Lukaku, Pukki, Golovin, Eriksen @Reuters
Lukaku, Pukki, Golovin, Eriksen @Reuters

SKUPINA B: Belgijanci bez vedeta, Danci 'dark horse', autsajderi Finci i Rusi iz prikrajka

Vrijeme Čitanja: 12min | čet. 10.06.21. | 10:07

Ova skupina ima potencijal biti jedna od zanimljivih na ovom Euru

Brojimo sitno do početka Europskog prvenstva u nogometu kojeg smo željno iščekivali još prošlog ljeta, ali tko čeka taj i dočeka. Red je došao da vam predstavimo skupinu B u kojoj je glavni favorit Belgija, jedan od favorita i za osvajanje Eura, te Danska, Finska i Rusija.

Najave ostalih skupina s Euro 2020 možete pročitati OVDJE.

BELGIJA

U proteklom desetljeću Crveni vragovi prošli su put od dark horsea velikih natjecanja do jednog od glavnih favorita. Trenutno su prva reprezentacija po Fifinoj ljestvici, a s obzirom na talent kojim raspolažu tu su i zasluženo. Od Svjetskog prvenstva 2014. nadalje u četvrtfinalima su, a na posljednjem u Rusiji osvojili su broncu te grupu u kojoj su bili s Englezima prošli stopostotnim učinkom. Najveći uspjeh reprezentacije dosad je drugo mjesto 1980. godine, a velika očekivanja imali smo od njih na zadnjem Euru kada su iznenađujuće ispali od Walesa.

Bale i ekipa slavili su u toj utakmici s 3:1, a uzmimo u obzir i da je to bio Euro iznenađenja na kojem je polufinale igrao i Island, što je dodatni razlog zašto volimo nogomet.

Od '80. do 2016. Belgijanci su igrali na tek jednom Euru, i to onom na kojem su bili organizatori. Dolaskom supertalentirane generacije predvođene senatorima Vertonghenom , Vermalenom i Kompanyjem(koji se umirovio) te Edenom Hazardom, Lukakuom i De Bruyneom postali su sila na koju svi ozbiljno računaju.


PUT DO EURA

Kroz kvalifikacije su protutnjali kao najefikasnija reprezentacija s 40 postignutih golova, tri primljena i s impresivnih 10 od 10 pobjeda, a na putu do Eura našla im se i Rusija s kojom će igrati u skupini. Tek je Italija imala isti učinak u kvalifikacijama za Euro, ali s tri postignuta gola manje i jednim primljenim. Pored ovako savršenog stroja malo koja reprezentacija će imati šanse, čak i s izostancima najboljih igrača. Nespremnog Edena Hazarda i ozlijeđenog Kevina De Bruynea, na kojeg vjerojatno zbog ozljede ne mogu računati u grupnoj fazi.

Da mogu bez njih vidjeli su i u pripremnoj utakmici s Hrvatskom, u kojoj Vatreni nisu bili na svojoj razini, ali svejedno Belgijanci su stvarali više šansi. U špici je jedan od najboljih svjetskih napadača Romelu Lukaku, koji na Europsko prvenstvo dolazi kao jedan od najzaslužnijih za Interov naslov prvaka Italije te drugi strijelac Serie A s 24 gola, odmah iza Cristiana Ronalda koji ih je zabio 29. Bez Hazarda i De Bruynea od njega se očekuje najviše, a njihov izostanak nadoknadit će odlične zamjene Carrasco i Tielemans, dok će izostanak forme kod Witsela nadoknaditi Dendoncker.

Pod njihovim nogama, osim Rusa, stradali su hrvatski suparnici na Euru Škoti te Cipar, Kazahstan i San Marino, a zanimljiv je podatak da su svaku utakmicu završavali s dva i više golova dok je najgore prošla potonja reprezentacija u nizu s gol razlikom 13-0. Golove su im uspjeli zabiti tek Rusi(dva) i Cipar.

IZBORNIK

Pred Euro 2016. svima je bilo jasno da je belgijska legenda Marc Wilmots najslabija karika Crvenih vragova. Rezultat koji je ostvario kao izbornik nagnao je Belgijance na promjenu. Na proljeće prije tog prvenstva Roberto Martinez dobio je otkaz u Evertonu, a čelnici saveza njega su vidjeli kao rješenje na klupi. S njim je na mjesto pomoćnika stigao i legendarni napadač Thiery Henry, a u početku je vladala skepsa oko njihovog angažmana.

Ako je još prije Svjetskog prvenstva u Rusiji bilo onih koji su sumnjali u njihov izbor, dvojac na klupi demantirao ih je trećim mjestom te polufinalom u kojem su osvajače Francuze držali u šaci, ali su njihovi susjedi slavili s 1:0. Henry je nakon Rusije krenuo u samostalnu trenersku karijeru, a nakon polovično uspješne epizode u Kanadi, sad je opet u Martinezovom stožeru.

Ovaj dvojac je zajedno s igračima gladan uspjeha i neće prezati pred nikim tko im stane na put.

NAJBOLJI IGRAČ

Uf, ovo je možda reprezentacija u kojoj je nakteže istaknuti nekoga kao najboljeg pojedinca. Na njihovu žalost u grupnoj fazi neće moći previše računati na dosad najbolje Kevina De Bruynea i Edena Hazarda. Zato je tu najbolji strijelac reprezentacije Romelu Lukaku. Imamo dojam da je Lukaku iz godine u godinu sve bolji, sve opasniji, a u to su se uvjerile ove sezone obrane talijanskih klubova.

Ne sumnjamo da će se u to uvjeriti i mnoge europske reprezentacije. Lukaku uz Harryja Kanea pretendira da bude njabolji strijelac ovog prvenstva.

Jeremy Doku (REUTERS/Johanna Geron)Jeremy Doku (REUTERS/Johanna Geron)


MLADA NADA

Jeremy Doku je s 19 godina najmlađi u ovoj reprezentaciji, a na drugom mjestu je Youri Tielemans koji više nije nada nego ozbiljan igrač. Oni koji ga nisu ranije gledali imali su ga prilike upoznati zadnjih deset minuta protiv Hrvatske.

Mlado desno krilo ove sezone je odigrao 30 utakmica za Rennes u Ligue 1 i zabio dva gola. Za Belgiju je dosad upisao osam nastupa i zabio dva gola. Za njega su već interes pokazivali mnogi jači klubovi, a posebno je za oko zapeo Jurgenu Kloppu.

FORMACIJA


ŠTO KAŽU GERMANIA SPORT I GERMANIJAK.HR?

Germania Sport Belgiju svrstava na mjesto trećeg favorita Eura s tečajem od 7.00. Da će Belgijci proći skupinu tečaj je svega 1.10, a da će je osvojiti 1.70. Kao najveće šanse za eliminaciju Germania Belgiji daje osminu finala, iako vs velikim tečajem od 3.20, svega 0.55 manji od toga da će Belgija igrati finale prvenstva.

Belgija ima nakon Španjolske najviše šanse da će završiti kao najefikasnija reprezentacija turnira (6.00) te je među reprezentacijama koje imaju najmanje šanse da će biti najneefikasnija (100.00).

Germanijak.hr smatra da je nakon dva polufinala na posljednja dva Svjetska prvenstva, te četvrtfinala prošlog Eura i poraza od Walesa, napokon došlo vrijeme da ova Belgija otiđe dokraja. No, opet, nećemo biti toliko hrabri i prognozirati zlato, nego ćemo diplomatski odgovoriti da je realni doseg ove Belgije, pogotovo ako De Bruyne i E. Hazard budu zdravi, finale.

Prognoza: Finale

UTAKMICE NA EURU

1. Belgija – Rusija, 12. lipnja, 21:00, Rusija

2. Belgija – Danska, 17. lipnja, 18:00, Danska

3. Belgija – Finska, 21. lipnja, 21:00, Rusija


DANSKA

Najveći uspjeh Danaca znamo svi. Osvajanje Eura 1992. u finalu s Njemačkom, a na natjecanje su upali tako što je tadašnja Jugoslavija diskvalificirana zbog ratnih događanja na ovim prostorima. Od onda najveći uspjesi su im četvrtfinale Svjetskog prvenstva 1998. i četvrtfinale Eura 2004. godine.

Zbog njihovog osvajanja Eura mijenjala su se nogometna pravila. U tom finalu kada su poveli vraćali su loptu Schmeichelu te krali vrijeme, a u konačnici slavili s 2:0. Stoga je uvedeno pravilo indirekta, a i krađa vremena se počela kažnjavati žutim kartonima.

