puno van terena, jer TV kamere, mikrofoni i diktafoni nije nešto što ga zanima, ali kad ga pustite na zelene travnjake, tad vidite svu raskoš talenta kojeg ovaj veznjak posjeduje. Zamislite, Nikola je na dobrom putu da jednog dana Blanku svijet pamti kao njegovu mlađu sestru, a ne obratno. Iako je Blanka osvojila dva odličja na Olimpijskim igrama, ima četiri svjetska zlata i jedno europsko.

Vlašić, baš kao i Gvardiol, ima sve potrebno da jednog dana postane lider ove reprezentacije. A lider ne mora biti samo jedan. Popularni Niksi je 'najskuplji' igrač ruske Premier lige, a uskoro ga očekuje unosan transfer u neku od Liga petice. Spominjao se Napoli, spominjao se Milan, a sigurno ima još klubova koji prate hrvatskog veznjaka. Gdje će završiti, teško je reći, ali nadamo se da će CSKA uprihoditi još koji milijun eura više od planiranog nakon njegovih igara na predstojećem Euru.

ANTONIO BRONIC/Action ImagesANTONIO BRONIC/Action Images


FORMACIJA

 


UTAKMICE NA EURU

1.      Hrvatska – Engleska, 13. lipnja, 15:00, Engleska

2.      Hrvatska – Češka, 18. lipnja, 18:00, Škotska

3.      Hrvatska – Škotska, 22. lipnja, 21:00, Škotska

ŠTO KAŽU GERMANIA SPORT I GERMANIJAK.HR

Germania Sport vas časti tečajem 35 ukoliko odigrate da će Vatreni osvojiti Euro. Što se tiče naše prognoze, pomalo navijački reći ćemo polufinale, iako bi sam prolazak u drugu fazu natjecanja bio uspjeh. U odnosu na SP u Rusiji, Vatreni nemaju Rakitića, a koliko je on tad bio važan za Hrvatsku uopće nije potrebno naglašavati.

Zanimljivo, ako vjerujete da će Luka Modrić biti najbolji igrač Eura, tečaj na tu okladu u Germania Sport kladionici je velikih 50.

U redu, teško da će dva velika natjecanja zaredom naš kapetan zablistati, ali navijački... Zašto ne probati?


ENGLESKA

'It's coming home' pjesma je koju će sigurno pjevati svi Englezi sve dok njihova reprezentacije bude na Euru. Očekivanja su sigurno velika, ali potpuno opravdano, jer Gareth Southgate ima fantastične igrače na raspolaganju koje samo mora dobro 'posložiti'. Samo…

Uz Francusku, Belgiju i Njemačku, Englezi su definitivno jedni od najvećih favorita Eura. Ide im u prilog i to što će sve utakmice igrati u svojem domu pa tako možemo shvatiti i one koji 'viču' kako je prvenstvo neregularno. Italija igra u Italiji, Engleska u Engleskoj. Čudno.

Englezi nikad nisu osvojili naslov prvaka Europe. Svjetsko prvenstvo osvojili su prije više od 50 godina, dok su na Euru dva puta osvojili broncu. Da je loše, nije nikako, ali da engleski navijači i javnost zahtjeva više, to ne moramo ni naglašavati.

PUT DO EURA

Kakva je to bila dominacija. Englezi su u Kvalifikacijama za Euro skupili 21 od maksimalna 24 boda. 37 pogodaka su zabili, šest primili, a jedini poraz nanijeli su im Česi. U skupini A s njima su bili još Kosovo, Bugarska i Crna Gora koja je u potpunosti podbacila.

Prvo ime Gordi Albiona bio je Harry Kane, kapetan i najbolji strijelac, a Southgate je puno prilika davao mladim igračima što je engleska javnost itekako pozdravljala.

Bili su dominantni, u prosjeku su zabijali više od četiri pogotka po utakmici, a svakako će se pamtiti i dvije velike pobjede protiv Čeha (5:0) i Bugara (0:6).

LEE SMITH/Action ImagesLEE SMITH/Action Images


IZBORNIK

Prvo je tri godine proveo u 'svojem' Middlesbroughu, zatim je tri godine bio izbornik U-21 reprezentacije, da bi onda nakon fantastičnih rezultata (27 pobjeda, 3 remija, 3 poraza) dobio priliku biti izbornik A vrste.

Southgate je klupu reprezentacije preuzeo nakon neslavne epizode Big Sama koji je kao izbornik trajao svega 67 dana. Iako je to tad bio veliki skandal na Otoku, Englezi su sad sigurno zadovoljni kako se sve odigralo.

Već na pravom velikom natjecanju, Englezi su stigli do polufinala. Bolja je bila Hrvatska, Vatreni su se zasluženo plasirali u finale, a Englezi uoči samog natjecanja nisu imali nikakav očekivanja jer su tamošnji mediji uvjeravali kako je sve ovo samo uvod za Katar 2022. godine kad bi ova generacije trebala doživjeti svoj vrhunac. No, nakon što su vidjeli što su napravili 'nepripremljeni', sad vjeruju kako mogu daleko i na ovom Euru, iako su i dalje svjesni kako nisu baš prvi favoriti.

Southgate je napravio, odnosno još uvijek radi, veliki posao. Javnost je zadovoljna kako reprezentacija igra, kakvi se rezultati ostvaruju i u kojem sve sad smjeru ide…

 KAI PFAFFENBACH/Action Images KAI PFAFFENBACH/Action Images


NAJBOLJI IGRAČ

Harry Kane, bez ikakve dileme. Da nema Roberta Lewandowskog, za kapetana Tri lava i Tottenhama govorilo bi se da je najbolji centralni napadač na svijetu. Ovako, on je drugi, jer Lewa je ipak svijet za sebe. Nakon jedna slabe sezone, sve su glasnije priča o tome da bi Kane mogao ovog ljeta put Cityja ili Uniteda, ali ukoliko se to i dogodi, Daniel Levy ga sigurno neće pustiti 'za siću'. No, o tome kasnije, Kanea to sad ne brine, u njegovim mislima je samo Euro, a on kao lider ove reprezentacije mora biti na najvišoj mogućoj razini kako bi isto mogao očekivati od svih ostalih mladih nada. A njih ne nedostaje…

Na vječnoj ljestvici strijelaca, Kane je trenutno na šestom mjestu. Postigao je 34 pogotka u 54 nastupa za Gordi Albion, a mnogi vjeruju kako je samo pitanje vremena kad će na vrhu preskočiti Waynea Rooneyja koji je zabio 53 u 120 nastupa.

Kane može sve, ali u dresu reprezentacije je pritisak puno veći. On je vođa, on je igrač koji mora napraviti razliku, on je taj koji mora voditi primjerom i koji mora sve ove talentirane 'klince' probati odvesti do velikog uspjeha. Promašaj protiv Hrvatske u polufinalu SP-a sigurno nije zaboravio, a sigurni smo da si istu stvar više neće i ne želi dopustiti.

Sky Sports/ScrenshootSky Sports/Screnshoot


MLADA NADA

Uff, kakav izbor. Teško je izdvojiti jednog, ali kad već moramo, rekli bismo da je to ipak Phil Foden. Kad Pep Guardiola kaže kako ni Lionel Messi u tim godinama nije bio toliko dobar, onda te riječi imaju neku težinu. Foden je 'središnji veznjak', ali on je može igrati sve. Od polušpice, krila, pa čak i neke lažne devetke. Nema gdje nije kadar raditi probleme suparnicima.

Posebno je dobro kod njega to što nije sebičan i ne stavlja sebe u prvi plan, a budući da je prve seniorske minute zabilježio u dresu Građana, itekako zna kako je to 'slušati' vođu na terenu. U Cityju, to mu je De Bruyne, u reprezentaciji, to mu je Kane. I sad, zamislite da on pokupi ono najbolje što mu ta dvojica velemajstora imaju za reći.

Osim Fodena tu su još Jadon Sancho, Jude Bellingham, Reece James i Declan Rice, dok recimo jedan Marcus Rashford, koji ima 23 godine, više ne spada u tu kategoriju 'talentiranih klinaca'.

FORMACIJA



UTAKMICE NA EURU

1.      Engleska – Hrvatska, 13. lipnja, 15:00, Engleska

2.      Engleska – Škotska, 18. lipnja, 21:00, Engleska

3.      Engleska – Češka, 22. lipnja, 21:00, Engleska

ŠTO KAŽU GERMANIA SPORT I GERMANIJAK.HR

Germania Sport je kompanija u kojoj uistinu vole zazvoniti kad je kladionica puna igrača, jer tečaj da će Englezi osvojiti Euro je itekako visokih 6.0! Za usporedbu s drugim svjetskim kladionicama, ovo je nešto što ne bi bilo loše probati, naročito kad znamo da mnogi na Engleze gledaju kao jedne od najvećih favorita.

