Igor Kralj/PIXSELL
Igor Kralj/PIXSELL

Napadačka artiljerija HNL-a pokorila istok: Žalgiris je sinoć potvrdio dvostruku krunu u Litvi

Vrijeme Čitanja: 2min | čet. 25.11.21. | 09:01

U redovima litavskog prvaka je veliki broj naših igrača, ali i nekih ex-HNL zvijezda…

Kakva sezona za litavski Žalgiris! Momčad Vladimira Cheburina je sinoć osigurala naslov prvaka države svladavši na svom terenu Panevežys rezultatom 2:0 što je bilo dovoljno za matematičku potvrdu naslova prvaka države. Zanimljivo, gol potvrde zabio je Jakub Sylvestre, bivši igrač Dinama, Slovak koji se može pohvaliti da je namjestio prvi gol Matea Kovačića u dresu Dinama.

Žalgiris je u strašnoj seriji bez poraza. Zadnji put su kapitulirali prije dva mjeseca kada ih je svladao Džiugas Telšiai, od tada nižu same pobjede, što im je uostalom i donijelo dvostruku krunu. U finalu kupa su svladali upravo Panevežys s visokih 5:1 i tako zaokružili jednu uspješnu priču čiji glavni akteri su hodali HNL travnjacima.

Primjerice, iskusni Josip Tadić koji je svojedobno nosio dres Dinama, Rijeke, Zadra i Slavena, ove je zime ostvario transfer u Žalgiris i u samo godinu dana s klubom osvojio dva trofeja što mu je lijepi dodatak na već ionako uspješnu karijeru. 34-godišnjak je odigrao 33 ligaške utakmice, upisao je deset pogodaka i k tome dodao pet asistencija.

U Žalgirisu je i bivši Hajdukov Tomislav Kiš. Golgeter iz Zagreba je je potekao u omladinskom pogonu Dubrave, no brzo je preselio put Splita otkuda se otisnuo u inozemnu karijeru koja ga je naposlijetku odvela u Žalgiris 2019. godine. Baš kao i Tadić, Kiš je bio važan čimbenik ove šampionske sezone, zabio je osam pogodaka i k tome dodao 7 asistencija. Otkako je stigao u Litvu odradio je i kratku posudbu u Koreji, no ništa i dalje ne može nadmašiti njegovu prvu sezonu u Vilniusu gdje je upisao 22 pogotka i preko noći postao zvijezda A Lyge.

Za kraj, treći krak napadačkog tandema, HNL ikona sa slovačkom putovnicom – Jakub Sylvestre. 32-godišnjak je proveo tri godine u Zagrebu i ostat će upamćen po rabona asistenciji tada anonimnom Kovačiću koji je protiv Dragovoljca upisao svoj prvi gol u dresu Dinama.

Spomenimo još i Tomislava Duku, 29-godišnjeg Splićanina koji je u drugom dijelu sezone odradio 11 utakmica kao Žalgirisova jedinica, Marka Karamarka kojeg pamtimo iz Slavena i Osijeka te Marija Pavelića koji je za Rijeku upisao nekoliko nastupa.

No, ni to nije sve, svlačionica Žalgirisa čuva još jednu ikonu, točnije njegova sina. Meinardas Mikulenas, devetnaestogodišnji talent Žalgirisove škole je sin puno poznatijeg Mikulenasa. Gazvydas je svojevremeno harao HNL travnjacima u dresu tadašnje Croatije. Romantika je ove sezone na istoku…



Tagovi

ŽalgirisLitvaTomislav KišJosip TadićJakub Sylvestr

Ostale Vijesti