Frank Hoermann/Sven Simon/DPA
Frank Hoermann/Sven Simon/DPA

Osvojli smo broncu, ali dobili puno više. Momčad i lidera za budućnost!

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 18.12.22. | 08:00

Dalić je napravio ono najvažnije, smjenu generacija i bazu za budućnost, a zajedno s tim dečkima stvorio taj strašan momčadski duh, to zajedništvo, koje nema nitko. Ne očekujem pad nakon ovog SP-a, ovo nije kraj generacije, nego najava novih uspjeha na velikim natjecanjima

Sve je lijepo nakon ovakvih pobjeda, ovo je veličanstven uspjeh, velike čestitke svima, igračima trenerima, izborniku Daliću, svim ljudima u stožeru, svima koji su bili tamo. Naravno da je bolji osjećaj kad se vraćaš s pobjedom, nego kao drugi s porazom. Samo se dvije reprezentacije s ovog turnira vraćaju s pobjedom, Hrvatska i onaj koji će osvojiti Mundijal!

Što da više kažem o svim tim igračima, što da pričam o Mislavu Oršiću? Osim da je zaslužio sve što mu se događa, to je jedan divan dečko i sjajan igrač. Ali, upravo je Oršić, koji je zabio taj zadnji gol, a prije toga dvaput asistirao i pogodio s bijele točke protiv Brazila, pokazatelj kakvu širinu imamo. Jer, tu su i Erlić, Vida, Sučić, Grbić, Ivušić, koji nisu ušli u igru. Istaknuo bih Vidu, tog skromnog dečka, koji je dao jako puno reprezentaciji, a ovdje nije upisao ni minute. Dobre igre Lovrena i Gvardiola nisu ostavljale puno prostora za promjenje, ali njegovo ponašanje je bilo neupitno, on je primjer kakvo ozračje valda u reprezentaciji. Ako se igrač sa 100 nastupa ne buni što ne igra, onda i nitko drugi nema pravo ništa reći. Način kako on slavi golove, uvijek prvi u sprintu trči u zagrljaj strijelcu, to je najveća snaga ove reprezentacije.

Velike su zasluge Zlatka Dalića za sve to, napravio je bezbolnu smjenu generacija, 18 je bilo novih igrača u odnosu na Rusiju, a od osam koji su bili i tada i sad, četiri ili pet ih neće biti na idućem SP-u, No, baza postoji, a skora budućnost iznjedrit će neke nove igrače. Imamo već sad Ivanušeca, Moru, Čolaka, Mišića, to su igrači koji već u bliskoj budućnosti mogu imati značajnu ulogu u reprezentaciji, a onda još dolaze i oni mlađi, Beljo, Šimić, Robert i Marin Ljubičić, Šimić, Špikić, Biuk... Koliko tu još ima rezervi da ova momčad i u godinama koje dolaze nastavi ovim putem. Zato, ne mislim da je ovo kraj generacije, već temelj za nove velike uspjehe. Jer, Dalić je napravio ono najvažnije, tu bazu, a zajedno s tim dečkima stvorio taj strašan momčadski duh, to zajedništvo. Imaš u svlačionici 26 ega, svi misle da trebaju igrati, a iz toga smo dobili momčad u kojoj je svaki igrač spreman i sjediti na klupi i ima želju samo biti dio reprezentacije, nitko ne dovodi u pitanje svoj status. To je iznad svega, to zajedništvo je kod nas jako prisutno, rijetko koja reprezentacija to ima. I to je ova bronca još i pojačala, to je zalog za svijetlu budućnost. Uopće se ne brinem da bi nakon SP-a moglo doći do nekakvog pada, naprotiv. Pohvalio bih Dalića i za izbor pomoćnika, bez obzira što su Ćorluka, Mandžukić i Olić treneri bez iskustva, oni su jako bitni u ovoj priči. Bili su igrači, znaju što je reprezentacija i prenose to na svlačionicu. Vođenje reprezentacije je menadžiranje grupe ljudi, ne treba tu izborniku stručna pomoć, već upravo to što mu donose ti pomoćnici, razgovor s igračima, atmosferu u momčadi. Stvarno su svi skupa sjajan tim i to je naše veliko bogatstvo.

A dobili smo, vjerujem, i novog lidera, jednog dana kad se Luka Modrić oprosti slobodno može palicu i kapetansku traku predati Mateu Kovačiću. On mora biti idući kapetan, novi lider Hrvatske. Ne poznajem ga predobro, ali znam njegove nogometne kvalitete, a i one ljudske su mu velike. Vidim njegove izjave i ponašanje, k tome, odigrao je odličan turnir i spreman je za tu ulogu. Dobro je posložen u glavi, profesionalno i privatno, nema trzavica, skandala, a igrao je i igra za najbolje klubove. On je sljedeći u kojega će se ugledati mlađi igrači, on je lider nove generacije. Tek ulazi u najbolje godine, možda su pred njim još i dva Mundijala,

Ipak, najviše su me oduševili Gvardiol i Livaković. Iako sam ih trenirao i znam ih kao osobe i poznajem sve njihove kvalitete, ipak nisam mislio da će ovako odigrati, da će biti ovoliko zaslužni za uspjeh. Stvarno su najveće iznenađenje turnira.. Ne mogu ni opisati koliko sam poziva dobio sa svih krajeva da pričam o njima, oni su u ustima cijelog svijeta. Dakle, osvojili smo broncu, a dobili još i puno više, potvrdu da imamo sjajnu reprezentaciju i za sljedeća velika natjecanja.

Ostalo je još finale. U njemu navijam za Argentinu, očekujem da osvoji naslov. Zaslužuje to Leo Messi, on je najbolji svih vremena. Želim mu to od sveg srca, privilegij je živjeti u vrijeme najboljega kojega je svijet vidio. Bio bi to doista sjajan kraj ovog Mundijala, koji ćemo opet dugo pamtiti i prepičavati generacijama.



Tagovi

Nenad BjelicaHrvatska nogometna reprezentacijamarokanska nogometna reprezentacijaMateo KovačićKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.Vatreni

Ostale Vijesti