Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Golgeter Ristovski poklonio pobjedu za oproštaj uplakanom Ademiju: "Ovo je najboljih 13 godina mog života!"

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 19.03.23. | 19:20

U utakmici prepunoj emocija, u kojoj su i jedni i drugi gađali vratnice i grede, Ademi se oprostio pobjedom protiv Rijeke (1:0)

Uz ovacije dviju maksimirskih tribina u 83. minuti Arijan Ademi napustio je teren, zadnji put u svojoj 13-godišnjoj eri u Dinamu. Nije mogao sakriti suze kad je sjeo na klupu, sigurno mu nije bilo lako, ali, ako ništa, od Maksimira se oprostio pobjedom protiv Rijeke (1:0). Isto tako, nije bilo Modrima lako, nije im bilo jednostavno slomiti Riječane, koji su u završnici, baš prije Ademijeva izlaska pogodili vratnicu, no i Dinamo je dvaput gađao okvir gola, a jednom uspio zatresti mrežu. Bio je gol Stefana Ristovskog, poklon Ademiju i Anti Čačiću 'tableta' za mirniji san. Ademi odlazi, ali se, što se ove sezone tiče, u Maksimiru ipak lakše diše.

Sve je bilo u znaku Arijana Ademija, od svečanosti prije utakmice, koreografije i skandiranja sa Sjevera, do iščekivanja kako će Dinamov kapetan odigrati svoju zadnju utakmicu u modrom dresu. Pa je i sam početak obilježio Ademi. Već u prvoj minuti, prošlo je 40-ak sekundi, na ubačaj s desne strane skočio je upravo Ademi, pucao glavom, preko gola. Bila je to velika šansa, kakav bi to scenarij bio da je zabio, teško bi ga i sam bolje napisao. Goropadan Dinamo, tako je Ante Čačić najavio izvedbu svoje momčadi u ovom derbiju i po tom startu činilo se da bismo uistinu mogli gledati takav Dinamo. Međutim, bio je to početni bljesak, Rijeka ipak nije slučajno došla u Maksimir kao najučinkovitija momčad proljeća.

Igralo se obostrano angažirano, nije Rijeka 'skunula gaće', momčad je to kojoj je Sergej Jakirović donio i glavu i rep. Branili su se Riječani vrlo organizirano, a u izletima naprijed bili su uglavnom nedorečeni, iako su u nekoliko navrata pokazala da može biti opasna i da joj bunker nije opcija. Rekli bismo, u polju ravnopravna partija, Dinamo ipak nešto konkretniji s prilikama, mogli su Modri do poluvremena voditi. No, prvo o događaju iz 20.minute. Bruno Petković morao je zbog ozljede napustiti travnjak, zamijenio ga je Josip Drmić. Minutu-dvije prije toga, Petković je bio u prodoru prema riječkom golu, na 20-ak metara od Labrovića. U sendviču riječkih braniča našao se na tlu, ali ciparski sudac Menelaos samo je odmahnuo rukom i izazvao ljutnju Petkovića i suigrača. Generalno, nije se dopao Cipranin, obostrano. Sjeckao je igru i kad nije trebao, imao nekoliko pogrešnih procjena čak i auta i kornera, iritriao je i jednu i drugu momčad i klupe.

Petković je, dakle, nakon tog duela i žustrih riječi izgovorenih sucu izišao izvan terena, liječnici su ga pokušali osposobiti. Izgledalo je da su uspjeli, Petković se vratio. Ali, samo pola minute kasnije opet je čučnuo i tražio izmjenu. Ostao je tako Dinamo bez svog prvog napadača, ali najbolju šansu u prvom dijelu imao je upravo Drmić. 'Oršićevski' je s lijeve strane gađao suprotne rašlje, pogodio gredu. Imao je još jednu priliku i Ademi, primio je loptu na šest-sedam metara od vrata, pucao snažno, ali Labrović je bio na pravom mjestu. Kao i kod Mišićeva slobodnjaka u zadnjim trenucima prvog dijela. Riječani su najbliže pogotku bili kad je Antonio Marin 'izvozao' Ristovskog, a na povratnu loptu natčrao Janković, no, Rijeka je dobila samo korner.

