Nogometni savez BiH osudio navijanje navijača Širokog i najavio sankcije (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 2min | čet. 18.05.17. | 16:25

NBiH se oglasio povodom nacionalističkog vrijeđanja u Širokom Brijegu.

Široki Brijeg jučer je na ispunjenoj Pecari osvojio Kup BiH. U uzvratnoj utakmici finala izgubio je od Sarajeva 0:1, no kako je hercegovački klub slavio na Koševu s istim rezultatom pristupilo se raspucavanju jedanaesteraca prilikom kojih je Široki bio sretniji i spretniji i na kraju slavio s 4:2.

No, u susjednoj nam se državi nakon utakmice pričalo o neprimjerenom navijanju dijela navijača domaće momčadi koji su izviždali himnu BiH, a  skandirali su i neprimjerene šovinističke parole. Naime, navijači domaćih izviždali su himnu Bosne i Hercegovine, što je postala redovita scena dok u finalnim susretima sudjeluje momčad iz etnički dominantno hrvatskog ili srpskog kantona. Uz to, zabilježeno je i nacionalističko skandiranje, a Savez Bosne i Hercegovine najavio je sankcije protiv Širokog Brijega i njegovih navijača. Priopćenje NSBiH prenosimo u cijelosti:

Finale Kupa svake države je svečani čin. Izgleda da to jedino nije slučaj u našoj zemlji, što potvrđuju događaji tokom i nakon revanš meča finala Kupa, odigranog sinoć u Širokom Brijegu, između ekipa NK 'Široki Brijeg' i FK 'Sarajevo'.

Veliko finale, koje je trebalo da bude istinski  praznik nogometa,  pretvoreno je u potpunu suprotnost, u sprovod civilizacijskih tekovina u najgorem obliku. Eskapada ničim izazvanog vulgarnog nacionalističkog vrijeđanja, rasizma i  huliganizma,  te ponižavajući odnos prema državnoj himni, nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim.

Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine ne može i neće biti nijem i slijep na parole „Za dom spremni“, „Ubij baliju“ i sve ostale oblike ponašanja koji nemaju ništa zajedničko sa sportom.  Nažalost, korektno ponašanje aktera na terenu i uzoran prijem gostujuće ekipe i uzvanika prije utakmice od strane rukovodstva NK „Široki Brijeg“ ostali su potpuno u sjeni nesportskog, neprimjerenog i frustrirajućeg ponašanja domaćin navijača.

Nadležni organi Saveza će provesti propisani postupak i  poduzeti sve potrebne radnje u domenu svoje nadležnosti, sljedeći  egzaktan primjer koji su disciplinski organi FIFA-e proveli za slične situacije i događaje  neprilične sportskom događaju i žestoko odgovoriti propisanim mjerama.

NS/FS BiH  će nastaviti odlučnu  borbu za  izgradnje ljepšeg, boljeg i zdravijeg ambijenta za sva buduća nogometno-fudbalska dešavanja. Pa tako i za naredna finala Kupa BiH. Jer Bosna i Hercegovina je ipak država svih nas!  

(Foto: Screenshot)


Tagovi

Sarajevo

Ostale Vijesti