Danas nisu sila, ali imaju adute s kojima mogu ugroziti i najjače. Dovoljno se sjetiti koliko se Hrvatska mučila s njima na Svjetskom prvenstvu. Možda najbolji primjer u zadnje vrijeme koji možemo izvući je iz ožujka kada su u tri kvalifikacijske utakmice slavili u svim uz gol razliku 14:0.

PUT DO EURA

Na Euro su plasirali kao drugi u kvalifikacijskoj skupini sa Švicarskom, Irskom, Gruzijom i Gibraltarom. Završili su na drugom mjestu s tek bodom iza Švicarske koja je imala 17 bodova. Kroz kvalifikacije predvodio ih je najbolji igrač Christian Eriksen s pet golova, a skupinu su završili jedini bez poraza. Četiri pobjede i isto toliko remija bio je njihov skor s kojim su se plasirali na Europsko prvenstvo.

Uz Ukrajinu, Španjolsku, Belgiju i Italiju jedina su reprezentacija koja se kvalificirala na Euro bez poraza. Na tom putu najviše je stradao Gibraltar s 6:0 po dva puta, a jedini poraz u grupi Švicarska je upisala baš protiv Danaca.

IZBORNIK

Euro su izborili pod nasljednikom dugovječnog Mortena Olsena, Agea Hareide koji je vodio Dance na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. On je reprezentaciju vodio u 34 utakmice bez poraza, a posljednji je upisao 11. listopada 2016. godine protiv Crne Gore. Plan je bio da ih vodi još na Euru pa da štafetu preuzme Kasper Hjulmand. Međutim, kako je prvenstvo odgođeno zbog korone, Hareideu je istekao ugovor pa će ih voditi nekadašnji trener Nordsjaellanda i Mainza.

NAJBOLJI IGRAČ

Tu nema sumnje. Christian Eriksen najbolji je igrač ove momčadi s 108 nastupa i 36 golova za nacionalnu vrstu. Najmlađi je debitant nakon Michaela Laudrupa, a Olsen ga je od Svjetskog prvenstva 2010. prometnuo u stožernog igrača reprezentacije. 2012. godine golom Islandu postao je najmlađi danski igrač koji je zabio u kvalifikacijama i tako prestigao Laudrupa.

On je glavna karika ove reprezentacije i organizator igre. Bez njega šanse Danaca se uvelike smanjuju.

Christian Eriksen (REUTERS/Claus Bech)Christian Eriksen (REUTERS/Claus Bech)


MLADA NADA

Ovdje ćemo istaknuti tri igrača, a to su Mikkel Damsgaard, Andreas Skov Olsen i Jonas Wind.

Poredali smo ih po starini pa ćemo krenuti od najmlađeg, 20-godišnjeg lijevog krila Sampdorije. Damsgaard nastupio u 35 utakmica Serie A ove sezone te zabio dva gola, a dodao je i 4 asistencije. Za reprezentaciju je igrao tri puta i i zabio dva gola. Drugi je Skov Olsen, desno krilo Bologne koji je ove sezone nastupio u 26 utakmica, a 21-godišnjak je uspio zabiti i dva gola te upisati tri asistencije. Šest puta je dosad igrao za reprezentaciju, a za to vrijeme zabio je tri puta. Posljednji kojeg ćemo istaknuti je član Kopenhagena, stasiti napadač koji je u 18 utakmica prošle sezone tresao mreže 11 puta. 22-godišnjak je u sedam nastupa za reprezentaciju zabijao tri puta.

FORMACIJA


ŠTO KAŽU GERMANIA SPORT I GERMANIJAK.HR?

Germania Sport Danskoj daje jednake šanse za naslov kao i Hrvatskoj (35.00). Tečaj na Dansku kao osvajača grupe iznosi 4.00, a na prolazak skupine 1.30. Najizglednija faza eliminacije za Dansku je osmina finala (2.50).

Veće su šanse da će Danska na kraju završiti kao reprezentacija s najviše postignutih pogodaka (25.00) nego najmanje.

Germanijak.hr ovu reprezentaciju vidi kao jednog od "dark horsea" natjecanja. Ipak, teško je za očekivati da će Danci stići do samoga kraja, i ponoviti uspjeh 1992. Realnije je za očekivati prolaz skupine, a onda i prolaz još jedne stepenice i ispadanje u četvrtfinalu.

Prognoza: Četvrtfinale.