Što se tiče naše prognoze, mislimo da će Englezi minimalno do polufinala, a moguće i korak ili dva dalje, ako ih sreća pomazi... Da će Kane biti prvi topnik Eura plaća se tečajem 7.0, a ako ste skloni davanju prilika mladim igračima onda možete tipovati na Rashforda na kojeg je tečaj da će biti najbolji strijelac Eura ogromnih 40.


ČEŠKA

Prije pet godina napravili u posljednjih 15 minuta utakmice uspjeli su Hrvatima ukrasti bod na EP-u u Portugalu, a u kvalifikacijama za godinu zakašnjeli Euro nanijeli su Englezima jedini poraz u grupnoj fazi, iako su u prvom ogledu itekako teško stradali. Češka je reprezentacija koja je itekako u mogućnosti svakome zagorčati život, a naročito su opasni kad netko uoči utakmice s njima pomisli 'lako ćemo'.

Uoči Eura imali su dvije provjere: Prvo su teško stradali od Talijana (0:4), da bi onda u utorak svladali Albaniju rezultatom 3:1. Opasni su, ali nisu najbolji ikada, a njihova najveća prednost je ta što na EP dolaze praktički bez ikakvog imperativa.

Na prošlom Euru zapeli su u grupi, a najbolji plasman im je drugo mjesto 1996. godine kad je Njemačka stigla do novog naslova prvaka nakon produžetaka.

PUT DO EURA

U Skupini A, u kojoj su bili s Engleskom, Kosovom, Bugarskom i Crnom Gorom, u konačnici su ispunili očekivanja i završili na drugom mjestu što im je bilo dovoljno za plasmanom na Euro. Samo su Crnu Goru uspjeli svladati u gostima, a budući da su gubili od Kosova i Bugarske, jasno je kako ova reprezentacija nije najbolje što pamtimo od Češke.

S Englezima su odigrali dva susreta, jednom su teško poraženi, dok su drugi put iznenađujuće slavili u gostima, a zanimljivo je kako su se uoči Eura dva puta sučelili s Škotskom koja ih je svladala u dva navrata u Ligi nacija.

Baš protiv Škota, i to na Hampden Parku, igraju prvu utakmicu na Euru, a u slučaju da tu uspiju napraviti iznenađenje i osvojiti sva tri boda, lako bi se moglo dogoditi onaj 'klik' koji bi ih mogao uvjeriti da ovdje nisu samo prolaznici.

IZBORNIK

Jaroslav Silhavy nije jedan od onih 'poznatih imena' o kojima znate praktički sve čim čujete njegovo ime. 59-godišnjak rodom iz grada piva Plzena u svojoj je trenerskoj karijeri vodio samo češke klubove, a kormilo reprezentacije Češke preuzeo je krajem 2018. godine, nešto više od 12 mjeseci nakon što se razišao s praškom Slavijom. To mu je ujedno bio i najuspješniji trenerski angažman, dok je najdulji angažman imao na klupi Slovan Libereca čiji je prvi trener bio nešto manje od tri godine. Upravo je s dva spomenuta kluba osvojio svoja zasad jedina dva trofeja u karijeri, a to su bili naslovi prvaka Češke u sezonama 11/12. i 16./17.

Kod Silhavyja nema pretjeranog skrivanja, njegove momčadi gotovo pa uvijek igraju u sustavu 4-2-3-1, s tim da se veliki teret iznose bekovi i krilni igrači koji su najčešće u glavnim ulogama. Zanimljivo, njegova Češka ili pobjeđuje ili gubi. Ukupno je na klupi reprezentacije odradio 26 utakmica, upisao 15 pobjeda i 10 poraza, a jedini remi dogodio se u kvalifikacijama za SP protiv Belgije

NAJBOLJI IGRAČ

Nakon ovakve sezone kakvoj smo upravo svjedočili, nema nikakve sumnje da je to Tomaš Souček. Defenzivni veznjak koji zabija kao da je klasična devetka ove je sezone, uz fenomenalnog Jessea Lingarda, bio prvo ime Čekićara koji su odradili jednu izvrsnu sezonu. Souček je veliki broj pogodaka zabio došavši iz drugog plana, a iako je uz Ricea on jedan od defenzivnih veznjaka u sastavu Davida Moyesa, češki veznjak se nerijetko ponašao kao da ima ulogu polušpice, odnosno drugog napadača. Engleski mediji vukli su paralele s Fellainijem za vrijeme kad je Belgijanac igrao u Evertonu budući da je tad 'onu drugu' momčad iz Liverpoola također vodio David Moyes koji očito zna kako iz nominalno defenzivnih veznjaka izvući njihov puni napadački potencijal.

