Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

“Siguran sam da ću još igrati u Dinamu! Naučio sam gubiti, sad ću više cijeniti pobjede"

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 27.04.24. | 08:00

Godinu dana nakon debija u prvih 11 Dinama na Poljudu, Fran Topić na isto mjesto dolazi s Rudešom. Za Germanijak mladi napadač otkriva što se sve u tih godinu dana okrenulo u njegovoj karijeri

Bilo je to veliko iznenađenje, kad je 30. travnja prošle godine 19-godišnji Fran Topić osvanuo u prvih 11 Dinama na Poljudu. Modri su te večeri potvrdili naslov prvaka remijem (0-0), zatim to kvalitetno proslavili na Macoli s navijačima, a Fran Topić, vjerojatno, osjećao je da je čitav svijet njegov. Igor Bišćan ga je 'otkrio'u juniorskoj momčadi, prvo ga uvodio s klupe, a onda mu u Derbiju dao najveće moguće priznanje. Dvojica glavnih napadača, Bruno Petković i Josip Drmić gledali su Topića u prvih 11 - s klupe.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Upisao je za Dinamo 10 nastupa, tri od prve minute, potom osvojio juniorski naslov, potpisao, nakon nešto natezanja, novi ugovor s Modrima. I krenuo je na pripreme, kod Bišćana, kao napadač pred kojim je sezona pravog uzleta. Pogotovo ako odu Petković, Drmić, ili Ivanušec, jer, mogao je Topić igrati i na krilu. Međutim, nije krenulo tim smjerom, još je Bišćan, nakon priprema maknuo u drugi plan, jurnjava za rezultatom u Europi odigrala je ulogu, a onda je, dolaskom Sergeja Jakirovića, Topić konačno otišao na posudbu. Godinu dana poslije tog 'vatrenog krštenja', Topić na Poljud stiže u subotu, s Rudešom, koji je već odavno ispao i na kraju sezone u kojoj je, umjesto potpunog igračkog 'booma', on sam napravio korak nazad. I, toga je potpuno svjestan.

"Evo, baš sam odradio trening, radim dodatno, nakon treninga u klubu, još treniram i sam. Kad ne igram puno, kad ne odigram veći dio utakmice, onda mi nedostaje rad, nadoknađujem privatno", priča nam Topić, koji je u ponedjeljak protiv Varaždina (0-2) odigrao 56 minuta. Prije toga, protiv Osijeka i Slaven Belupa nije ulazio u igru. Uoči gostovanja na Poljudu, još ne zna hoće li i koliko igrati, prisjeća se to lanjskog Derbija.

"Naravno da je san svakog igrača zaigrati za Dinamo na Poljudu, rekao sam i tada da mi ostvario san. Uvijek je lijepo doći ponovno na Poljud, vjerujem da ćemo u subotu odigrati dobru utakmicu, možda nešto i napraviti. Bez obzira što smo već odavno ispali."

O Rudešu sve znamo, što se HNL-a tiče, to je završena priča. No, kako je u svemu tome prošao Topić, kakvi su mu planovi za blisku budućnost?

"A ništa, što bolje iskoristiti minute u završnici sezone, odigrati što bolje možemo, a onda se vraćam u Dinamo, na pripreme. I pokušati izboriti mjesto u momčadi."

Ima li već kontakte s ljudima iz kluba, je li ga netko obavijestio kakav je plan?

"Na zimu smo pričali i tada mi je trener Jakirović rekao da je za mene bolje da ostanem do ljeta na posudbi, da ću više igrati, a da se onda na ljeto vraćam u Maksimir. Poslušao sam ga i mislim da nisam pogriješio. Sad me, u zadnje vrijeme nitko nije zvao, znam da imaju puno posla i puno stvari, kojima se bave, ali ja sam siguran da ću u budućnosti pokazati da mogu igrati u Dinamu, da sam spreman nositi sveti dres. Vjerujem u sebe, vjerujem da ću iskoristiti priliku."

Iako, dakle, ova sezona za njega nije bila pretjerano uspješna. Ni momčadski, ni individualno? Odigrao je dosad 19 utakmica (16 u HNL-u, tri u Kupu) zabio jedan gol?

"Iskreno, očekivao sam da ću više igrati, ali situacija je takva i s tim sam se pomirio. Kako sam uopće došao u Rudeš? Kad je Jakirović došao za trenera, rekao mi je da bi za mene posudba bila dobra stvar, ja sam pristao. I, kažem, mislim da je ova godina u Rudešu, bez obzira na sve, dobra stvar."

Što je tu, točno, bilo dobro?

"Pa vidite, ovo je jedno veliko iskustvo. Bez obzira što sam, naravno, više očekivao. No, mentalno sam sazrio, naučio sam kako se nositi s nekim stvarima, upoznao u životu neke nove situacije."

Recimo, naučio je kako je to gubiti u serijama. On, koji je, kroz Dinamovu školu naučio samo na pobjede?

"Između ostaloga i to je jedna važna lekcija. Kad se suočiš s porazima, više ćeš jednog dana cijeniti pobjede, koje su nam nekad bile 'pod normalno'. I to te isti tjera da u svakoj utakmici daješ maksimum, da izbjegneš na kraju taj gorak osjećaj, koji nosi poraz. Stvarno, bez obzira što ovo nije bila neka sezona za pamćenje, meni je donijela puno životnog i nogometnog iskustva."

Mnogi kažu da je nekad bolje napraviti korak nazad, da bi onda napravio dva naprijed. Možda je najbolji primjer Sandro Kulenović, koji je od igrača, na kojeg se ne računa ozbiljno postao važna Dinamova karika i ljubimac navijača?

"Upravo tako! Mogu i za sebe reći da sam se spustio stepenicu niže, ali da sam sad spreman zakoračiti nekoliko stepenica više. A što se Kulenovića tiče, da, upravo je on pravi primjer da nikad ne treba odustajati i da se rad i upornost na kraju isplate. Drago mi je zbog njega što je ove sezone napravio takav iskorak, znam koliko voli Dinamo, što je spreman napraviti za taj dres. Nikad ne treba odstajati, tako i ja vjerujem da ću nakon ove sezone, opet zaigrati za Dinamo. I, nadam se, izboriti mjesto u momčadi."

Je li ipak bio razočaran kad su mu u Maksimiru rekli da ide u Rudeš na posudbu? Jedan dan igraš Derbi, koji mjesec kasnije za tebe nema mjesta u momčadi?

"Rekao bih da sam možda bio malo tužan. Jesam. Ali, kažem, prihvatio sam to kao nešto normalno, kao jednu školu više u karijeri i priliku da se u Maksimir vratim kao zreliji i bolji igrač. I vjerujem da to sad i jesam."

Može li otpisani Rudeš napraviti nešto na Poljudu, hoćemo li vidjeti neki 'labuđi pjev'?

"Pokušat ćemo, dati sve od sebe. Ispali smo odavno, ali mislim da još uvijek možemo odigrati neku dobru utakmicu, pokazati više. A ako to uspijemo, onda je moguće i da nekome, pa i Hajduku, otrgnemo neki bod."



Tagovi

GNK DinamoFran TopićNK RudešSandro KulenovićHajdukHNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti