Reuters
Reuters

S jednim uhom sluša i Dinamo: Najbolji napadač i najskuplji igrač AEK-a ipak prelazi u Francusku?

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 27.07.23. | 13:02

AEK je potencijalni protivnik Dinama u trećem pretkolu Lige prvaka.

Dinamo je odradio ne pola, nego 80, a možda i 90 posto posla u prvoj utakmici drugog pretkola Lige prvaka za sezonu 2023/24. Plavi su na Maksimiru rezultatski, a posebno igrački razbili Astanu (4:0) te, iako je u nogometu sve moguće, postoje vrlo mali izgledi da će Dinamo prokockati tu prednost i propustiti susrete trećeg pretkola Lige prvaka protiv AEK-a, a koji se igraju 8. ili 9. kolovoza u Ateni te uzvrat 15. kolovoza u Zagrebu ili Astani.

AEK je momčad koju Transfermarkt procjenjuje na 57.7 milijuna eura, što je gotovo duplo manje od Dinama koji vrijedi 114.2 milijuna eura! A najvrjedniji igrač AEK-a je 25-godišnji napadač s Trinidada i Tobaga Levi Garcia čija se vrijednost procjenjuje na sedam milijuna eura.

Još ranije postojale su naznake kako bi ovaj napadač mogao prijeći u francuski Lens koji je Grcima ponudio 18.5 milijuna eura za njegove usluge. No, AEK je spomenutu ponudu odbio, iako je njihov napadač dogovorio uvjete s Lesnom i pristao na prelazak u francuskog viceprvaka koji je ovog ljeta ostao bez svojeg kapitalca Loisa Opende (prešao u RB Leipzig), a Franck Haise Levija Garciju vidi kao idealnu zamjenu za mladog Belgijca.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

AEK navodno traži 30 milijuna eura, što je previše za Lens, no čini se da bi se klubovi mogli dogovoriti na cifri od 26 milijuna eura, a neki francuski mediji navode kako bi Lens mogao AEK-u pružiti pravo na čak 40 posto od buduće prodaje Garcije, a što bi moglo natjerati grčkog prvaka da ipak pusti svojeg najboljeg igrača u Francusku.

Levijeva nogometna priča je izuzetna. U AZ Alkmaar stigao je kao 18-godišnjak iz lokalnog kluba s Trinidada i Tobaga. Poslan je na posudbu u Excelsior. No, u Nizozemskoj se nije snašao. Na ljeto 2018. kao slobodni igrač stiže u izraelsku Kiryat Shamonu, klub iz donjeg doma izraelskog prvenstva. Imao je dosta problema s ozljedama i zabio je samo tri gola. No, njegov talent bio je dovoljan da ga dovede ugledniji Beitar Jerusalem, potencijalni suparnik Hajduka u trećem pretkolu Europske lige. U Beitaru nije briljirao, zabio je šest pogodaka uz tri asistencije u 33 nastupa, da bi ga u kasno ljeto 2020. u svoje redove doveo AEK za 2.2 milijuna eura.

U prvoj sezoni u Ateni zabio je šest uz sedam asistencija, iduće je zabio osam uz šest dodavanja, a do 'eksplozije' je stiglo prošle sezone kada je s 18 pogodaka i sedam dodavanja predvodio AEK prema 13. naslovu prvaka Grčke, prvom nakon 2018. i 'ere' Marka Livaje.

Garcia bi tako, u razmaku od pet godina, mogao proće od borbe za ostanak u prvenstvu Izraela do viceprvaka Francuske i sigurnog sudionika Lige prvaka.

Cijelu priču oko transfera s jednim uhom 'prisluškuje' i Dinamo. Odlazak Levija Garcije u narednim danima predstavljao bi veliku udarac za momčad Mathiasa Almeide i značajno bi povećao šanse Dinamu za prolazak u playoff Lige prvaka.

No, tko zna, možda je AEK već pristao na transfer Lensa, pod uvjetom da Garcia ostane njihov igrač do kraja trećeg pretkola...



Tagovi

AEKLevi GarciaDinamo ZagrebGNK DinamoLiga prvakaLens

Ostale Vijesti