Souček je ove sezone u Premier ligi skupio 10 pogodaka, West Ham je sezonu okončao na šestom mjestu, a prolazak u drugi krug natjecanja za Součeka bi bio sam šećer na kraju sezone za pamćenje.

MLADA NADA

Rekli bi Englezi 'remember the name', ili u prijevodu zapamtite ovo ime - Adam Hložek.

Centralni napadač Sparte Prag ima samo 18 godina, a ove sezone je u Fortuna ligi postigao 15 pogodaka u 19 nastupa. Već se piše o interesu Cityja, Chelseaja, Arsenala i brojnih drugih velikana, ali ukoliko ga žele učiniti svojim igračem, morat će biti 'opuštene ruke' kad se budu ispisivale čekovne potvrde. Njegova trenutna tržišna vrijednost prema Transfermarktu iznosi 17 milijuna eura, a dosad je skupio dva nastupa za A reprezentaciju.

FORMACIJA


UTAKMICE NA EURU

1. Češka - Škotska, 14. lipnja, 21:00, Škotska

2. Češka - Hrvatska, 18. lipnja, 18:00, Škotska

3. Češka - Engleska, 22. lipnja, 21:00, Engleska

ŠTO KAŽU GERMANIA SPORT i GERMANIJAK.HR

U najboljem mogućem scenariju, ako zablistaju Souček i Schick, Česi se mogu nadati drugoj fazi natjecanja. Osim toga, teško, gotovo nemoguće.

Što se tiče tečajeva, oni su poprilično izdašni, ali ukoliko nemate neke češke korijene, sigurni smo kako ćete ovo preskočiti. Da će Česi osvojiti Euro - 150! Da će Česi biti pobjednici skupine - 13. Da će Česi u drugu fazu - 1.80. Primamljivo, ali treba biti oprezan.

Zanimljiv je tečaj u Germania Sportu da će Česi zabiti više od 2.5 pogodaka u grupnoj fazi natjecanja (1.70), pa tko voli...


ŠKOTSKA

Kad čujete da igra Škotska, velika većina prvo pomisli na film 'Hrabro srce', a kad pogledamo njihove predstave posljednje vrijeme, sve nekako dodatno dobiva na smislu. Baš kao što kad igraju Španjolci znate da vas očekuje 'mali milijun' kratkih dodavanja, velika kombinatorika i nekoliko prekrasno izrađenih prilika za pogodak, jednako tako znate da kad igraju Škoti očekujete veliki broj zračnih duela, oštrih uklizavanja i visok intenzitet.

Što se tiče njihovih najboljih ostvarenja na velikim natjecanjima, Škoti i dalje čekaju 'nešto veliko'. Na SP-u 1974. godine su završili kao deveta momčad, dok su na Euru 1992. godine dogurali do petog mjesta.

Najveća legenda u povijesti škotskog nogometa su Sir Alex Ferguson i Kenny Dalglish, s tim da je potonji skupio i najviše nastupa u povijesti reprezentacije.

PUT DO EURA

Do Eura su došli nakon dodatnih kvalifikacija. Prvo su nakon lutrije jedanaesteraca svladali Izrael, a tragičar je bio najbolji igrač Izraelaca Zahavi koji je promašio prvi jedanaesterac u raspucavanju. Svi reprezentativci Škotske bili su precizni, a peti pogodak s bijele točke postigao je Kenny McLean. U finalu doigravanja za Euro, Škoti su se suočili s jednom teškom preprekom - Srbijom. Bila je to jedna izjednačena utakmica, Škoti su na Marakani stigli do vodstva u 52. minuti, a kad su već počeli razmišljati o slavlju poslije utakmice, ukazao se Luka Jović koji je bio precizan u posljednjim minutama regularnog dijela susreta.

I ovaj im je božica Fortuna bila naklonjena. Srbija je pala u raspucavanju, a u petoj seriji je neprecizan bio najbolji strijelac u povijesti srpske reprezentacije i napadač Fulhama, Aleksandar Mitrović.

