Fadi Al-Assaad/Action Images
Fadi Al-Assaad/Action Images

Pet kvalifikacijskih utakmica (izuzev Hrvatske) koje se danas isplati pogledati

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 14.11.21. | 08:36

Saznat ćemo tri putnika u Katar.

Danas je na rasporedu 10 utakmica europskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo i šest afričkih. Najveći fokus u Lijepoj našoj je, bez premca, na utakmici između Hrvatske i Rusije koja se igra u 15 sati na Poljudu.

(1.70) Hrvatska (4.10) Rusija (6.00)

No, osim tog dvoboja koji direktno odlučuje o putniku u Katar 2022, danas se igra još nekoliko iznimno zanimljivih kvalifikacijskih utakmica, a mi smo izdvojili pet najuzbudljivijih…

14:00 DR Kongo – Benin

Dok će se, recimo, u skupini D u izravnom okršaju za plasman u Katar boriti Obala Bjelokosti i Kamerun, u skupini J drugoplasirani DR Kongo s osam bodova, dočekuje prvoplasirani Benin koji ima dva boda više. Prva utakmica odigrana u Beninu završila je 1:1, a Benin je već mogao biti sudionik posljednjeg kvalifikacijskog kruga da prije dva kola nije iznenađujuće izgubio od Tanzanije na domaćem terenu. Kalkulacije su jasne. Beninu je dovoljan i bod, a DR Kongo mora pobijediti. Riječ je o dvoboju afričkih reprezentacija bez izrazitih zvijezda. Najzvučnije ime u redovima 'demokrata' iz Konga je Neeskens Kebano iz Fulhama, a u redovima Benina napadač Bresta Steve Mounie.

18:00 Sjeverna Makedonija – Island

Island je remijem u Rumunjskoj izgubio šanse za plasman u Katar, ali je zato dobro zakomplicirao situaciju Rumunjima koje su Makedonci preskočili na ljestvici i današnjom pobjedom mogu osigurati dodatne kvalifikacije. Makedonija ovu utakmicu dočekuje na krilima sjajnog trijumfa protiv Armenije od 5:0, izbornik Blagoja Milevski može računati na tri HNL igrača, kapetana Stefana Ristovskog (Dinamo), Darka Velikovskog (Rijeka) i Janija Atanasova (Hajduk), ne i na ozlijeđenog Arijana Ademija (Dinamo). Goran Pandev se nakon Eura umirovio, no zato se u napadu najviše šanse polaže u bivšeg igrača Intera iz Zaprešića Aleksandra Trajkovskog i bivšeg igrača Rijeke Milana Ristovskog, a protiv Armenije je s hattrickom briljirao dokapetan Enis Bardhi, inače igrač Levantea. Island u ovoj utakmici nema imperativa, igraju bez svojih najvećih zvijezda (Sigurdssona, Gunnarssona, Gudmundssona, Palssona, Sigthorssona, Finnbogasona…), no s obzirom na njihov mentalitet, sigurno neće olako prepustiti pobjedu Makedoncima.

20:00 Gana – Južna Afrika

Izravni dvoboj za plasman u treći krug afričkih kvalifikacija obje momčadi dočekuju u različitim raspoloženjima. Gana se kroz cijele kvalifikacije muči, dvoboj u Johannesburgu završio je 1:0 pobjedom Južne Afrike, a Gana je još u posljednjem kolu kiksala protiv Etiopije. Ipak, zahvaljujući kiksu Južnoafrikanaca u prvom kolu kod Zimbabwea, Gana još uvijek ima šansu za treći krug. S obzirom na to da se u slučaju istog broja bodova prvo primjenjuje pravilo gol-razlike, a tek onda međusobnih omjera, Gani danas igra bilo kakva pobjeda, a Južnoj Afrika ne smije, dakako, izgubiti. Gana 'na papiru' ima ipak zvučniju momčad sa sinovima legendarnog Abedija Pelea Andreom i Jordanom Ayewuom, ali neće moći računati na ozlijeđenog igrača Arsenala Thomasa Parteyja. Južna Afrika je pak reprezentacija satkana od igrača iz lokalnog prvenstva s tek tri internacionalca od kojih je najzvučniji Percy Tau iz egipatskog Al Ahlyja.

20:45 Portugal – Srbija

Prije posljednjeg kola Portugal i Srbija se nalaze na čelu ljestvice s istim brojem bodova, no Portugal ima bolju gol-razliku. Obje reprezentacije zabile su 16 pogodaka, ali je Portugal primio dva manje. Obje momčadi još nisu upisale poraz, a dvoboj u Beogradu završio je rezultatom 2:2. No, u slučaju remija 3:3 ili više, dalje neće proći Srbija, već Portugal jer je pravilo gol-razlike u ovim kvalifikacijama vrjednije od međusobnog odmora. Portugal je u ovom dvoboju favorit, po svim parametrima. No, Srbija je dokazala klasu, riječ je o momčad koja može pobijediti svakoga, pa čak i ekipu u kojoj igraju Cristiano Ronaldo; Bernardo Silva, Joao Felix i Bruno Fernandes na njihovom Luzu. No, imena na drugoj strani kao što su Dušan Vlahović, Dušan Tadić, Sergej Milinković Savić, Aleksandar Mitrović, Luka Jović, Marko Grujić, Filip Kostić i drugi garantiraju nam jednu iznimno uzbudljivu utakmicu.

20:45 Španjolska – Švedska

Šveđani su se do prije tri dana nalazili u sjajnoj situaciji, s pobjedom nad Gruzijom posljednje bi kolo, koje se večeras igra u Sevilli, dočekali s dva boda prednosti pred Španjolcima i remi bi im bio dovoljan za plasman u Katar. No, izgubili su s 0:2 u Tbilisiju i sada moraju pobijediti polufinalista Eura i viceprvaka Lige nacija. Možda i bolje, rekli bi neki treneri, jer kako igrati na bod protiv reprezentacije poput Španjolske? A da Šveđani mogu parirati Furiji dokazali su na prošlom Euru (0:0) i početkom rujna na domaćem terenu kada su slavili s 2:1. Domaćini su u ovoj utakmici veliki favoriti, riječ je o momčadi sastavljenoj igrala iz Liga petice (najviše iz Primere, dakako), a kao najslabiji dio momčadi apostrofira se neuvjerljivi napad s obzirom na to da nema Ferrana Torresa i Mikela Oyarzabala. Šveđanima je, pak, napad najjača strana, pogotovo povratkom Zlatana Ibrahimovića u kadar, a tu su još opasni Alexander Isak iz Real Sociedada i Dejan Kulusevski iz Juventusa…

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

Španjolskašpanjolska nogometna reprezentacijašvedska nogometna reprezentacijaSrbijasrpska nogometna reprezentacijaPortugalPortugalska nogometna reprezentacijaMakedonijaMakedonska nogometna reprezentacijaIslandIslandska nogometna reprezentacijaDR KongoJužnoafrička republikaGanaKvalifikacije za Svjetsko prvenstvokvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. godine

Ostale Vijesti