Goran Stanzl/PIXSELL
Goran Stanzl/PIXSELL

Prvo od narednih devet riječkih finala, Rudeš ništa ne može izgubiti, ali iznenađenjem mogu prvenstvo zakomplicirati (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 30.03.24. | 08:00

Utakmica je na rasporedu u 17 sati (HTV2, Max Sport 1), a glavni arbitar je Tihomir Pejin kojem će ovo biti ovosezonski HNL debi!

Iako su već neko vrijeme na vodećoj poziciji u prvenstvu te im šanse za naslov sve više i više rastu, Rijeka je svejedno i dalje ‘u drugom planu’ u velikoj većini sportskih medija u Hrvata. Nema sumnje da takav tretman odgovara svima na Kvarneru, oni se u miru pripremaju za svaku sljedeću utakmicu, a prvo od narednih devet finala očekuje ih ove subote kad će u 28. kolu HNL-a u Kranjčevićevoj odmjeriti snage s Rudešom.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Momčad Davora Mladine sljedeće će sezone igrati u Prvoj NL, ali to ne znači da u završnici ove sezone neće imati motiva ostvariti još pokoju pobjedu. Zasad su uspjeli svladati samo Goricu, no rezultati Rudeša ipak ne odgovaraju njihovim izvedbama ove sezone. U redu, nitko ne kaže da su morali biti u sredini prvenstvenog poretka, ali da su mogli, a i trebali, skupiti pokoji bod više – to svakako stoji! Imaju Rudešani svoje adute, Ante Ćorić nije zaboravio igrati nogomet, a ako nekadašnji Vatreni bude imao svoj dan, tko zna, možda Rudeš postane glavna priča u danu u kojem se igra Derbi.

Ove sezone Rijeka i Rudeš snage su odmjerili četiri puta, a izuzmemo li prvu utakmicu sezone u kojoj je briljirao Niko Janković s dva pogotka i asistencijom (4-0), momčad s Kvarnera nije nijednom ‘razbila’ svojeg današnjeg protivnika. U dvije od četiri pobjede zabljesnuo je Franjo Ivanović, dok je posljednji sraz ova dva takmaca, u četvrtfinalu Kupa, obilježila ‘raketa’ ispaljena od strane Nike Galešića kojoj su s tribina SC Rudeš zapljeskali Niko Kranjčar, Vedran Ćorluka i Nikica Jelavić.

Baš ta posljednja utakmica Rudeša i Rijeke mora biti svojevrsno upozorenje za lidera HNL-a. U prvom dijelu sezone, Galešić je sam donio Rijeci pobjedu u Koprivnici, da bi onda na Rujevici Slavenaši nanijeli momčadi s Kvarnera jedan od najbolnijih poraza ove sezone (2-4). Galešić je isto tako donio pobjedu Rijeci protiv Rudeša, a ako samo jedan od 11 startera bude pomislio kako će Rijeka ‘lako do pobjede’, ne bi bilo nemoguće da se povijest ponovi.

Uoči ovog ogleda mnogi se prisjećaju ogleda Hrvatskog Dragovoljca i Rijeke prije dvije godine kad je Karlo Perić s dva pogotka šokirao Riječane i donio Crnima 2-1 pobjedu. Borila se momčad s Kvarnera tada za vrh, ali taj neočekivan poraz, i to od kluba za kojeg je bilo potpuno jasno da će sljedeće sezone igrati u nižem rangu, bio je šamar svim riječkim ambicijama. Za Dragovoljac su tada igrali (kao posuđeni igrači Rijeke) Ivan Smolčić, Niko Galešić, Filip Braut, Veldin Hodža, Roko Jurišić, Bernard Karrica te Matija Frigan, dok je u Rudešu danas Mateo Pavlović, iskusni stoper koji je još tri mjeseca ugovorno vezan za Rijeku.

Izuzev kartoniranih Obregona i Radeljića te ‘načetog’ Grgića, Željko Sopić nema većih problema prilikom slaganja sastava za subotnji ogled u Kranjčevićevoj. Reprezentativci Labrović, Pašalić i Pjaca vratili su se sretni i zadovoljni s egipatskog ‘team-buildinga’, dok je Veldin Hodža u U21 reprezentaciji imao maksimalnu minutažu u kvalifikacijama za Euro. Na pripremnoj utakmici protiv Domžala briljirao je Ivanović, a zabijali su još Galešić, Marić, Obregon i Janković koji se očekuje u udarnih 11 budući da je protiv slovenskog prvoligaša demonstrirao kako je ozljeda u potpunosti iza njega. Što se tiče ostatka udarnih 11, većih iznenađenja ne bi trebalo biti. Umjesto Radeljića očekuje se Mitrović, Janković bi, dakle, trebao dobiti prednost ispred Hodže, dok bi u vrhu napada trebao startati Marić. Postoji mogućnost da Sopić krene s Pjacom na klupi pa da kao lijevo krilo ogled započne Ivanović, ali kakve su točno ideje stratega Riječana za ovaj ogled saznat ćemo sat vremena prije početka utakmice kad budu objavljeni službeni sastavi.

Mladina vrlo vjerojatno neće previše kemijati, a pobjeda u pripremnom ogledu protiv Celja (3-2, 2 * 60 minuta) sigurno ih je malo napunila samopouzdanjem. Da se utakmica igrala 90 minuta, Rudeš bi protiv lidera Prve slovenske nogometne lige slavio s 2-0…

Jedini kartonirani igrač u redovima ‘podstanara’, koji se nakon ovog ogleda vraća svom domu SC Rudešu do konca sezone, je Tomislav Srbljinović, dok od ostalih igrača nitko nema većih problema s ozljedama.

Utakmicu Rudeš – Rijeka moći ćete gledati na Max Sportu 1 te HTV-u 2 s početkom u 17 sati. Glavni arbitar je Tihomir Pejin iz Donjeg Miholjca, pomoćni suci su Marjan Tomas (Vladislavci) i Kruno Šarić (Županja), dok je četvrti sudac Antonio Škobić (Osijek). VAR sudac je Patrik Kolarić (Čakovec), a AVAR Ivan Starčević (Bjelovar).

Očekivani sastavi:

Rudeš (4-2-3-1)

Rijeka (4-1-4-1):



Tagovi

HNK RijekaRijekaNK RudešRudešHrvatska nogometna ligaHNL

Ostale Vijesti