Ostali bez cijele prve postave, a zaradili samo na trojici (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 03.07.19. | 14:30

Portugalci su znali puno bolje trgovati…

 

Iako su već godinama među najboljim trgovcima u svjetskom nogometu, Portugalci znaju i 'flopati' jedan prijelazni rok, poglavito ako nemaju više kapitalaca u svom kadru koje mogu utržiti europskim gigantima.

I dok se Benfica s jedne strane ne može obraniti od silnih ponuda koje su pljuštale za Joaa Felixa (dogovoren transfer u Atletico Madrid za 120 milijuna eura) i koje sada pljušte za Rubena Diasa, njihov glavni rival Porto, muku muči s kadrovskom križaljkom i – nedovoljnom zaradom.

Naime, dolaskom 1. srpnja, Porto je kompletirao tri izlazna transfera iz kluba preko kojih je zaradio 72 i pol milijuna eura prema Transfermarktu. Najvrijedniji eksponat bio je svakako Eder Militao, 21-godišnji stoper koji je za 50 milijuna eura otišao u redove Real Madrida. Osim njega, u redove Realovog gradskog rivala Atletica, sa Dragaa je otišao njegov stoperski partner Felipe. Taj transfer bio je vrijedan 20 milijuna eura. Uz njih, klub je uz odštetu napustio i vratar Jose Sa koji se priključio Soudaniju u Olympiacosu za solidnih 2 i pol milijuna eura.

I to je od prodaje to. Ne bi to bio problem, da trener Sergio Conceicao nije ostao bez još osmorice nogometaša. Nevjerojatnim se čini, ali tako doista jest – čak osam igrača je napustilo klub bez da će Porto od toga imati ikakve financijske koristi, a riječ je o igračima koji imaju svoju cijenu na tržištu.

Najvrijedniji dvojac bio je jedan od ključnih igrača portugalskog velikana minule sezone, a riječ je o Yacineu Brahimiju i Hectoru Herreri. Obojici je istekao ugovor, što je ogroman propust uprave kluba. Brahimi trenutno vrijedi 21 milijun eura, a prošlog ljeta kada su ga moglio utržiti, prema Transfermarktu je vrijedio pet milijuna više. Portugalska A Bola ovih dana piše kako je on pred potpisom za Arsenal, a plaća bi mu trebala biti oko 4 milijuna eura.

Osim njega, i Anderu Herreri je istekao ugovor te će veznjak koji vrijedi 22 milijuna eura otići bez odštete, a ranije ove sezone dogovorio je suradnju s madridskim Atleticom. Tako je Porto na samo dvojici igrača izgubio minimalno 43 milijuna eura, a njima se još pridružuje četvorka koja nije produžila ugovor.

To su veznjak Adrian Lopez, vratar Fabiano, desni bek Maxi Pereira i desno krilo Hernani koji je već pronašao novi angažman u Levanteu. Njih četvorica kombinirano na tržištu vrijede šest milijuna eura, a ako ovoj šestorici igrača pridružimo i dvojac koji je poslan na posudbu, dolazimo do brojke od 11 igrača koji su napustili klub bez da je Porto zaradio ijedan cent na njima. Saidy Janko (2 mil. eura) poslan je u redove Young Boysa, a Jorge Fernandes (1 mi. eura) pojačao je Kasimpašu.

Sveukupno, dolazimo do brojke od malo više od 50 milijuna eura koji su upravi Porta pobjegli iz džepova…

Ovoj nabrojanoj četi skoro se priključio i 12. igrač, defanzivni veznjak iz Senegala, Loum, koji je proveo posljednju polusezonu na posudbi na Dragau. Ipak, Porto ga je otkupio za 7 i pol milijuna eura, a za potrebe ove imaginarne postave (imamo dva vratara koji su napustili klub), uvrstili smo ga u 'početnih 11'.

 

 

(Foto: Reuters)


Tagovi

Yacine BrahimiAnder HerreraEder MilitaoFelipeHernani

Ostale Vijesti