Reuters
Reuters

Nogometna 2023. u 10 slika: Cityjeva trostruka kruna, Ronaldov odlazak u Saudijsku Arabiju i Messijeva osma Zlatna lopta

Vrijeme Čitanja: 8min | pon. 01.01.24. | 08:00

Evo koji su događaji najviše obilježili prošlu godinu

Još jedna iznimno zanimljiva nogometna godina je za nama. Iako je 2023. godina bez velikog natjecanja, kako je SP u Kataru igrano u prosincu 2022., osjećaj je kao da se i to ‘broji’ kad se sumira što smo sve imali za prilike vidjeti u proteklih 12 mjeseci.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+) 

No, SP ostavljamo po strani, a za vas smo izdvojili 10 najzanimljivijih stvari u svijetu nogometa iz prošle godine.

1. Trostruka kruna Manchester Cityja

Građani su napokon uspjeli, snovi svih njihovih navijača sada su se ostvarili! Pepova družina osvojila je Ligu prvaka, Premier ligu te FA kup, a onda su još u ovoj, tekućoj sezoni, osvojili prvo Europski Superkup, a onda i klupsko SP. City je u drugom dijelu prošle sezone djelovao nezaustavljivo, a Guardiola je ponovo nakon 12 godina dočekao da podigne trofej Lige prvaka. Jedini ‘kiks’ u 2023. bila je prva utakmica ove sezone kad su u Community Shieldu nakon jedanaesteraca izgubili od Arsenala. Podsjećamo, City je u tom ogledu već imao jednu ruku na trofeju, ali onda je Trossard u 90+11. zabio za 1-1 nakon čega su u raspucavanju s bijele točke neprecizni bili De Bruyne i Rodri, dok su Topnici na drugoj strani bili nepogrešivi. No, to je ionako manje bitno, za Građane je 2023. godina najuspješnija u klupskoj povijesti te će ju svi simpatizeri kluba pamtiti zauvijek.

2. Ronaldov efekt i procvat nogometa u Saudijskoj Arabiji

Pretposljednjeg dana 2022. godine Cristiano Ronaldo je i službeno predstavljen kao novi igrač saudijskog Al Nassra. I tu je sve krenulo. Pola godine kasnije, Saudijci su pokupovali mnoštvo fenomenalnih igrača od kojih se najviše ističu Karim Benzema (u tom trenutku aktualna Zlatna lopta), N’Golo Kante, Neymar, Aymeric Laporte, Sadio Mane, Bobby Firmino, Sergej Milinković Savić, Aleksandar Mitrović, Marcelo Brozović, Fabinho, Kalidou Koulibaly i mnogi drugi. Saudijska liga je danas jedna od 10 najboljih liga na svijetu, dok je po primanjima igrača uvjerljivo na prvom mjestu. Usporedbe radi, Kevin De Bruyne u Manchester Cityju igra za nešto manje od 24 milijuna eura godišnje, dok, primjerice, Cristiano Ronaldo u Al Nassru igra za – pazite sada – 203 milijuna eura godišnje. Dolazak Cristiana Ronalda promijenio je nogomet u Saudijskoj Arabiji, ali i u cijelom svijetu.

3. Messijeva osma Zlatna lopta

Onog dana kad je Lionel Messi u Kataru podigao trofej namijenjen prvaku svijeta, svima je bilo jasno kako će sljedeće godine podignuti i svoju osmu Zlatnu loptu. I nema tu ničeg spornog. Jasno, bilo je onih koji su se pitali kako se mogao zanemariti Rodri koji je osvojilo Ligu nacija te sve one silne trofeje s Manchester Cityjem ili pak koliko je još pogodaka morao postići Erling Haaland da bi ušao u razmatranje, ali da budemo najiskreniji, Messi je ovu Zlatnu loptu apsolutno zaslužio. Osma mu je to po redu, ima ih tri više od prvog pratitelja Cristiana Ronalda te pet više od Cruyffa, Platinija i Van Bastena.

4. Napolijev Scudetto

Nakon 33 godine čekanja, Napoli je ponovno osvojio Serie A. Svijet se upoznao s Hvičom Kvarachelijom, nevjerojatno talentiranim Gruzijcem koji je u klub stigao na relativno mala vrata, da bi onda s Victorom Osimhenom bio najzaslužniji za ovaj nevjerojatan pothvat kluba iz Napulja. Slavilo se danima, tjednima, mjesecima, a slike i snimke iz grada prikazivale su se diljem svijeta. Napoli, gotovo pa sigurno, naslov obraniti neće, a iako se kontroverzni predsjednik kluba De Laurentiis uspio othrvati ponudama najbogatijih klubova svijeta za svoje glavne igrače, odlasci Kima te trenera Spallettija, koji je postao izbornik Azzurra, ipak se pokazalo kao preveliki udarac za Napoli.

5. Messijev potpis za Inter Miami

Kad je postalo jasno da će napustiti PSG, ne postoji ni jedan nogometni zaljubljenik kojeg nije zanimalo gdje će Messi nastaviti svoju karijeru. Mnogi su pomislili kako neće moći ostati imun na novac koji mu se nudio u Saudijskoj Arabiji, bilo je i onih koji su vjerovali da će se vratiti u Barcelonu, ali na kraju je poziv Davida Beckhama bio nešto što Messi nije mogao odbiti pa je tako svoje talente odnio na Floridu. Popularnost MLS-a je nakon toga nevjerojatno narasla, a Inter Miami odjednom je postao klub za kojeg svi nogometaši na svijetu žele igrati. Sada su tamo Messi, Busquets, Alba, a odnedavno i Suarez. Tko će biti sljedeći?

6. Konferencijska liga: Prvo The Special One, a onda i naslov West Hama

U sezoni 21./22. odigrana je prva sezona Konferencijske lige. Prve sezone naslov je osvojila Roma, a Jose Mourinho tako je postao prvi trener u povijesti nogometa koji je osvojio Ligu prvaka, Europsku ligu te Konferencijsku ligu. The Special One, štogod tko rekao… Što se tiče druge sezone u Konferencijskoj ligi, naslov je osvojio West Ham. I ne bi to bila nikakva posebna priča da Čekićari nisu na trofej čekali od 1965. godine kad su posljednji put osvojili Kup pobjednika Kupova te Engleski Superkup. Declan Rice podigao je trofej kao kapetan Čekićara, a onda samo par mjeseci kasnije, za 116 milijuna eura, prešao u redove najvećeg rivala Arsenal u rekordnom transferu nekog engleskog nogometaša. No, onda je i Jude Bellingham, još jedna posebna priča 2023. godine, prešao u Real Madrid za 103 milijuna eura, s tim da odšteta može narasti na 134 milijuna eura ako (odnosno kad) se ispune svi bonusi iz ugovora. Rice je danas kamen temeljac Arsenala, mnogi ga smatraju, poslije Rodrija, drugom najboljom 'šesticom' današnjice, ali navijači West Hama mu nikada neće zaboraviti što je postao Topnik.

7. Najskuplji branič na svijetu – Joško Gvardiol

U ljeto 2023. godine dogodio se transfer u kojem smo dobili novog najskupljeg braniča na svijetu. Joško Gvardiol prešao je iz RB Leipziga u Manchester City za 92 milijuna eura! Stup obrane Vatrenih prešao je kod Pepa Guardiole koji ga sve češće koristi na poziciji lijevog beka. Joško je netko u koga nitko ne sumnja, ali još uvijek kod njega traje određena faza adaptacije i prilagodbe. Kad bude prošao pripreme s Cityjem i sad kad je osjetio kako je to biti dio jednog od najvećih klubova na svijetu, ne sumnjamo da će se ustaliti u početnoj postavi te da neće biti netko koga će Pep rotirati. Takav ‘zacementirani’ status imaju samo oni najbolji, poput De Bruynea, Silve i Diasa, a uskoro bi, vjerujemo, u to društvo trebao upasti i Hrvat.

8. Sir Bobby

Nažalost, 2023. pamtit će se i po smrti Bobbyja Charltona koji je 21. listopada napustio ovozemaljski svijet. Sir Bobby, kako su ga zvali na Otoku, bio je jedan od najvećih engleskih nogometaša u povijesti te će zauvijek ostati zlatnim slovima upisan u povijesne knjige ne samo engleskog, već i svjetskog nogometa. Jedan je od devetorice nogometaša koji su osvojili Svjetsko prvenstvo, Ligu prvaka te Zlatnu loptu. Najveći trag u svojoj karijeri ostavio je u dresu Manchester Uniteda, a od 2016.godine južna tribina Old Trafforda nosi njegovo ime.

9. Povratak Superlige? Ipak ne…

Europski sud u Luksemburgu 21. prosinca 2023. Godine presudio je u korist tvrtke A22 koja je tužila Fifu i Uefu koje su, smatraju, djelovale protiv zakona o natjecanju kada su zabranile pokretanje Superlige početkom 2021. godine. Kad je vijest ugledala svijetlo dana, neki su pomislili da bi se Superliga zaista mogla pokrenuti, no Uefinu reakciju nije trebalo dugo čekati te su oni odmah objasnili kako ta odluka Europskog suda ne znači povratak Superlige. Velika većina klubova odmah je reagirala te su se izjasnili kao protivnici takvog tipa natjecanja koji bi, po njihovom mišljenju, napravio još veću razliku između ‘velikih’ i ‘malih’. Real Madrid, Barcelona i Napoli su dignuli ruku ‘za’, ali nije im to puno pomoglo… Osim ako ne misle oformiti ligu gdje će oni trokružno igrati jedni protiv drugih.

10. Cristianovi golovi

Kad je otišao u Saudijsku Arabiju, na prste jedne ruke mogu se nabrojati oni koji su vjerovali da je to dobar potez za njega. S vremenom se ispostavilo da ne samo da je to bila dobra osobna odluka, već je sav taj silan novac kojeg su mu Saudijci dali potaknuo i druge megazvijezde da dođu u Pro ligu. No, kad pričamo baš o Ronaldu, valja reći kako nitko u 2023. nije zabio više pogodaka od njega. On je u kalendarskoj godini, kako za klub, tako i za reprezentaciju, zabio ukupno 53 pogotka, dok su Kane i Mbappé ostali na brojci 52, a Haaland na brojci 50. Nije loše za nekoga tko ima 38 godina, zar ne?


Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Manchester CityCristiano RonaldoSaudijska Arabijasaudijska nogometna ligaLionel MessiBallon d'OrZlatna loptaInter MiamiNapoliscudettoJoško GvardiolDeclan RiceKonferencijska ligaBobby CharltonSuper liga

Ostale Vijesti