Matija Habljak/Pixsell
Matija Habljak/Pixsell

Nedjelja kad je otišao Aki: od Rijeke do Rijeke, 373 puta u modrom dresu!

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 20.03.23. | 08:00

Arijan Ademi se pobjedom nad Rijekom oprostio od Dinama, a ovo je tekst o tome koliki je trag ostavio u Maksimiru. I koliko ga biti teško nadmašiti

Pozdravio je maksimirsku publiku zadnji put u ovih 13 godina, spustio se zastor na jednu veliku Dinamovu eru. Već i ranije zaslužio je mjesto među modrim besmrtnicima, ali i nadalje neće biti nikakve dvojbe; tkogod će birati najbolji Dinamovu momčad u povijesti, bez obzira što su ovim travnjakom nekad koračali velikani poput Modrića, Prosinečkog, Lamze, Bobana, Belina, Mlinarića..., navijačkih idola i nositelja jedne velike generacije poput Silvija Marića, Edina Mujčina... Ademi će imati zajamčeno mjesto u toj momčadi. Jer, kako se ono kaže, ako za Ademija nema mjesto u tom izboru, onda treba mijenjati kriterije izbora. Iako, po većini kriterija Ademi je sasvim zasluženo u toj momčadi. Najviše trofeja, nakon Dražena Ladića najviše odigranih utakmica, odigrao je najviše europskih dvoboja (104), bio prvak u svakoj sezoni u kojoj je igrao za Modre. I u svakoj od tih sezona izborio europsku jesen, a bio je predvodnik generacije koja je nakon 49 godina izborila i europsko proljeće i ponovio to još dvaput, bio kapetan u proboju Dinama do četvrtfinala Europske lige, rušio u Maksimiru Villarreal, Arsenal, Benficu, Tottenham, Chelsea... Nije jedan od najtalentiranijih, najfinijih i najatraktivnijih, ali oprostio se večeras jedan od najvećih Dinamovih igrača. Ovo su samo neki detalji njegove ere u Dinamu, sad odlazi u Beijing Gouan.

PRVA I 373. PROTIV RIJEKE

Ademi je prvu i zadnju, 373. utakmicu za Dinamo odigrao protiv Rijeke. Zanimljivo, njegov početak u Dinamu nije bio uspješan. U debiju je na Maksimiru Rijeka slavila (1:2), a nekoliko dana kasnije i Ademijev europski debi bio je jednako šokantan. Modri su nakon raspucavanja s bijele točke ispali od Šerifa iz kvalifikacija Lige prvaka. Tko bi tada uopće pomislio da će dio te momčadi biti igrač koji će obilježiti 13 idućih godina i srušiti mnoge rekorde i ovladati statistikama. I postati ljubimac navijača, dobiti svoje murale po Zagrebu. Oprostio se u nedjelju pobjedom (1:0).

PROMIJENIO JE 14 TRENERA, NEKI GA VODILI VIŠE PUTA

Kad je stigao u Dinamo na klupi je bio Velimir Zajec, ali kratko je trajala ta epizoda. Nakon njega Ademija su u Dinamu trenirali Sreten Ćuk, Vahid Halilhodžić, Marijo Tot, Kruno Jurčić, Ante Čačić, Damir Krznar, Branko Ivanković, Zoran Mamić, Mario Cvitanović, Nikola Jurčević, Nenad Bjelica, Igor Jovićević i Željko Kopić. Neki su se više puta vraćali na klupu i vodili ga u više navrata. U vrijeme dok je bio pod suspenzijom zbog dopinga, u Dinamu su bili Zlatko Kranjčar, Ivajlo Petev i Željko Sopić i to su jedina trojica pod čijom palicom nije odigrao nijednu utakmicu i odradio nijedan trening. Ujedno to i jedina sezona u kojoj Dinamo u Ademijevoj eri nije uzeo nijedan trofej!

NAJTEŽA UTAKMICA?

Nema dvojbe, svoju najtežu utakmicu odigrao je Ademi protiv WADA-e, antidopinške agencije. Prolazili smo s njim tada kroz velike sumnje i dvojbe, četverogodišnja suspenzija u prvi ga je tren nagnala da se pomiri s karijerom, svjestan da više neće igrati nogomet na visokoj razini. No, već u sljedećem trenu natjerala ga je da i izvan terena pokaže svoj ratnički karakter, uđe u duel s krutom i bespoštednom birokracijom i pronađe izlaz. I, može se reći da je i u toj utakmici pobijedio, ili barem nije izgubio, suspenzija mu je smanjena na dvije godine, dobio je drugu priliku. Kao što je i rekao, vratio se još bolji, još jači i tek nakon povratka ispisao najsjajnije stranice svoje karijere.

ZABIO JE 42 GOLA I DOBIO SAMO JEDAN CRVENI KARTON

Do oproštajne utakmice s Rijekom u nedjelju 19.ožujka 2023. zabio je Ademi za Dinamo 42 pogotka. Statistika koje se ne bi posramili niti ofenzivniji igrači od njega. A s obzirom na svoj karakter i temperament još jači zvoni jedan drugi podatak. Naime, Ademi je u ovih 13 godina i 373 utakmice dobio samo jedan crveni karton. I to - na klupi! U derbiju s Hajdukom u kolovozu 2019., kad su Modri izgubili na Poljudu (1:0), Ademi je zbog ozljede izišao iz igre i onda na klupi zaradio dva žuta kartona zbog prigovora.

NA DRESU NOSIO ČETIRI BROJA

Ademi se oprostio s brojem 5 na leđima i po tom će ga se broju najviše pamtiti. Međutim, nije uvijek nosio 'peticu'. Kad je došao u Dinamo zadužio je dres s brojem 6, a kasnije je preuzeo još 16-icu te sedmicu, koju mu je u naslijeđe ostavio Jerko Leko, koji je, pak, u spomen na Ivana Turinu uzeo dres s brojem 27. Kad se vratio poslije suspenzije Ademi je odjenuo dres s brojem 5, kojeg je nosio do zadnjeg dana. Spomenimo i da je u tih 13 godina samo šest mjeseci (ne računavši suspenziju) otišao iz Dinama, polusezonu 2011./12. odradio je na posudbi u Lokomotivi.

NAJBOLJA UTAKMICA?

Teško pitanje, jer bilo je mnogo velikih u kojima je bio važan igrač, vođa, kapetan. Zabijao je Hajduku, Rijeci, prošle sezone baš su njegovi golovi na Rujevici i u Velikoj Gorici bili presudni u Dinamovom konačnom hodu po naslov prvaka. Međutim, neke će uvijek ostati zapisane kao 'njegove utakmice'. Recimo, Villarreal 2010., kad je debitirao na najvećoj sceni i vodio bitku s mnogo poznatijim igračima, poput Marcosa Senne, recimo, tada vrlo cijenjenog veznjaka. Pamti se njegova sjajna partitura u Moldeu, gdje je Dinamo vodio 3:0, a na kraju jedva prošao na gol u gostima (3:3), vrhunska je bila izvedba protiv Hapoela Be'er Sheva (5:0) u prvoj Bjeličinoj europskoj utakmici. I onda, ona Budimpešta, utakmica prije koje je bio upitan zbog ozljede, a onda, nakon zagrebačkih 1:1, poveo Modre u pobjedu (4:0) protiv Ferencvarosa. Zabio je za 1:0 i odigrao maestralno svih 90 minuta! Baš kapetanski.



Tagovi

Arijan AdemiGNK DinamoAnte ČačićBeijing GuoanKineska nogometna ligaHNLHNK Rijeka

Ostale Vijesti