REUTERS/Kai Pfaffenbach
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Savršenu brazilsku večer i Richarlisonov show pokvarile suze ozlijeđenog Neymara

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 24.11.22. | 22:02

Brazil je svladao Srbiju (2:0) uz dominantnu partiju, gredu, vratnicu i puno prilika. Ali, ozlijedio se Neymar, morao napustiti travnjak, nije ta ozljeda izgledala bezazleno

Brazil je krenuo furiozno, slavio protiv Srbije 2:0, mogao je i uvjerljivije, jedna greda, jedna vratnica i nekoliko odličnih obrana Milinković-Savića. Richarlison je bio Titeov izbor u špici i on je to vratio na najbolji način, zabio je dva oba pogotka, drugi je bio spektakularan. I, jedino što je pokvarilo savršenu večer Selecaa svakako je ozljeda Neymara. Koliko ozbiljna tek ćemo vidjeti, nije mogao nastaviti susret.

Stadion Lusail poprište je dosad najveće senzacije Mundijala, tamo je Saudijska Arabija svladala je Argentinu (2:1), sad je na tom terenu na iskušenjima bio i glavni favorit Brazil. Puno se toga pisalo, pričalo u zadnje vrijeme o utakmice sa Srbijom, Brazilci su došli u Katar samouvjereni, gladni naslova prvaka. Došli su predstaviti svoj napadački arsenal, izbornik Tite nije odustao, odličio je na travnjak poslati jednu velo ofenzivnu momčad. Lucas Paqueta, Neymar, Vinicius, Raphinha, Richarlison, kvintet koji uistinu zvuči ubojito. S druge strane Srbi su slali poruke da se ne boje Brazila, izbornik Dragan Stojković spuštao je loptu i euforiju na zemlju, skidao pritisak s igrača. A navijači kao navijači, sanjali su da će njihova reprezentacija 'skinuti' veliki skalp i krenuti pobjednički do nekog velikog rezultata. Međutim, Srbi su uglavnom ostali na riječima, protiv ovakvog Brazila nisu mogli.

Odlučio se Stojković ipak za Aleksandra Mitrovića u napadu, dok je Dušan Vlahović počeo s klupe. Obojica su bili ozlijeđeni i upitni za početak SP-a, na kraju je Mitrović ipak zaigrao od prve minute, Nije, pak, bilo niti važne karike Filipa Kostića. S obzirom na napadačku orijentaciju i efikasnost obje reprezentacije, očekivala se kanonada, pogotovo brazilska Međutim, nismo u prvih 45 minuta vidjeli previše opasnosti ni pred jednim vratima. Srbi su krenuli s presingom, Brazilcima je trebalo neko vrijeme da uspostave posjed, imali su ga do kraja poluvremena. I, imao je Brazil nekoliko opasnih pokušaja, prvo je Neymar gađao direktno iz kornera, nije bilo daleko, Vanja Milinković-Savić uspio je izbaciti preko gola.

Srbija se kvalitetno odupirala brazilskim napadima, teško je lopta prolazila prema njezinim vratima, doista Srbi nisu izgledali kao da su u strahu, mirno su rješavali većinu brazilskih pokušaja i vrebali priliku za kontru. Nisu je baš dočekali, prema naprijed su Stojkovićevi izabranici bili bezopasni, ali ionako im je bilo najvažnije sačuvati vlastiti gol. Koji je bio ugrožen još dva-tri puta do odmora. Prvo je Thiago Silva dodao dubinsku loptu prema Viniciusu, istrčao je Milinković-Savić, bacio se pod noge i u zadnji tren izbacio loptu,. Onda je Paqueta vrhunski proigrao Raphinhu koji je bio u odličnoj situaciji, ali je loše pucao, u srpskoga golmana. Pred sam kraj prvog dijela Milenković je nespretno reagirao, Vinicius se našao u prilici, nije najbolje kontrolirao loptu i propala je još jedna šansa.

