Privatna arhiva
Privatna arhiva

Hrvatska oaza u 'najbogatijoj' ligi svijeta; Dosta je bilo Španjolaca, prema saudijskoj eliti klub će voditi Hrvati!

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 14.10.23. | 09:00

U Al Fatehu trener je Slaven Bilić, ali uz njega u saudijskom je klub još 10 hrvatskih stručnjaka

Al-Ahsa ili Al-Hasa, grad je na istoku Saudijske Arabije. Zovu ga i grad-sauna, jer temperature nerijetko idu i preko 50 stupnjeva. I jedan je od onih gradova, koji se može pohvaliti da ima nogometni klub u tamošnjoj ligi, danas po ulaganjima najbogatijoj ligi svijeta. Ipak, Al Fateh, klub o kojem govorimo, ne spada, zasad, u tu priču, ovdje ne igraju Ronaldo, Benzema, Neymar ili Brozović, najveće su igračke zvijezde nikad potpuno ostvareni Barcelonin biser Cristian Tello te bivši belgijski reprezentativac Jason Benayer. U biti, najveća je zvijezda - Slaven Bilić.

Proslavljeni hrvatski reprezentativac i izbornik, nakon Engleske otišao je u Arabiju. I brodi vrlo dobro. Nedavno je Al Fateh u gostima svladao Al Ittifaq, klub koji vodi Steven Gerrard i koji spada među saudijsku elitu. Naime, nisu svi klubovi u ligi dobili novac i moć da dovode najveće zvijezde, taj privilegij trenutno ima 'velika petorka'; Al Nassr, Al Hilal, Al Ahli, Al Ittihad i Al Ittifaq. A u to društvo trenutno su se na ljestvici ugurali Al Taawon i Al Fateh. Bilićev klub ima šest bodova manje od vodećeg Al Hilala, a pobjeda nad svakim klubom iz tog društva velika je stvar za Al Fateh. Tako se proslavila i ova pobjeda nad Gerrardovim društvom. No, nije Al Fateh zanimljiv samo zbog Bilića, on je, dakle, tek jedan od 11 hrvatskih trenera, koji su trenutno u klubu i koji rade odličan posao. Praktički, klupski gazde dali su Al Fateh u ruke hrvatskoj struci.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

"Bio sam prvi, koji je došao u Al Fateh, preuzeo sam U13 momčad. Krenuo sam jako dobro, pobjeđivali smo i igrali odličan nogomet i protiv najjačih saudijskih klubova, bili su zadovoljni u klubu, dobio sam novi ugovor i vrlo brzo došao sam do U17 momčadi, koju i sad vodim", priča nam Mario Ćorić, mladi trener, koji je godinama radio u Dinamovoj školi. Kad je on prošle godine stigao u Al Fateh, u klubu su žarili i palili Španjolci, gotovo sa su upravljali čitavom strukom.

Mario ĆorićMario Ćorić
Mario ĆorićMario Ćorić

"Jednom sam pričao s bivšim predsjednikom kluba, u šali mi je rekao da mu je dosta Španjolaca i da će sad zapošljavati samo Hrvate. Ispalo je baš tako, sad smo ovdje svi naši", govori Ćorić, koji je, ispalo je, prvi prokrčio našim put do ovog kluba. I također je ostavio dobar dojam u Al Fatehu, rezultatima i načinom rada. Naravno, mnoga su vrata već u Arabiji otvorili Hrvati, od Zlatka Dalića do Romea Jozaka, sjajno je ovdje radio Krešimir Režić, prije toga i Zoran Mamić, međutim, u ovom su klubu baš zaljubljeni u naše trenere. Tako da Ćorić uskoro nije više bio jedini, s njim je došao njegov kondicijski trener Albert Rebac. A zatim, Slaven Bilić. I cijeli njegov stožer.

Bivši hrvatski izbornik doveo je u Arabiju pomoćnike Deana Računicu, Mirka Hrgovića i Danila Butorovića, njima priključio trenera vratra Vatroslava Mihačića, analitičara Gorana Milanka i kondicijskog trenera Fedora Kulušića. No, ni to nije sve. Negdje u isto vrijeme došao je u Fateh i Dino Julardžija, također bivši trener u Dinamovoj Akademiji, koji je već jaki trag ostavio u Damacu, gdje je uspješno radio u nogometnoj školi.

Dino Julardžija (desno) i Slaven BilićDino Julardžija (desno) i Slaven Bilić

"Zahvalan sam ljudima što su mi dali priliku, radili smo tamo dobar posao, imali rezultate, a bio sam čak pozvan da pomognem i trenerima mlađih reprezentacija, uključili su me i u taj dio posla. Damac je bio odlično iskustvo, a kad je stigao poziv Fateha, prihvatio sam ga s velikim oduševljenjem. Ovo je klub, koji ima najbolji kamp u Arabiji, bolji i od svih ovih najjačih klubova i stvarno je veliki gušt raditi", priča Julardžija, koji je odmah preuzeo U19 momčad Al Fateha. I na samom početku sezone, nakon tri kola, drži prvo mjesto na ljestvici. Istovremeno, Julardžija je na klupi i mlade, U23 momčadi, tzv.momčadi rezervi, koje igraju svoju ligu, premda nemaju svi klubovi u ligi tu, drugu momčad. U tom dijelu Julardžija surađuje usko i sa Slavenom Bilićem, jer, naravno, nekad igrači iz prve momčadi odigraju za drugu, ili oni iz druge treniraju s prvom.

I, zasad sve to dobro funkcionira, Hrvati u Al Fatehu rade odličan posao. Na klupi seniorske, U23, U19 i U17 momčadi, njih ukupno 11. Jer, da ne zaboravimo, doveo je i Julardžija kondicijskog trenera, Mladen Čučkovića. Kako se može zaključiti, klupski su čelnici zadovoljni, u vrijeme kad se saudijski nogomet munjevito okreće najzvučnijim svjetskim imenima, igračkim i trenerskim, dok im sjajno zvuče razni Španjolci, Portugalci, Brazilci, Argentinci, Al Fateh se odlučio za Hrvate.

"Saudijci su potpuno drukčiji mentalitet od nas, neke stvari koje su nama kao trenerima normalne, njima nisu i obrnuto. Ali, mi, za razliku od nekih drugih, imamo tu moć prilagodbe, znamo im se približiti, a opet prenijeti im naše nogometno znanje. Odlično smo ovdje prihvaćeni i vjerujem da će u skorije vrijeme još hrvatskih trenera, pogotovo u nogometnim školama, doći u Saudijsku Arabiju. Koja se razvija velikom brzinom", rekao nam Julardžija, a slično razmišlja i Ćorić:

"Hrvatska ima kvalitetne trenere, a to su pokazali mnogi, koji su otišli u inozemstvo. Sigurno će nas biti još više i u Arabiji, ali i u drugim zemljama."

A Al Fateh je prava hrvatska oaza u pustinji, u ligi koja raste iz dana u dana i u klubu koji, kako nam kažu našu stručni sugovornici, također napreduje. Na svim razinama, od nogometne škole do - novog stadiona! Koji bi mogao biti i najava da će i Al Fateh uskoro u društvo najboljih. Na hrvatski pogon!

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Slaven BilićDino JulardžijaAl FatehSaudijska Arabija

Ostale Vijesti