UTAKMICE NA EURU

1. Danska – Finska, 12. lipnja, 18:00, Danska

2. Danska – Belgija, 17. lipnja, 18:00, Danska

3. Danska – Rusija, 21. lipnja, 21:00, Danska


FINSKA

Hladni Finci još uvijek vatreno slave povijesni uspjeh reprezentacije. Ovo im je debi na velikim natjecanjima što im nije pošlo za nogom još u vrijeme velikana Jarija Litmanena i Samija Hyypije.

Ovim plasmanom zapuhali su neki novi vjetrovi sa sjevera, a oni poručuju 'winter is coming'. Da su iznenađenja moguća uvjerila nas je ranije Grčka, a onda na zadnjem Euru i Island. Po imenima nisu moćna reprezentacija, ali svi moraju biti na oprezu od Pukkija i ekipe koji na Euro dolaze na valu euforije.


PUT DO EURA

Kvalifikacije su završili na drugom mjestu iza Italije s 18 bodova, a presudna je bila pobjeda u predzadnjoj utakmici protiv Lihtenštajna od 3:0 koja im je osigurala plasman. U kvalifikacijama su zabili 16 golova, od čega ih je čak 10 zabio Teemu Pukki.

Iza sebe su ostavili Grčku, Bosnu i Hercegovinu, Armeniju i Lihtenštajn. Skor u kvalifikacijskoj skupini bio im je šest pobjeda i četiri poraza. Dva puta su poraženi od Talijana, jednom od BiH i u posljednjoj utakmici protiv Grčke.

IZBORNIK

Nakon pet godina na mjestu pomoćnika, izborničku funkciju 2016. preuzeo je Markku Kanreva. Trenersku karije započeo je kao pomoćni trener u HJK Helsinkiju, a kasnije je počeo raditi u nacionalnoj vrsti. Od 2004. do 2010. bio je izbornik U21 finske reprezentacije s kojom je izborio i Europsko prvenstvo mladih 2009. godine, a te godine je proglašen i najboljim finskim trenerom.

NAJBOLJI IGRAČ

 Bez ikakve dvojbe to je, uz dužno poštovanje Glenu Kamari, Temmu Pukki. Već sad je s obzirom na plasman na Euro dosegao status velikog Litmanena u domovini.

Napadač Norwicha predvodio je prošle sezone klub u povratak prema Premier ligi, a ranije je kako smo spomenuli s 10 golova doveo reprezentaciju do povijesnog uspjeha. Prošle sezone zabio je 24 gola u Championshipu i sigurno će biti jedna od glavnih prijetnja suparničkim reprezentacijama na Euru.

Teemu Pukki (REUTERS/Roni Rekomaa)Teemu Pukki (REUTERS/Roni Rekomaa)


MLADA NADA

Finski popis ne obiluje baš mladim igračima, a nema ni nekog imena za kojeg bi mogli staviti ruku u vatru. Možemo tek dodati da su najmlađi 21-godišnjaci – veznjak Onni Vlakari i napadač Marcus Fross.

FORMACIJA


ŠTO KAŽU GERMANIA SPORT I GERMANIJAK.HR?

Finci su, tvrdi Germania Sport, apsolutni autsajderi natjecanja. Tečaj na njihovo osvajanje iznosi maksimalnih 500, a na prolazak grupe 3.00. Da će biti prvi u skupini tečaj iznosi 17.00, a najizglednija faza eliminacije je, naravno, grupa s tečajem od 1.20.

Tečaj na Finsku kao najefikasniju reprezentaciju turnira je jednak onom za osvajanje naslova (500), a tečaj za reprezentaciju s najmanje pogodaka 8.00.

Germanijak.hr se slaže s našim poslodavcem. Mislimo da Finska nema šanse proći grupu, kamo li napraviti nešto više. Da nisu dobili skupinu s tri izrazito jake reprezentacije, možda bi se i mogli nadati trećem mjestu. Za njih je sam plasman na Euro veliki uspjeh, a svakako će se nadati osvojiti i povijesni bod protiv neke od favoriziranih reprezentacija.

UTAKMICE NA EURU

1. Finska – Danska, 12. lipnja, 18:00, Danska

2. Finska – Rusija, 16. lipnja, 15:00, Rusija

3. Finska – Belgija, 21. lipnja, 21:00, Rusija


RUSIJA

Ako se ikome smrklo kod plesa kuglica pri izvlačenju skupina za Euro, onda je to sigurno bilo Rusima kad su ih pročitali ponovno s Belgijancima. U kvalifikacijama su imali samo dva poraza, a oba su bila od Crvenih đavola.