Hoće li Ante Čačić preživjeti na Dinamovoj klupi, ako Modri ne pobijede? Vodila se po tom pitanju rasprava u novinarskoj loži i na tribinama, kao što smo već puno puta naučili, treba biti spreman za sve opcije. Jer, bila bi to četvrta utakmica zaredom bez pobjede, Čačićev bi se brk sigurno opasno nakrivio. Početkom nastavka vjerojatno i dodatno, jer, krenulo je šansom Frigana, koji je loše zahvatio ubačaj s desne strane. Potom je Livaković morao istrčati na 20-ak metara od vrata da zaustavi riječku prijetnju. No, nakon toga ipak se probudio Dinamo, krenuli su Modri po pogodak, njihovi su napadi bili sve češći i opasniji. Nakon Drmićeve grede, zatresla se i vratnica, pucao je iz voleja Ristovski! Zatim se u šesnaestercu našao Baturina, gađao suprotan kut, ali bio neprecizan. I onda, u 67. minuti, udarac iz kuta. Baturina je ubacio na drugu vratnicu. Tamo je sam ostao Stefan Ristovski i zatresao mrežu. Četvrti put ovog proljeća, samo je Luka Ivanušec zabio toliko, Ristovski je u velikoj golgeterskoj formi. Još da je umjesto vratnice pogodio mrežu... Pokraj Ristovskog kod tog pogotka bio je Ademi. Bilo je onih na tribinama, koji su se 'naljutili' na Ristovskog što nije pustio Ademiju da zabije oproštajni pogodak, ali naravno da ni Ristovski ni Ademi nisu na to pomišljali, pitanje je kamo bi otišla lopta da je Ristovski nije poslao u gol. U svakom slučaju veliko veselje dvojice velikih prijatelja, suigrača u Dinamu i reprezentaciji, bio je gol nakon kojeg su svi 'dinamovci' u Maksimiru odahnuli. No, nije još sve bilo gotovo, Rijeka se nije predavala.

Možda malo i uljuljani u slavljeničku atomosferu, u vodstvo koje je zvučalo kao idealan rasplet ove priče, Dinamovi igrači dopustili da ima Riječani dođu na korak do izjednačenja. Hodža je prošao kroz obranu i s lijeve strane gađao suprotan kut. Pogodio je vratnicu! Na odbijancu je bio Vukčević, ali na putu lopti prema golu ispriječio se Ljubičić, pogodila ga je lopta u rame. Kakva šansa, kako su Riječani propustili šokirati Maksimir.

Na kraju su svi Dinamo igrači odjenuli majice s brojem 5, a Arijan Ademi pozdravio je publiku:

"Ne znam odakle bih počeo i ne znam gdje bih završio. Hvala vam na svemu, ovo je najboljih 13 godina moga života. Ostat ću s vama i dalje.", rekao je Ademi na oproštaju od Maksimira, poveo navijanje i završio sa suigrača pod sjevernom tribinom.

Dinamo - Rijeka 1:0

Zagreb. Stadion: Maksimir. Gledatelja: 11.243.

Sudac: Antoniou Menelaos (Cipar). Pomoćnici: Kyriakos Sokratous i Eraklis Komodromos (obojica Cipar). VAR: Kosta Rovertos (Cipar). AVAR: Evagoru Evagoras (Cipar).

Dinamo: Livaković - Ristovski, J.Šutalo, Perić, Ljubičić - Mišić - Špikić (od 65. Menalo), Baturina, Ademi (od 84. Rukavina), Ivanušec - Petković (od 20. Drmić). Trener: Ante Čačić.

Rijeka: Labrović - Veiga, Galešić, Dilaver, Vukčević - Hodža, Selahi (od 62. Banda) - Ampem (od 71. Grgić), Janković (od 71. Liber), Marin (od 62. Djouahra) - Frigan (od 84. Jurić). Trener: Sergej Jakirović.

Strijelci: 1:0 - Ristovski (67., Baturina)

Žuti kartoni:

Crveni kartoni:




Tagovi

GNK DinamoHNK RijekaAnte ČačićSergej JakirovićHNLHrvatska nogometna ligaArijan Ademi

Ostale Vijesti