Srećko Niketić/Pixsell
Srećko Niketić/Pixsell

Rijeka želi nastaviti s pobjedama i odvojiti se na trećem mjestu, Zeleno-žutima se vraća Ante Erceg! (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 06.05.23. | 08:05

Očekujemo otvorenu utakmicu u kojoj će i jedni i drugi 'pohitati' po sva tri boda.

Budući da je u posljednjih 10 međusobnih ogleda Rijeka upisala šest pobjeda, a Istra 1961 tek dvije, jasno je zašto u trećoj utakmici 33. kola HNL-a momčad s Kvarnera kotira kao veliki favorit. Jakirovićeva momčad igra dobar nogomet, njegovi su izabranici nakon neočekivanog poraza od Gorice upisali dvije vezane pobjede protiv Lokomotive (2-0) te Slaven Belupa (3-1) pa tako ne čudi zašto u Rijeci svi vjeruju da danas mogu do sva tri boda protiv Istre 1961.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Garcijine trupe su lošu seriju od šest utakmica bez pobjeda okončali prošlog kola kad su s uvjerljivih 3-0 svladali Šibenik na domaćem terenu. Prvo ime tog ogleda bio je Alžirac Bakrar koji je upisao pogodak i asistenciju protiv fenjeraša HNL-a, ali je upitno hoće li on danas zaigrati od prve minute ili će se Garcia ipak odlučiti dati povjerenje prekaljenom napadaču Anti Ercegu koji je odradio suspenziju od 10 utakmica.

Ercegovo 'od Rijeke do Rijeke' danas je priča dana u hrvatskom nogometu. Iskusni napadač je prije nešto više od dva mjeseca kad je Rijeka na Aldo Drosini slavila rezultatom 2-0 u sam smiraj ogleda otkinuo papirić suca Jakova Titlića, poderao ga i bacio na travnjak, zbog čega ga je komisija kaznila s devet utakmica neigranja te 6000 eura.

Nakon tog događaja koji će sigurno ostati upamćen dugi niz godina i koji nije na čast nikome u hrvatskom nogometu, Istra 1961 je upisala tri poraza, četiri remija i dvije pobjede, ali će danas na Rujevici, u atmosferi koja će sigurno biti prilično 'naelektrizirana', htjeti 'izravnati račune' protiv svojeg najvećeg rivala. S druge strane, mnogi u Rijeci utakmicu protiv Istre 1961 ne smatraju derbijem, naročito ne 'Derbyjem della Istra' kako se naziva ogled ova dva takmaca u javnom prostoru.

Bilo kako bilo, u sudaru da oprečna trenerska stila, bit će prilično zanimljivo vidjeti može li Jakirović upisati svoju drugu pobjedu protiv Zeleno-žutih. Njegov kolega Garcia teži posjedu, izgradnji napada, sporijem ritmu i kontroli, dok je Jakirović više okrenut tranziciji, okomitosti i 'fizici'. Kad bi se povlačila paralela s NBA-om, Istra 1961 bi bili Popovichevi Spursi u kojima se gleda kako napraviti 'extra pass', dok bi Rijeka bila D'Antonijev Houston u kojem se gleda 'šutirati u prvih sedam sekundi napada'.

Velika snaga Istre 1961 ove sezone je Lovro Majkić, mladi vratar koji je nekoć bio član Rijeke i koji je na Rujevici u jednoj utakmici obranio dva jedanaesterca. No, te su obrane ostale 'van zapisnika'. Bilo je to u 3. kolu sezone 20./21. kada zbog pandemije koronavirusa nije bilo gledatelja na tribinama, a Majkić je u dva puta pročitao udarce s bijele točke Antonija-Mirka Čolaka. No, Fran Jović je u obje situacije vidio kako je Majkić krenuo prerano, odnosno kako mu barem jedna noga nije bila na gol liniji prilikom udarca Čolaka, pa je tako ponovio kaznene udarce. Nije Čolak išao po treću sreću već je onda loptu od njega preuzeo Franko Andrijašević koji je bio precizan i postavio, kasnije se ispostavilo i konačnih, 2-1 za Rijeku.

Zanimljivo, za Rijeku je u tom ogledu igrao Niko Galešić, bio mu je to treći nastup u bijelom dresu, a on je bio jedini igrač iz aktualnog kadra koji je tada branio boje momčadi s Kvarnera. S druge strane, za Zeleno-žute su u tom ogledu, od igrača koji su i dalje na Aldo Drosini, nastupili ranije spomenuti Lovro Majkić te kapetan momčadi Slavko Blagojević.

Što se tiče današnjeg ogleda, ni Garcia ni Jakirović nemaju pretjerano velikih problema s ozljedama, baš kao što nijednom treneru neće nedostajati nijedan igrač zbog kartona. Jakirović je dosta mijenjao protiv Slaven Belupa pa se tako očekuje povratak u početnu postavu Marina i Jankovića koji je svoja jedina dva pogotka u dresu Rijeke zabio baš Puljanima, dok bi Garcia mogao od prve minute krenuti s Ercegom u vrhu napada kojem motiva danas sigurno neće nedostajati.

Valja naglasiti za kraj kako je glavni sudac utakmice Igor Pajač (Sv.Ivan Zelina), pomoćnici Jerko Crnčić (Vrbovec) i Mile Varivoda (Zagreb), dok je četvrta sutkinja Ivana Martinčić (Koprivnica). Glavnu riječ u VAR sobi ima Patrik Kolarić (Čakovec), AVAR je Ivan Starčević (Bjelovar), delegat Davor Ivić (Sisak), kontrolor Ante Vučemilović (Višnjevac), a časnik za sigurnost Marko Svilić.

Očekivani sastavi

Rijeka (4-3-2-1):


 

Istra 1961 (3-5-2):





Tagovi

HNK RijekaRijekaIstra 1961Hrvatska nogometna ligaHNL

Ostale Vijesti