Privatni album
Privatni album

Odličan posao u Arabiji: Od trenera u Dinamovoj Školi do vrha ljestvice i funkcije sportskog direktora!

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 13.01.24. | 10:30

Dino Julardžija, u sjeni velikih nogometnih priča iz Arabije, radi vrhunske rezultate u klubu Slavena Bilića

Nedavno je Goran Vučević napustio Al Nassr, ali Hrvatska i dalje ima sportskog direktora u Saudijskoj Arabiji, u ligi koja je u velikoj ekspanziji. Dino Julardžija, prije godinu i pol dana, otišao je iz Dinama, nakon što je s pionirima Modrih osvojio jedine trofeje te godine u mlađim kategorijama maksimirskog kluba, netko je u Dinamu imao drugačiju viziju i Julardžija se nije uklapao u planove. Iz današnjeg kuta, koliko god bio vezan uz Dinamo i više od 15 godina svakodnevno u Maksimiru, s profesionalnog gledišta taj je odlazak bio pun pogodak.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Julardžija je prvo radio u saudijskom Damacu, trenirao mladu i B momčad, rezultati i napredak bili su očiti i po isteku ugovora prošlog ljeta prihvatio je poziv Al Fateha. Još jednog saudijskog, ne toliko bogatog i razvikanog kluba, gdje je preuzeo U19 momčad. U međuvremenu, na klupu seniorske momčadi došao je Slaven Bilić sa svojim suradnicima, stvorila se u Al Fatehu prava hrvatska kolonija, u jednom trenutku s ukupno 11 naših trenera, od Bilića do U17 momčadi. Al Fateh se ne može mjeriti s najveći saudijskim klubovima ni po čemu, tu nema velikih zvijezda i stotina milijuna eura potrošenih na transfere, međutim, hrvatski treneri su, to se može već sad reći, napravili sjajan posao.

"Baš sam jako zadovoljan kako sve ovdje ide, svi zajedno odlično surađujemo, sa Slavenom Bilićem na dnevnoj razini dogovaramo se oko mladih igrača i nedavno je 19-godišnji napadač, koji igra za moju, juniorsku momčad, zabio gol u seniorskoj ligi i postao najmlađi saudijski strijelac u prvoj ligi.", priča Julardžija, koji je, čim je došao, počeo s U19 momčadi Al Fateha rušiti granice. Tako je donedavno držao i sam vrh ljestvice u svojoj kategoriji, ispred tamošnjih velikana Al Nassra, Al Hilala, Al Ittihada... Dobio je i poziv, koji je i prihvatio, da sudjeluje u stožeru mladih reprezentacija Saudijske Arabije, a onda je stigao i poziv iz kluba.

"Ponudili su mi da postanem sportski direktor, umjesto Talijana Nicole Innocentina, koji je bio sportski direktor i u Italiji. Dali su mi ogromno povjerenje i odnedavno obavljam i tu funkciju. Velika čast i odgovornost, sad, nakon odlaska Gorana Vučevića, jedini sam sportski direktor iz Hrvatske u ovoj ligi, koja je u velikom uzletu. Al Fateh ne spada u onu slavnu elitu saudijskog nogometa, ali ovo je zasad sjajna sezona. Bilić i njegova momčad bore se oko četvrtog, petog, šestog mjesta, mi u U19 kategoriji borimo se za naslov i to je, definitivno, iznad svih očekivanja uoči sezone. Istaknuo bih i Mladena Čučkovića, mog kondicijskog trenera, koji mi puno pomaže i našim smo načinom rada uveli neke novosti u ovdašnje nogometne navike, u klubu su to odlično prihvatili svi, od klupskih čelnika do igrača, a to se vidi i na rezultatima. U nogometnoj Školi rade i Mario Ćorić i Albert Rebac, koji su kao i ja radili godinama u Dinamu."

S obzirom da je sportski direktor, Julardžija je, zapravo, postao šef Slavenu Biliću?

"Haha, nije to baš tako, u Arabiji to funkcionira malo drukčije, ali moja je uloga koordinacija između svih tih momčadi, briga i o nogometnoj Školi. Ali, ono što mogu reći jest da svi stvarno odlično surađujemo, družimo se i izvan treninga i utakmica i svi su u klubu zasad vrlo zadovoljni onime što smo napravili. Slaven, naravno, ima punu podršku."

Ipak, želi istaknuti i ovo:

"Al Fateh je klub, koji možda ima i najbolji kamp u Arabiji za rad s mladima, dosta se pažnje posvećuje tome, ne samo kod nas, već sve više i u drugim klubovima. Nakon što je Saudijska Arabija privukla najbolje nogometaše svijeta, sad želi napraviti iskorak i u radu sa svojom djecom, razvijati vlastite nogometaše i tome se poklanja sve više pažnje. Drago mi je što su treneri iz Hrvatske dobili priliku u tome sudjelovati i pokazati koliko su kvalitetni, prezentirati naše znanje u rad s mlađim kategorijama, Saudijci to sve više cijene i siguran sam da će uskoro još naših trenera doći ovdje. Naravno, dubok su trag ostavili Zlatko Dalić, Zoran Mamić, Krešimir Režić i ostali naši treneri, jako cijene Saudijci Romea Jozaka, koji je važna osoba u razvoju saudijskog nogometa, a i Dinamova Škola ovdje je prepoznatljiva i otvara mnoga vrata."

Kad govori o sebi, onda zaključuje:

"Iako sad radim i kao sportski direktor, što je veliki i novi izazov za mene, nekako se i dalje najbolje osjećam uz teren, u svakodnevnom radu s igračima. No, zahvalan sam što sam dobio takvu priliku o kojoj nisam ni razmišljao, bilo mi je teško kad sam nakon toliko godina morao otići iz Dinama, za koji sam vezan čitav život. Međutim, danas sam zadovoljan i sretan, dokazujem se u jednoj sasvim drugoj nogometnoj kulturi i ideji i ovo je uistinu jedno predivno iskustvo.", kazao je Julardžija.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Tagovi

Dino JulardžijaSlaven BilićAl Fatehsaudijska nogometna liga

Ostale Vijesti