U vrijeme SSSR-a bili su jedna od nogometnih sila, ali od raspada Sovjetskog saveza nisu bilježili velike uspjehe. Tek polufinale na Euru 2008. bilježi se kao uspjeh u moderno doba. Dok su na svjetskoj smotri najdalje došli do četvrtfinala na prošlom Mundijalu na kojem su bili i domaćini, a tamo ih je zaustavila Hrvatska.

PUT DO EURA

Dok su im Belgijanci nabijali komplekse s po dvije pobjede i gol razlikom 7:2, oni su na drugima gradili samopouzdanje. Tako su protiv San Marina u jednoj utakmici slavili s 9:0, a u drugoj s 5:0. Razbili su i hrvatskog protivnika na Euru Škote s 4:0, a istim rezultatom su slavili protiv Kazahstana.

Skupinu su završili s osam pobjeda i dva poraza, oba od Belgije. Motiv više da im se osvete baš onda kad najviše boli.

IZBORNIK

Od 2016. na klupi Rusije je Stanislav Cherechesov kada je dobio ugovor na dvije godine da proba s reprezentacijom napraviti dobar rezultat na Svjetskom prvenstvu na kojem su bili i domaćini. Rezultat je bio solidan, došli su do četvrtfinala u kojem su ih zaustavili Hrvati na penale. To je bilo dovoljno čelnicima saveza da mu produže ugovor na još dvije godine ako se plasira na Euro. Kad je to uspio produžili su mu još dvije te će mu još toliko ako izbori i Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Trenersku karijeru započeo je 2004. godine, a od tada je osim Rusije vodio još Kufstein, Wacker Tirol, Spartak Moskvu, Sochi, Terek Grozny, Amkar Perm, Dynamo Moskvu i Legiju iz Varšave.

NAJBOLJI IGRAČ

Iako bi vjerojatno mnogi u ovu kategoriju stavili veterana Artema Dzyubu, ima jedan bolji igrač od kapetana. To je motor ekipe Aleksandr Golovin koji je odigrao dosta dobru sezonu za Monaco pod trenerskom palicom Nike Kovača. 25- godišnji veznjak dosad je reprezentaciju upisao 38 nastupa i zabio pet golova.

Aleksandr Golovin (REUTERS/Shamil Zhumatov)Aleksandr Golovin (REUTERS/Shamil Zhumatov)


S reprezentacijom do 17 godina osvojio je Europsko prvenstvo, a za A vrstu je debitirao 2015. godine.

MLADA NADA

Cherechesov se na ovaj Euro odlučio pozvati buduću 19-godišnju zvijezdu CSKA Moskve. Riječ je o veznjaku Maksimu Mukhinu koji je dosad nastupao za Lokomotiv iz Moskve, a od ljeta će biti član gradskog rivala.

FORMACIJA


ŠTO KAŽU GERMANIA SPORT I GERMANIJAK.HR?

Germania Sport Rusiji ne daje puno šanse za naslov prvaka (70.00), no prolaz skupine ne bi trebao biti upitan (1.40). Do prvog mjesta u grupi će teško, no ne i nemoguće (5.00), a kao najizglednija faza eliminacije nameće se osmina finala (2.25). Dakako, puno su veće šanse da će Rusija prvenstvo završiti kao najneefikasnija momčad turnira (20.00), nego najefikasnija (80.00).

Germanijak.hr tvrde da će Rusija završiti treća u skupini. Hoće li im to biti dostatno za prolaz, mi nismo baš sigurni. Za očekivati su tri boda protiv Finaca iako bi debitanti zbog povijesno-političkih konflikata, mogli biti najmotiviraniji upravo protiv Rusa. No, nekako mislimo da Rusi neće moći protiv kvalitetnijih reprezenatcija od sebe, što Danska i Belgija nesumnjivo jesu.

Prognoza: Ispadanje u skupini.

UTAKMICE NA EURU

1. Rusija – Belgija, 12. lipnja, 21:00, Rusija

2. Rusija – Finska, 16. lipnja, 15:00, Rusija

3. Rusija – Danska, 21. lipnja, 21:00, Danska


Tagovi

Belgijafinska nogometna reprezentacijaDanskaDanska nogometna reprezentacijaRusijaRusija 2018Euro 2020Najava Euro 2020

Ostale Vijesti