Ivana Ivanović/Pixsell
Ivana Ivanović/Pixsell

Pierre-Gabriel je Dinamov 'bingo'! Iako jedan detalj i dalje intrigira

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 05.04.24. | 08:01

Francuz je veliko otkriće, oduševio je sve oko sebe, od suigrača do navijača, Dinamo s njim u momčadi reda samo pobjede. Stoga je još uvijek nejasno zašto je tako često mijenjao klubove i nigdje nije mogao uhvatiti kontinuitet

Rođen u kvartu kraj St. Dennisa, odrastao je s pogledom na Stade de France, uživo je upijao slike i zvukove najvećih trenutaka francuskog nogometa. Tako se u jednom od intervjua, kad je prošlog ljeta stigao u Nantes, opisao Ronaël Pierre-Gabriel. S druge strane, mediji su ga predstavili kao 'sramežljivog tipa, koji bi u Nantesu konačno trebao pronaći stabilnost'. No, nakon odličnog početka, kad je standardno igrao i to na čak tri pozicije (desni bek, stoper i desni vezni), Pierre-Gabriel odjednom je pao u drugi plan. I onda, još brže, zimus otišao u Nantesa u Dinamo, kao slobodan igrač.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Zašto, zašto je Nantes pustio Pierre-Gabriela samo tako, nakon šest mjeseci? Zašto je promijenio dva kluba na posudbi (Strassbourg i Espanyol) u jednoj sezoni, zašto, uostalom, nikad nije uspio u Mainzu, koji ga je kupio za 5,5 milijuna eura od Monaca, a ni tamo se nije naigrao, iako je stigao za šest milijuna iz St.Etiennea? Svoj je najbolji nogomet igrao u Brestu, gdje je također bio na posudbi, dvije sezone...

Miješaju se ta pitanja po glavi, nakon Derbija u srijedu, u kojemu je Francuz još jednom oduševio. Kao i u onom prethodnom srazu. Odigrao je na lijevom boku, bio je neprelazan, a pokazao je i odlične ofenzivne performanse, u drugoj je utakmici, praktički, igrao krilo, s kojim se Hajdukovi braniči nisu znali nositi. Odlična povratna lopta za Špikića, čiji je udarac obranio Lučić. Da je to bio pogodak, pričali bismo možda i o najboljoj akciji dvostrukog Derbi-programa na Poljudu.

"Da bi igrač poput Pierre-Gabriela došao u Dinamo, mora se puno toga poklopiti. Prvi je uvjet, svi takvi igrači iz liga Petice, moraju u tom trenutku biti u lošijoj situaciji u klubu, dakle, iz nekog razloga nisu u prvom planu. S njim se dogodilo da je bio standardan, a onda je trener doveo drugog desnog beka i rekao je da na njega ne računa. Nakon toga mora se poklopiti da igrač želi napustiti ligu Petice i doći u Dinamo, a k tome i da bude financijski prihvatljiv za nas", ispričao je nedavno u intervjuu Germanijaku novi Dinamov sportski direktor Marko Marić.

I da, još uvijek intrigira taj detalj, zašto Pierre-Gabriel nije uspio uhvatiti kontinuitet u jačim ligama, zašto stalno mijenja klubove? Intrigira, ne iz razloga da bismo omalovažili njegovu karijeru i njegovu kvalitetu, naprotiv. Stvarno izgleda nevjerojatno da se Dinamu tako poklopilo, da je netko otpisao takvog igrača i dao ga Dinamu na pladnju. Jer, po onome što smo dosad vidjeli, Pierre-Gabriel nije pojačanje, on je 'bingo'. Recimo, samo jedan goli statistički podatak. Odigrao je dosad sedam utakmica za Dinamo, od toga je u šest bio starter. Dinamo je pobijedio u svim sedam, a samo je jednom primio pogotke (dva od Slavena Belupa). Naravno, nije on taj koji je sam zaslužan za to, ali je očito da je Dinamovoj obrani, o kojoj se puno pričalo tijekom sezone kao nesigurnoj i 'tankoj', donio stabilnost.

"Kad sam bio mlađi, još u St. Etienneu, imao sam taktičkih nedostataka kad sam došao u seniore St. Etiennea i trebalo mi je neko vrijeme da se naviknem. Isto tako, bio sam nestrpljiv i mentalno labilan. Znala mi se dogoditi slabija utakmica i to sam vrlo teško psihološki podnosio, znao sam se zatvoriti u sebe. Onda sam u Brestu, razgovarajući s ljudima iz kluba, prihvatio savjete i počeo dodatno raditi i fizički i mentalno", ispričao je Pierre-Gabriel u tom intervjuu po dolasku u Nantes, opisujući svoju nogometnu karijeru. Kazao je tada i da mu je najveći cilj, najveći motiv dokazati da može igrati u Ligue 1, da pripada tom društvu. I, odlično je krenuo, a onda opet zastao. Ovaj put, izgleda, zbog trenera, koji ga 'nije vidio', što je za Dinamo ispalo dobro. Došao je na mala vrata u Maksimir, nakon što je Modrima propalo dovođenja Koffija Kouaoa, koji je pao na liječničkom pregledu. Pierre-Gabriel postao je prvi 'pick', važnu je ulogu u tom transferu odigrao Kevin Theophile, zajedno su igrali u St. Etienneu. KTC je rekao sve najbolje o Pierre-Gabrielu, njemu sve najbolje o Dinamu i Modri su dobili novog igrača.

Ono što je Pierre-Gabriel dosad odigrao za Dinamo, to je za najvišu ocjenu. Iznenadio je pozitivno i suigrače, trenera, navijače, javnost, suparnike. Na desnom boku ili na lijevoj strani, defenzivnije ili ofenzivnije, a može odigrati i stopera. Snažan, čvrst, siguran. Dinamov je igrač, u najboljim godinama (26), potpisao je na dvije godine. Ako je suditi prema tim prvim partijama, Dinamu se doista fanastično posložilo sve oko tog transfera. I valjda neće, kao što mu se dogođalo, nakon 10, 12 utakmica pasti u formi, izgubiti kontinuitet. Valjda je sad dobio tu stabilnost, mentalnu snagu, valjda je ovo što je odigrao najava novog zamaha u karijeri, a ne samo kratkog bljeska. Očito je da se radi o klasnom igraču, odličnih fizičkih predispozicija, polivalentnom braniču. Zato se i pitamo kako to da se dosad nije uspio nametnuti u klubovima u kojima je igrao? No, ne bi bilo prvi put da netko baš u Dinamu pronađe sebe, da ovdje osjeti prave uvjete za puni nogometni iskorak. Sramežljiv je, kažu, taj rođeni Parižanin, ali na terenu uopće tako ne izgleda. Već kao pravi 'bingo'. Valjda i jest!




Tagovi

GNK DinamoRonaël Pierre-GabrielHNLSergej JakirovićDerbiHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti