Odlazak Artete ubrzava rekonstrukciju: Pep traži tri skupa pojačanja

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 21.12.19. | 10:00

City mora unijeti svježu krv u svlačionicu, a Katalonac traži stopera, bočnog i napadača.

Pep Guardiola ostao je bez važne karike u svlačionici.

Njegov dosadašnji pomoćnik Mikel Arteta, tu funkciju obnašao je posljednje tri i pol godine te je bio čovjek od velikog povjerenja katalonskog stručnjaka. Iako razočaran i s gorkim okusom u ustima, Pep je srdačno pozdravio Artetu i čestitao mu na prvom samostalnom trenerskom angažmanu u Arsenalu, naglašavajući da je uvjeren kako će njegova trenerska karijera biti vrlo uspješna.

Nakon oproštaja slijedi povratak u realnost, a ona za Građane nije pretjerano bajna. Iako i dalje igraju fantastičan nogomet, atraktivan i efektan, Katalončeva momčad ove je sezone pokazala puno boljki u defanzivnoj tranziciji. Mnogi su joj naštetili kontrama i tako ih praktički izbacili iz utrke za trećim uzastopnim naslovom prvaka Engleske.

Svjestan je i Guardiola da mu je potrebna svježa krv, a odlazak Artete bit će simboličan trag vremena u kojem je klub odlučio poduprijeti svog trenera. Naime, bivši strateg Barcelone i Bayerna obznanio je upravi kako ne planira tražiti Artetinu zamjenu prije ljeta, a do tada će većinu funkcija 'odmetnutog' Baska preuzeti Rodolfo Borrell. Riječ je o čovjeku koji je 14 godina radio kao trener u La Masiji, a nadgledao je razvoj Messija, Piquea i Fabregasa između ostalih.

Iako će poziciju pomoćnika popuniti iz 'unutarnjih rezervi', kadrovska križaljka morat će biti temeljitija. Pep je već obznanio upravi da želi tri nova pojačanja, prenosi ugledni The Athletic, a već je poznato i na koje pozicije cilja – stopera, lijevog bočnog i napadača.

Iako na raspolaganju nominalno ima čak tri lijeva bočna igrača, Pep prvenstveno želi pojačanje na toj poziciji. Razlog je jednostavan – prva opcija Benjamin Mendy izrazito je sklon ozljedama, njegova zamjena Oleksandr Zinchenko ipak je po vokaciji veznjak, a tek onda priučeni bočni igrač, dok 22-godišnji Angelino ipak nije dorastao funkciji prvotimca u redovima Građana.

Iz tog razloga, šeici će morati dobro zavući ruku u džep kako bi doveli Pepovu prvu želju, Bena Chilwella. Momak koji upravo danas puni 23 godine igra sjajno u Leicesteru, trener Citya već ga je naveliko hvalio, a 'Lisice' ga procjenjuju na velikih 50 milijuna eura.

Drugo ime vezano je uz stopersku poziciju, a upravo je ova sezona pokazala koliko je Cityev kadar 'plitak' po tom pitanju. Kada su se ozlijedili Laporte i Stones, an površinu je isplivala nesigurnost i sporost posljednje linije na čelu s veteranima Otamendijem i Fernandinhom koji je uskočio na to mjesto. Guardiola zato planira opustošiti momčad Brendana Rodgersa jer mu je prva želja za stopersku poziciju Caglar Soyuncu.

Fantastični 23-godišnji reprezentativac Turske igra fenomenalno u paru s Jonnyem Evansom, a njegova cijena popela se već na 40 milijuna eura.

Posljednje ime vezano je uz napad, točnije poziciju krilnog napadača. Sve je izvjesniji odlazak Leroya Sanea koji uporno odbija produžiti ugovor s osvajačem Premiershipa. Njegova želja je jasna, u obzir dolazi samo odlazak u Bayern Munchen. Teško će ga šeici uspjeti nagovoriti na ostanak, stoga se moraju okreniti novoj akviziciji, a to bi prema svemu sudeći trebao biti Mikel Oyarzabal.

22-godišnji Bask jedna je od glavnih uzdanica Real Sociedada, uz Martina Odegaarda, i jedan od igrača koji je najviše napredovao u Primeri ove i prošle sezone. Trenutna procijenjena vrijednost ovog lijevonogog krila prema Transfermarktu iznosi 60 milijuna eura.

Sve u svemu, Građane po završetku ove sezone očekuje veliki remont. Prvenstveno odlazak Fernandinha i Davida Silve, a vrlo vjerojatno i nekolicine drugih igrača, a potom ide teži dio posla – dovođenje pojačanja. Moguće da neka od ovih imena slete na Etihad već u siječnju, iako je izgledno kako će se velika većina rekonstrukcije dogoditi po završetku aktualne sezone.

Pogledajte današnju PONUDU Germania Sport kladionice.

POVRATAK NA NASLOVNICU

(Foto: Reuters)


Tagovi

Mikel ArtetaRodolfo BorrellPep GuardiolaCaglar SoyuncuBen ChilwellMikel Oyarzabal

Ostale Vijesti