REUTERS/Eric Gaillard
REUTERS/Eric Gaillard

Raštimani Parižani dolaze Tudoru na megdan, Galtier je trener 'samo na papiru', mnoštvo megazvijezda upitno za derbi (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 26.02.23. | 08:05

Razmaženom Mbappéu, usprkos nenormalnom ugovoru, mnoge stvari i dalje ne odgovaraju, Neymarov transfer na Otok je svakim danom sve izgledniji, kapetan Marquinhos je 'svako malo' ozlijeđen, a osim njega, u ovaj ogled 'načeti' ulaze i bekovi Hakimi i Mendes. Tudor hrabro korača prema naprijed, istrpio je kritike s početka sezone, mukotrpno zaradio povjerenje, a kulminacija istog mogla bi biti nova pobjeda protiv Parižana.

Posljednju utakmicu 25. kola ove sezone veoma zanimljive Ligue 1 na Vélodromeu će odigrati domaćin Olympique de Marseille kojem u goste stiže moćni i zastrašujući Paris Saint-Germain. Momčad iz francuske prijestolnice u svojim redovima ima (po)najbolje igrače svijeta, ali posljednje vrijeme ne igraju dobro. U prošlom kolu su uspjeli svladati Lille rezultatom 4:3, ali ta pobjeda nije bila plod njihove sjajne igre već čiste individualne klase Neymara, Mbappéa i pogotovo Messija koji je u četvrtoj minuti sudačke nadoknade prvo izborio slobodan udarac na 20-ak metara od gola, da bi ga onda i sjajno realizirao za veliko slavlje na Parku prinčeva. Spomenuta utakmica bila je prilično kaotična, PSG je vodio 2:0, gosti su okrenuli na 2:3, da bi na kraju domaćin golovima u Mbappea (87.) i ranije navedenog Messija (90+4.) stigli do nova tri boda s kojima su svoju prednost u odnosu na prvog pratitelja Marseille zadržali na +5.

Ali, o tom ogledu PSG-a i Lillea bi valjalo malo detaljnije budući da smo na istom vidjeli nešto što najčešće viđamo u niželigaškom nogometu. S tim da je toga i tamo sve manje i manje. Uostalom, zna se valjda neki red…

Naime, do kraja utakmice ostalo je još 20-ak minuta, a sportski direktor PSG-a, Luis Campos, odlučio je spustiti se uz teren i do kraja utakmice 'biti trener'. Galtier je, poput pokislog miša, sjeo na klupu dok je je Campos mahao rukama, svađao se sa sucima i svojim gestikulacijama odavao dojam 'pijanog Amerikanca' (u ovom slučaju Portugalca) koji si daje na pravo donositi baš svaku odluku jer – eto – on je taj koji plaća. S tim da, kao što znamo, Campos ništa ne plaća, već je na plaći. I to priličnoj. Izgleda kako je Christophe Galtier (koji je rođen u Marseilleu te je najveći broj utakmica u igračkoj karijeri skupio baš u bijelo-plavom dresu) trener Parižana još samo na papiru.

Vjerojatno je tu večer Campos zaspao poput male bebe uvjeren da je baš on najzaslužniji za preokret Parižana protiv bivše mu momčadi u kojoj je radio kao sportski direktor tri godine (2017.-2020.). I dok je on spokojno spavao uvjeren da bi mogao imati svlačionicu PSG-a 'pod kontrolom', pravo stanje stvari ne može biti drugačije. PSG je u problemima, ali ne samo zbog svojih izvedbi na zelenom terenu, već samoj činjenici da se sva ta silna ega nisu uspjela 'izlivelirati'. Uostalom, glavno pitanje koje se nameće samo po sebi je tko je glavni igrač kluba, Mbappe, Messi ili Neymar? Tko je 'The One'? Camposov potez pokazuju sve probleme PSG-a te još jednom potvrđuju onu staru 'novac ne može kupiti sve'. Naročito ono najvažnije…

U Marseilleu je pak situacija prilično mirnija. Nema Tudor na raspolaganju igrače kao što su Messi, Mbappe i Neymar, vjerojatno onaj koji je u PSG-u po primanjima 'u sredini' bi u Marseillu bio uvjerljivo na vrhu, ali momčad s Azurne obale igra svrsishodan i pragmatičan nogomet. Rezultati im idu niz dlan, naročito posljednje vrije, a sve to je Tudoru osiguralo veliko povjerenje navijača i Uprave. Na početku sezone, nema tko nije bio nezadovoljan Tudorovim stilom vladanja, njegova čelična ruka nailazila je na otpor igrača, ali kad su isti s vremenom shvatili kako hrvatski strateg zna što radi, onda su malo 'olabavili'.

U posljednjih 10 utakmica Tudorova momčad skupila je osam pobjeda, jedan remi i jedan poraz. Na krivoj nozi uhvatila ih je Nica početkom mjeseca, ali su nakon tih 1:3 nogometaši Marseillea nanizali tri pobjede, s tim da je jedna od njih bila protiv PSG-a u osmini finala Francuskog nogometnog kupa. Nije OM samo pobijedio, već je bio dominantan tijekom cijele utakmice te je konačan rezultat mogao biti i uvjerljiviji da na golu Parižana dobru večer nije imao Donnarumma.

Što se tiče nadolazećeg ogleda i derbija dana u europskom i svjetskom nogometu, valja istaknuti kako će domaćin biti lišen usluga Gigota, Harita, Mbembe (kartoni) te Ruiza, dok gostima nedostaju Neymar (opet je stradao gležanj koji je bio problematičan i na SP-u) i Sanches, s tim da su za utakmicu upitni Marquinhos (koji je svako malo 'out' zbog manjih ozljeda) i bekovski dvojac Hakimi – Mendes. Ipak, kako stvari sada stoje, potonji trojac će ipak 'stisnuti zube'.

Utakmicu će suditi Clément Turpin, 40-godišni francuski arbitar iz Oullinsa koji je na SP-u u Kataru sudio tri utakmice, dok je Vatrenima dijelio pravdu u utakmici protiv Slovenije prije godinu i pol dana 3:0. Zanimljivo, Turpin je sudio i prvi ovosezonski okršaj OM-a i PSG-a u Ligue 1, stoga jako dobro zna što ga očekuje. (I.A.S.)

Očekivani sastavi:

Marseille (3-4-2-1):


PSG (3-5-2):




Tagovi

MarseillePSGParis Saint-GermainLigue 1

Ostale Vijesti