Nije Brazil bio spektakularan, ali je ipak pred kraj poluvremena pojačao pritisak, a onda je u nastavku nagazio papučicu i postao nezaustavljiv Najveća šansa već nakon 50. sekundi, nesporazum vratara Milinković-Savića i Gudelja, Raphinha je dobio loptu i našao se sam pred sprpskim vratarom, koji je odlično reagirao i spasio mrežu. Do tog je trenutka, bez dvojbe, Vanja Milnković-Savić, brat razvikanijeg Sergeja bio junak, zaključao je svoja vrata. No, nisu Brazilci stali, naprotiv, sve češće su prijetili, Neymar iz slobodnog udarca, Vinicius je izdaleka bio neprecizan, a potom je Alex Sandro opalio, snažna, neuhvatljiva lopta, pogodila je vratnicu! Stezao se obruč, gol je visio u zraku, a onda je Srbija ipak kapitulirala. Opet je Milinković-Savić zaustavio udarac Viniciusa, međutim, odbijanac je došao na nogu Richarlisona, koji je s nekoliko metara pogodio praznu mrežu. Poveli su Brazilci, kapitalizirali svoju dominaciju. I pokazali da se na ovom Mundijalu definitivno ne šale, da su odlučni u namjeri osvajanja naslova.

Bez obzira na snagu i umijeće brazilskih majstora, od Srbije se prema naprijed više očekivalo. Prošla je već 70.minuta, a nisu još Srbi imali udarac u okvir gola, a prva opasnost pred Alissonom bila je baš u tom dijelu utakmice, nakon kornera bilo je malo glavometa po petercu, ali izostao je pravi udarac. No, tada je Richarlison fenomenalnim golom povisio vodstvo i otklonio sve dvojbe. A gol je za pamćenje, najbolji dosad na Mundijalu. Vinicius je ubacio, vansjkom, Richarlison primio loptu, podigao je u visinu glave i onda je odapeo škaricama, neobranjivo za Milinković-Savića. Blizu je bi Brazil i trećem pogotku, Casemiro je pogodio gredu, nešto kasnije Rodrygo je pucao, Milinković-Savić obranio, onda je pucao i Fred pokraj gola. Srbije više nije bilo nigdje, snovi o velikoj pobjedi nad Brazilom, nestali su u katarskoj pustinji.

No, nije večer za Brazil završila idealno. U jednom je trenutku Neymar sjeo na travnjak, zabrinutog lica, nije mogao nastaviti susret. Ozlijedio se, zamijenjen je, sigurno će iznornik Tite imati razloga za brigu, nije to izgledalo nimalo dobro. Iako Neymar prije ozljede nije odigrao neku veliku utakmicu, iako je Brazil i nakon njegova izlaska bio dominantan i konkretan, ne treba naglašavati koliki bi hendikep bio ako je ozljeda ozbiljnija. Neymar je na klupi i zaplakao, a to bi mogao biti vrlo loš znak.


Brazil - Srbija 2:0

Lusail. Stadion: Lusail. Sudac: Alireza Faghani (Iran). Gledatelja: 88.103.

BRAZIL: Alisson - Danilo, Thiago Silva, Marquinhos, Alex Sandro - Casemiro, Lucas Paqueta (od 75. Fred) - Raphinha (od 87. Martinelli), Neymar (od 80. Antony), Vinicius Jr. (od 76. Rodrygo) - Richarlison (od 79. Gabriel Jesus). Izbornik: Tite

SRBIJA: V.Milinković-Savić - Veljković, Milenković, Pavlović - Živković (od 57. Radonjić), S.Milinković-Savić, Gudelj (od 57. Ilić), Lukić (od 66. Lazović), Mladenović (od 66. Vlahović) - Tadić - A.Mitrović. Izbornik: Dragan Stojković.

Strijelci: 1:0 - Richarlison (63.), 2:0 - Richarlison (73., Vinicius).

Žuti kartoni: Pavlović, Gudelj

Crveni kartoni:




Tagovi

Brazilska nogometna reprezentacijasrpska nogometna reprezentacijaBrazilSrbijaKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti