Reuters
Reuters

Tko prijeti Dinamu? Prvak Grčke kojeg vodi slavni Argentinac, u kojem igra Domagoj Vida i u kojem je značajan trag ostavio Marko Livaja

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 24.07.23. | 12:18

Dinamo je jedini klub od hrvatske 'velike četvorke' koji je nadvisio AEK u europskim natjecanjima.

Ako Dinamo prođe kazahstansku Astanu u drugom pretkolu Lige prvaka (25. srpnja Maksimir, 2. kolovoza Astana), hrvatski prvak u trećem pretkolu igrat će protiv prvaka Grčke, AEK-a iz Atene. Riječ je o najtežem mogućem protivniku od svih kojeg su Dinamo ili Astana mogli izvući u ovoj fazi natjecanja.

AEK je atenski klub osnovan 1924., u povijesti je osvojio 13 naslova prvaka Grčke što ga čini trećim najuspješnijim klubom te južnoeuropske države. AEK se borio za naslov prvaka Grčke s Panathinaikosom do samoga kraja, a jednu od ključnih rola u žuto-crnom dresu odradio je hrvatski reprezentativac Domagoj Vida kojeg ugovor s AEK-om veže do ljeta 2024.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

AEK vodi proslavljeni Argentinac Mathias Almeida, bivši prvotimac Rivera, Seville, Lazia, Parme, Intera i dakako Argentine. Kako stvari stoje, AEK će u ovu sezonu ući jači nego lani. Klub je za 6.5 milijuna eura otkupio ugovor Oberlina Pinede iz Celte iz Viga, meksičkog reprezentativca koji je prošle sezone u Ateni proveo na posudbi i bio je jedan od ključnih igrača momčadi s 10 pogodaka i četiri asistencije. Stopersku poziciju pojačao je Konstantions Chrysopolous iz Arisa. U klub je još stigao mladi angolski napadač Zini, a iz MLS-a je kao slobodni igrač stigao Rodolfo Pizzaro, ofenzivni veznjak.

Klub je za sada napustio samo Clement Michelin koji je za milijun eura prešao u Bordeaux te dva stopera - Stratosa Savarasa je otkupio prvak Poljske Rakow u kojem je proveo sezonu na posudbi, a iskusni Gerogios Tzavellas (35) prešao je u turski Pendikspor.

Osim od ranije spomenutog Pinede, najveću opasnost Dinamovoj ili Astaninoj obrani predstavljat će napadač iz Trinidada i Tobaga Levi Garcia koji je prošle sezone zabio 18 golova uz sedam asistencija. Ozbiljan igrač je Mijat Gaćinović, a najjači dio atenskog kluba i dalje je obrana u kojoj osim Vide još igraju pouzdani Harold Moukoundi i iskusni Argentinac, ujedno i kapetan momčadi Sergio Araujo.

Osim Vide (34), u AEK-u je veliki trag od hrvatskih igrača ostavio i Marko Livaja, koji je za žuto-crne zabio 42 pogotka uz 29 asistencija i 2018. osvojio zadnji AEK-ov naslov prvaka prije prošle sezone. U 21. stoljeću dres žuto-crnih nosili su Dino Drpić, Ivan Brečević i Zdravko Popović, dok su u 90-tima dres AEK-a nosili Goran Tomić i Zoran Slišković. Prvi Hrvat u AEK-u bio je Rajko Janjanin još u 80-tim godinama prošlog stoljeća.

Dinamo i AEK već su se jednom susreli u europskim natjecanjima. U prvom kolu Kupa pobjednika Kupova 1964./65. AEK je svladao Plave s 2-0 u Ateni, a Dinamo je uzvratio u Zagrebu s 3-0, golovima tri legendarna napadača Purgera, Stjepana Lamze, Slavena Zambate i Dražana Jerkovića. AEK je u drugom kolu Kupa UEFA 2001./02. izbacio Osijek s 2-1 i 3-2 pobjedama. U skupini Europske lige 2010./11. s dva puta po 3-1 nadvisio je Hajduk, a u Europskoj ligi 2017./18. nadvisio je Rijeku na Rujebici s 2-1, a utakmica u Ateni završila je 2-2. (nr)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

AEKMarko LivajaDomagoj VidaDinamo ZagrebGNK Dinamo

Ostale Vijesti