IZBORNIK

Steve Clarke preuzeo je izborničku poziciju u ožujku 2019. godine od Alexa McLeisha. Clarke je dugi niz godina radio kao pomoćni trener, a imao je priliku učiti od samih velikana - Josea Mourinha, Luiza Felipea Scolarija, Sir Kennyja Dalglisha, Roya Hodgsona i Rafe Beniteza. Prije nego li je preuzeo ulogu škotskog izbornika radio je kao prvi trener Kilmarnocka, a na klupi Škotske dosad je skupio 21 utakmicu uz omjer od 11 pobjeda, četiri remija i šest poraza.

Uglavnom igra s trojicom u posljednjoj liniji, dok je u napadu sklon promjenama. Nekad jedna špica uz dva krilna napadača, nekad dvije špice iza kojih se nalazi jedna polušpica, a posljednje tri utakmice odradio je tako da su u vrhu napada bila dva napadača, naturalizirana 'desetka' Southamptona Che Adams i Lyndon Dykes, prva špica QPR-a.

NAJBOLJI IGRAČ

Iako je Scott McTominay odradio jako dobru sezonu u dresu Manchester Uniteda, nema dvojbe da je prvo ime Škota njihov kapetan i vođa Andrew Robertson. Lijevi bek Liverpoola jedan je od najboljih igrača na svijetu na svojoj poziciji pa tako nema smisla previše raspravljati zašto mnogi, odnosno svi, baš njega vide kao najboljeg igrača i zvijezdu Škotske.

Robertson je član Redsa od ljeta 2017. godine kad je na Anfield preselio za svega devet milijuna eura iz Hull Cityja. Danas taj iznos djeluje pomalo smiješno, ali Redsi su prepoznali u njemu ono što je cijela Škotska znala godinama unazad. Pravi profesionalac, lider na terenu, igrač koji uvijek daje svoj maksimum i svi mladi u reprezentaciji imaju se u koga ugledati.

RUSSELL CHEYNE/Action ImagesRUSSELL CHEYNE/Action Images


MLADA NADA

Billy Gilmour. Talentirani veznjak Chelseaja ove sezone možda nije igrao koliko je mogao/trebao, ali sama činjenica da ga Lampard ni u kojem slučaju nije htio pustiti na posudbu već je smatrao da bi za njegov igrački napredak bilo bolje da ostane u klubu i trenira i uči od igrača kao što su Jorginho, Kante, Kovačić i Mount dovoljno govori kako gledaju na ovog klinca koji je za svega 590 tisuća eura stigao u redove Plavaca iz Rangersa prije četiri godine.

Ima samo 19 godina, ali vidi se da kod njega postoji veliki prostor za napredak. Moderan vezni igrač koji može doprinijeti i u napadu i u obrani, a posebno se ističe svojim kreativnim okomitim dodavanjima. Svakako netko od koga se puno očekuje u narednim godinama.

LEE SMITH/Action ImagesLEE SMITH/Action Images


FORMACIJA


UTAKMICE NA EURU

1. Škotska - Češka, 14. lipnja, 15:00, Škotska

2. Škotska - Engleska, 18. lipnja, 21:00, Engleska

3. Škotska - Hrvatska, 22. lipnja, 21:00, Škotska


ŠTO KAŽU GERMANIA SPORT I GERMANIJAK.HR

Iako Škoti i Hrvati oduvijek imaju dobar odnos i jedni prema drugima gaje simpatije, nekako im ne dajemo prevelike šanse. Mogu se 'potući' s Česima za treće mjesto, ali sve više od toga bila bi premija. Iako, srce ratnika i pobjednika se nikad ne otpisuje. Nikada...

Što se tiče Germania Sporta, sa Škotima se postupalo kao da se nalazimo s njima u pubu uoči neke utakmice - dakle, široke ruke! Tečaj da će Škotska osvojiti Euro iznosi 250, dok s druge strane da će proći skupinu naplaćujete tečajem 2.10. Ako smatrate da će Škoti zabiti manje od 2.5 pogodaka u grupnoj fazi - možete poduplati svoj ulog (2.03), a ako odigrate da će u skupni osvojiti 6+ bodova Germania Spot je za vas pripremila tečaj 7.0.


Tagovi

EUROEuro 2020Euro 2021engleskaEngleska nogometna reprezentacijaHrvatskaHrvatska nogometna reprezentacijaHNSNajava Euro 2020Češkačeška nogometna reprezentacijaŠkotskaškotska nogometna reprezentacijaizdvajamo

Ostale Vijesti