Milan Sabic/PIXSELL
Milan Sabic/PIXSELL

Napadom na napad, Drmić i Livaja predvode topnike u Jadranskom derbiju (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 21.11.21. | 08:28

Rijeka želi povratak na vrh ljestvice, Hajduk pobjedu s kojom bi se približio ostatku „velike četvorke“

Uzbudljivo 16. kolo 1. HNL zaključit će Jadranski derbi na Rujevici, Rijeka dočekuje Hajduk u 17.30 sati. Domaći u jednu od najvećih utakmica hrvatskog ligaškog nogometa ulaze sa šest bodova više od gostiju iz Splita, s drugog mjesta na ljestvici nakon što je Osijek jučer uzeo bod na Maksimiru. Hajduk je četvrti, s željom i ambicijom da se već danas približi vrhu ljestvice.

(2.80) Rijeka (3.50) Hajduk (2.80)


Splićani se hrabre na valu optimizma kojeg je donio i kojeg stalno emitira novi trener Valdas Dambrauskas, Rijeka se s druge strane uzda u dobru formu koja ih je dovela na vrh ljestvice.

Goran Tomić redovito prima hvalospjeve za svoj rad, Rijeka igra atraktivno i efikasno, nema razloga da se tako ne postavi u derbiju. Ako Hajduk nastupi po željama litavskog trenera onda bi derbi mogao biti izuzetno zanimljiv. Dambrauskas je tek stigao u Split, dobio je utakmicu protiv Hrvatskog dragovoljca nakon samo tri treninga s momčadi. Reprezentativnu stanku iskoristio je da temeljito pripremi momčad za Rijeku, vjerojatno nema detalja kojeg nije proučio o igri Riječana.

„Znam točno kako želim da moja momčad igra i to želim prenijeti na igrače. Imamo dobru atmosferu, dobro okruženje oko nas, dosta smo ih analizirali i spremili se. Zbilja vjerujem da možemo odigrati vrlo dobru utakmicu u Rijeci. Želim da pokažemo moć i ambiciju, da igramo na način da Rijeku natjeramo da razmišlja više o nama nego što bi htjela. Oni moraju kako zaustaviti Hajduk, a ne obrnuto“, rekao je litavski trener sa dosta samopouzdanja.

Njegov kolega s klupe domaćih poručio je da je Rijeka uvijek favorit na Rujevici, ali nije se razbacivao velikim najavama.

„Ispred nas je važna utakmica, ali nikako ključna, već samo jedna utakmica u nizu. Cilj je ostati na vrhu, moramo biti pametni, igrati svoju prepoznatljivu igru i biti opasni u završnici“, poručio je Tomić pred Jadranski derbi.

Biti će ovo ukupno 91. utakmica u HNL-u između dva velika rivala, Hajduk je za nijansu uspješniji s 34 pobjede naspram Rijekine 32 i 24 remija. Splićani su dugi niz godina bili znatno uspješniji u međusobnim dvobojima, ali Rijeka se u posljednjih nekoliko sezona statistički i organizacijski približila Hajduku.

Jedini dvoboj ove sezone igran je na Poljudu krajem kolovoza, Rijeka je slavila s 2:1 golovima Tomečaka i Drmića, za Hajduk je mrežu zatresao Elez.

Na raspolaganju Tomiću danas neće biti Hrvoje Smolčić zbog tri žuta kartona, u konkurenciju se vraćaju Tomečak i Galović koji su neko vrijeme bili ozlijeđeni.

Hajduk najviše problema ima u veznom redu, izvan stroja su Vuković, Fossati i Čuić, vrlo je upitan nastup Krovinovića koji nije igrao više od mjesec dana.

Jadranski će derbi biti zanimljiv i zbog okršaja dvojice najboljih strijelaca lige, Josip Drmić postigao je 11 golova u prvenstvu, Marko Livaja je osam puta tresao mrežu suparnika. Nekadašnji reprezentativac Švicarske odlično se snalazi u kaznenom prostoru i ima opasan udarac iz daljine, aktualni reprezentativac Hrvatske igra u nešto povučenijoj ulozi, voli sudjelovati u izgradnji napada. Naravno, obojica će trebati pomoć suigrača, naročito Livaja koji je daleko najvažniji igrač Splićana.

Po najavama iz oba tabora nadamo se da će Jadranski derbi biti prava poslastica, Rijeci je za ostanak na vrhu dovoljan bod, Hajduk mora ići po pobjedu ako želi uhvatiti korak s ostatkom „velike četvorke“.

(2.80) Rijeka (3.50) Hajduka (2.80)


Glavni sudac utakmice je Tihomir Pejin iz Donjeg Miholjca, njemu je to treći put da dijeli pravdu na Jadranskom derbiju. Oba puta sudio je na Poljudu, najprije 2013. godine kada je Rijeka slavila s 2:1 pa 2018. godine kada je bilo 1:1. Danas će mu pomagati Kruno Šarić iz Županje i Kristijan Novosel iz Valpova. Četvrti sudac je Tino Krečak iz Velike Gorice, u VAR sobi je Fran Jović iz Zagreba uz asistenta VAR-a Ivana Mihalja iz Velike Gorice.

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

Jadranski derbiHNK RijekaHajduk

Ostale Vijesti