Potpisao je za Real s 13 godina, igrao za mladu Španjolsku i Argentinu, a sad je na korak od Atletica

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 08.04.20. | 13:26

Ako se Premier liga nastavi njegov će klub gotovo pa sigurno ispasti iz lige, ali njega to ne brine jer se već sada za njim otimaju europski velikani

Ovaj mladić, koji je u mlađim uzrastima igrao za mladu reprezetacije Španjolske (U-19) i Argentine (U-20), prije dvije godine stigao je na Otok. Kanarinci su tada za njega izdvojili 1,5 milijuna eura, a odmah po svojem dolasku u klub postao je jedan od nositelja momčadi.

Zajedno sa Toddom Cantwellom, kojeg već duže vrijeme prate Liverpool i Arsenal i Teemuom Pukkijem, koji je odradio fantastičan prvi dio sezone, Buendia je praktički jedina svijetla točka Kanarinaca kojima se, ukoliko se Premier liga ubrzo nastavi, nikako ne piše dobro.

Naime, njegov Norwich City trenutno se nalazi na posljednjem mjestu u prvenstvu, a treba im pravo malo čudo ukoliko i dogodine misle ostati u najelitnijem rangu engleskog natjecanja.

Usprkos lošijim predstavama u posljednje vrijeme, već navedeni trio gotovo pa sigurno igra (ili je odigrao) svoje posljednje utakmice za Kanarince. Naime, u engleskim se medijima pojavila priča kako je El Cholo Simeone i više nego oduševljen predstavama ovog 23-godišnjeg desnog krila te bi ga i više nego rado volio vidjeti na Wandi Metropolitano što je ranije moguće.

Iako je još uvijek jako mlad, Bunedia iza sebe ima jako zanimljivu priču. Nogometom se počeo baviti u rodnoj Argenitini, ali još kao 13-godišnjak odlazi put Real Madrida. Kraljevska je momčad u njemu „nanjušila“ određeni potencijal, ali ga nisu bili spremni trpiti njegove tinedžerske mušice pa tako nakon godine dana seli u Getafe.

U Getafeu je bio dugih osam godina. Nastupao je za kadetsku, juniorsku i drugu momčad kluba prije nego li je dobio poziv seniora pa ga tako momčad iz Madrida smatra svojim klupskim projektom. Kako ne bi sjedio na klupi njeogova ga je tadašnja momčad poslala na posudbu u Cultural Leonesu, a iako s njima nije uspio izboriti drugoligaški status u sezoni 17./18., ovaj talentirani veznjak dobrim je igrama skrenuo pažnju na sebe. Nekoliko se klubova rapsitivalo, ali je najkonkretniji bio Norwich koji ga je doveo za 1,5 milijuna eura.

Odmah po dolasku u novu sredinu Buendia je pokazao svu raskoš svog talenta. Ustalio se u početnih 11, zabijao je, asistirao, a povrh svega njegov je Norwich osvojio i englesku drugu ligu. Već tada je bilo jasno kako je pred njim izvrsna budućnost i da će ga Kanarinci jako teško zadržati u svojim redovima na neki duži period.

Ove sezone Buendia je u Premier ligi odigrao 28 utakmica, a iako se nije upisao u listu strijelaca, asistirao je za njih osam. Ta brojka ima posebnu težinu budući da Norwich nije jedna od onih momčadi koja igra napadački nogomet i koja stvara puno prilika po utakmici, a upravo je toga svijestan i El Cholo Simeone koji je za njega navodno spreman izdvojiti oko 15 milijuna funti.

Norwich bi mogao biti primoran prodavat svoje najbolje igrače ukoliko ispadnu iz lige budući da neće imati na raspolaganju novce od TV prava kao ove sezone, a povrh toga bilo bi nerealno očekivati da mladići koje prate Atletico, Liverpool i Arsenal igraju u Championshipu i da su pritom sretni.

Bilo kako bilo, engleski mediji javljaju kako je ovaj transfer puno bliži konačnom epilogu nego što to drugi misle te dodaju kako bi stil ige ovog 23-godišnjaka odlično ukolpio u El Choline zahtjeve.

(foto: Reuters)  

 


Tagovi

Emiliano BuendiaDiego Simeone

Ostale Vijesti