U Splitu mogu biti zadovoljni, Osijek je prošao teže od očekivanog, Rijeka najbolje

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 24.07.23. | 14:36

U Nyonu je održan ždrijeb trećeg pretkola Lige prvaka i Konferencijske lige.

U ranijim tekstovima već smo analizirali Dinamove potencijalne protivnike u trećem pretkolu Lige prvaka, odnosno Europske lige, ovisno o ishodu Plavih u dvomeču drugog pretkola protiv Kazahstanske Astane (25. srpnja i 2. kolovoza), a sada ćemo ukratko predstaviti i potencijalne protivnike Hajduka, Osijeka i Rijeke u trećem pretkolu Lige prvaka.

HAJDUK JE MOGAO PROĆI I GORE

Hajduk je prošao dosta dobro, s obzirom na to da su Bijelima u trećem pretkolu Konferencijske lige prijetili jaki Besiktas i AZ Alkmaar, a Hajduk je mogao izvući i poznanika iz prošle sezone, Vitoriu Guimaraes. PAOK iz Soluna i Beitar iz Jerusalema ozbiljni su klubovi, no riječ je o klubovima koji ne bi smjeli biti nepremostiva prepreka za momčad Ivana Leke.

Trostruki prvak Grčke PAOK nameće se kao, dakako, ozbiljniji suparnik. Riječ je o momčadi vrijednoj 52.35 milijuna eura (prema Transfermarktu), nešto više od Hajduka koji vrijedi 50.35 milijuna. Prvi vratar kluba je Dominik Kotarski, najvrjedniji igrač je mladi Giannis Konstantelias (6 milijuna eura), a slijede ga internacionalci Andrija Živković, Douglas Augusto, Khaled Narey i Tomasz Kedziora.

Od hrvatskih igrača, osim Kotarskog, dres PAOK-a nosili su Antonio Mirko Čolak, Josip Mišić, Marin Leovac, Gordon Schildenfeld, Dario Krešić, Goran Milanko i bivši vratar Hajduka Tonći Gabrić.

PAOK je 2010./11. u skupini Europske lige s dva puta po 1-0 izbacio Dinamo Vahida Halilhodžića, a u kvalifikacijama za Europsku ligu 2015. je nakon 1-2 poraza u Krnajčevićevoj, u Solunu svladao Lokomotivu 6-0 i prošao dalje, dok je pretprošle sezone u playoffu za Konferencijsku ligu s 1-1 u Solunu i 2-0 na Rujevici izbacio Rijeku iz natjecanja.

Beitar Jerusalem je šesterostruki prvak Izraela (posljednji naslov osvojen je 2008.), prošle sezone završili su osmi u prvenstvu, a u Konferencijsku ligu plasirali su se kao osvajači domaćeg Kupa. Navijači Beitara smatraju se ekstremno-desnim izraelskim nacionalistima, a u Europi se još niti jednom nisu sastali s nekim hrvatskim klubom. Vrijednost Beitara prema Transfermarktu iznosi 7.74 milijuna eura, a najvrjedniji igrači su Yarden Shua i Rumunj iz Moldove Ion Nicolaesu.

Od hrvatskih igrača dres Beitara nosili su Dino Škvorc, Dominik Glavina, Vladimir Petrović (nakon Beitara prešao u Dinamo) i Giovanni Rosso.

OSIJEK ČEKA NEUGODNO GOSTOVANJE (ako prođu ZTE)

Ako Osijek prođe ZTE, u trećem pretkolu igrat će protiv boljega iz dvoboja Cluj - Adana Demirspor. Oba kluba predstavljaju neugodan ždrijeb za Bijelo-plave, pod uvjetom, dakako, da momčad Stjepana Tomasa prvo prođe drugo pretkolo. Iako u drugom pretkolu Cluj dočekuje Adanu kao bolje rangirana momčad, turski suparnik koji je 2021. izborio plasman u najviši rang turskog nogometa nakon 26 godina. Adana je prvu sezonu u eliti završila na devetom mjestu, a prošlu na četvrtom te je izborila povijesni plasman u Europu budući da je Fenerbahce osvojio Kup.

Vrijednost Adane je 42.2 milijuna eura, a u redove svjetskih medija dospjela je 2021. kada je u svoje redove dovela Marija Balotellija, dok je ovog ljeta u Adanu stigao proslavljeni portugalski ofenzivac Nani te bivši napadač Gorice Cherif Ndiaye. Najvrjedniji igrači kluba su tri ovoljetna pojačanja krilni igra Henry Onyekuru koji je stigao iz Olympiakosa, veznjak Dorukhan Tokoz koji je stigao iz Trabzonspora i stoper Andreaw Gravillon koji je došao iz Reimsa. U klubu brani i Hrvat iz Mostara Goran Karačić koji je svojevremeno dobio poziv i u reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Od Hrvata je u Adani igrao samo Damjan Đokovović (proljeće 2022.), a u kontekstu preuzimanja klupe ovog se ljeta spominjao Slaven Bilić.

Cluj je osmerostruki prvak Rumunjske, i riječ je o nama puno poznatijem klubu od Adane, posebno jer ga je u sezoni 2020./21. iz kvalifikacija za Ligu prvaka izbacio Dinamo, i to nakon boljeg raspucavanja jedanaesteraca. U klubu igraju čak tri Hrvata, Anton Krešić stigao je ovog ljeta, a od ranije tu su još Karlo Muhar i Lovro Cvek. Osim njih trojice u Cluju je igralo još 16 Hrvata - Karlo Bručić, Anton Maglica, Denis Kolinger, Karlo Letica, Marko Dugandžić, Gabrijel Debeljuh, Ivica Žunić, Mate Maleš, Tomislav Duka, Tomislav Šorša, Dino Špehar, Tomislav Gomelt, Filip Jazvić, Antonio Jakoliš, Damjan Đoković (koji je igrao i za Adanu!) i Saša Bjelanović!

Cluj ukupno vrijedi 19.9 milijuna eura, a najvrjedniji igrač momčadi je Cristian Manea u vrijednosti od 3.5 milijuna eura.

RIJEKA IMA OTVORENI PUT PREMA PLAYOFFU (ako prođu Dukagjini)

Rijeka je najbolje prošla u ždrijebu za drugo, ali i treće pretkolo Konferencijske lige. Ako momčad Sergeja Jakirovića prođe kosovski Dukagjini, što bi trebala proći, u trećem pretkolu očekuje ih predstavnik Ovčjih Otočja B36 Torshavn ili velški Haverfordwest County kojem je ovo tek drugi izlet u Europu. U prvom, 2004., izgubili su u prvom pretkolu Kupa UEFA-e od finskog Fimleikafelga s ukupnih 1-4, a ove su prvom pretkolu nakon boljeg raspucavanja jedanaesteraca izbacili makedonski Shkupi! Vrijednost Haverfordwesta je svega 1.28 milijuna eura, što je čak i manja vrijednost od B36 Torshavna koji vrijedi 1.50 milijuna eura!

Osim nešto veće tržišne vrijednosti, HB Torshavn je puno iskusnija momčad od Velšana. Riječ je o klubu s 11 naslova prvaka Ovčjih Otoka te 59 europskih utakmica u kojima je upisao devet pobjeda i 13 remija.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Konferencijska ligaRijekaNK OsijekHajdukAdanasporPAOKBeitar JerusalemCluj

Ostale Vijesti