Jurica Galoic/PIXSELL
Jurica Galoic/PIXSELL

Sylvestr za Germanijak: Slovačka ima više šanse nego prije dvije godine, a još se uvijek sjećam rabone za Kovačićev prvijenac

Vrijeme Čitanja: 6min | pet. 03.09.21. | 16:00

Pred utakmicu Slovačke i Hrvatske u Bratislavi porazgovarali smo s jednim od trojice Slovaka koji su nosili dres hrvatskih prvoligaša, Jakubom Sylvestrom.

Hrvatska reprezentacija u subotu s početkom u 20:45 gostuje kod Slovačke, reprezentacije s kojom se Hrvatska prvi put u službenoj utakmici susrela prije dvije godine u sklopu kvalifikacija za Euro 2020. U Trnavi Vatreni su pod Zlatkom Dalićem odigrali jednu od svojih najboljih utakmica, slavili su 4:0, a onda u zadnjem kolu na Rujevici potvrdili plasman na Euro pobjedom od 3:1.

Iako su Hrvatska i Slovačka kroz povijest gajili dobre političke i društvene odnose, u 1.HNL su, zanimljivo, igrala samo tri Slovaka. Najveći trag od njih trojice (preostala dvojica su Peter Lerant i Jakub Vojtus) ostavio je Jakub Sylvestr koji je od 2010. do 2012. nosio dres zagrebačkog Dinama.

Sylvestrov broj nabavio nam je još jedan bivši igrač Dinama, Josip Tadić koji mu je suigrač u litvanskom Žalgirisu. Sylvrstru smo se predstavili na engleskom, no odmah nas je na izvrsnom hrvatskom prekinuo i napomenuo kako možemo porazgovarati na našem jeziku. A to je i logično. Hrvatski i slovački su dosta slični, a Sylvestr je dvije pune godine živio u Zagrebu...

Prije nego što smo se prisjetili njegove epizode u Dinamu, ali i porazgovarali o sadašnjem mu klubu Žalgirisu, u kojem još igraju Josip Tadić, Tomislav Kiš i Tomislav Duka, prokomentirali smo sutrašnji dvoboj u Bratislavi između Hrvatske i Slovačke za koju je Sylvestr upisao šest nastupa, prvi dok je još bio član Dinama.

“Baš sam sa suigračima iz Hrvatske na treningu komentirao utakmicu. Kako nisam više u reprezentaciji na nju gledam kao navijač, izvana. Pratim i hrvatsku reprezentaciju. Znam da se u zadnje vrijeme mučite. Niste više ‘lagani’ kao prije. Kada je Hrvatska gostovala u Trnavi prije dvije godine, rekao sam da ste veliki favoriti. To se i potvrdilo. Sada mislim da Slovačka ipak ima više šanse. Naravno da je Hrvatska i dalje favorit, no, ne igra Luka Modrić, niste u najboljoj formi i mislim da bi Slovačka mogla izboriti kvalitetan rezultat”.

Marko Jurinec/PIXSELLMarko Jurinec/PIXSELL

Slovačka je, kao i Hrvatska, bila sudionik posljednjeg Eura. Na turnir se kvalificirala preko Lige nacija, a onda je nastup na Euru otvorila pobjedom nad Poljskom (2:1). Međutim, porazi od Švedske (0:1) i Španjolske (0:5) poslali su Slovake na godišnje odmore prije nokaut faze natjecanja...

“Slovačka je ostvarila svoj cilj plasmanom na završnicu. Krajem 2020. na klupi se vratio Štefan Tarkovič. Turnir je krenuo dobro, nakon pobjede na otvaranju pomislili smo da možemo proći grupu, no porazi od Švedske i Španjolske potvrdili su da Slovačka još nije na razini tih reprezentacija. Nakon Eura oprostili su se neki igrači, no okosnica ekipe je ostala. Marek Hamšik i Juraj Kucka i dalje su u momčadi, a oni s najvećom zvijezdom Milanom Škriniarom čine okosnicu ove momčadi”.

Obrambeni bedem je, tvrdi Sylvestr, ujedno i glavni adut slovačke reprezentacije.

"Mi nemamo nekog igrača koji driblinzima može riješiti utakmicu. Vladimir Weiss iz Slovana zna odigrati vrhunske utakmice, u napadu igraju dva mlada napadača, a u vezi je kvaliteta. Ipak, najjači dio momčadi je obrana predvođena Škriniarom. Hrvatska je individualno bolja, no možemo vam parirati”.

U ZAGREBU SAM PROVEO DVIJE ODLIČNE GODINE

Sada kada smo apsolvirali utakmicu Slovačke i Hrvatske, iako ćemo se još vratiti na nju, okrenuli smo se zagrebačkom Dinamu.

Sylvestr je u Zagreb stigao u kasno ljeto 2010. Tada je klupu preuzeo Vahid Halilhodžić, Bad Blue Boysi su proglasili bojkot Dinamovih utakmica, krenula je institucionalizirana borba za demokratizaciju kluba, a Dinamo se, osim sa europskim trenerom, pojačo s jako dobrim igračima. Stigli su Tonel, Ante Rukavina, Fatos Bequiraj i jedan od najvećih talenata slovačkog nogometa Jakub Sylvestr.

Sylvestr se odmah nametnuo i ubrzo postao neizostavni član Halilhodžićeve momčadi. Igrao je najčešće na lijevoj strani napada, bio je odličan dribler i dodavač.

Sylvestr se s nostalgijom sjeća svoje epizode iz Dinama...

“To je bio veliki korak u mojoj karijeri, kada sam stigao u Dinamo iz Slovan Bratislave. Moram reći da tada nisam bio svjestan koliko je Dinamo veliki klub. To se i danas vidi, kada moraš biti stvarno vrhunski igrač kako bi se nametnuo u prvoj postavi. To je za mene bio velik i odličan korak u karijeri. U Zagrebu sam proveo dvije odlične godine, kasnije sam otišao u Njemačku. Da nisam igrao u Dinamu pitanje je kako bi se moja karijera razvila”.

Osim ranije navedenih pojačanja, za Dinamo su tada igrale prave klase. Milan Badelj, Sammir i mladi Arijan Ademi u vezi, Igor Bišćan i Leandro Cufre u obrani, a tada su na scenu stupili i budući srebrni reprezentativci Šime Vrsaljko i Mateo Kovačić. Zanimalo nas je je li Sylvestr ostao u kontaktu s bivšim suigračima iz Dinamovih dana?

Kako ne. Nekako sam u najboljim odnosima ostao s Milanom Badeljom s kojim sam se tada najviše družio. U povremenom sam kontaktu s još nekolicinom njih, čujem se s Beqirajem, Tomečakom, Vrsaljkom, Pokrivačem, Ibanezom...”

LITVA JE JAKO LIJEPA I UGODNA ZEMLJA ZA ŽIVOT

Nakon Dinama Sylvestr je igrao za njemački Erzgebirge Aue, Nurnberg i Paderborn. Odradio je godinu dana u danskom Aalborgu, potom je igrao za četiri izraelska kluba (Beitar Jerusalem, Bnei Yehuda, Ashdod i Hapoel Haifa), a posljednja dionica prije dolaska u Litvu bila mu je indijski Chennaiyin.

“U Žalgiris sam došao u ožujku 2021., nakon pola godine provedene u Indiji. Kako je u većini europskih zemalja završio prijelazni rok, pojavio se Žalgiris koji je najbolji klub u Litvi. Nisam puno razmišljao. Ovog ljeta bili smo jako blizu premijernog nastupa jednog kluba iz Litve u skupini europskih natjecanja. Igrali smo dobro, stvarali šanse protiv Mure i Bodo/Glimta. Na kraju nismo uspjeli”.

Sylvestr tvrdi kako je cilj kluba osvojiti naslov prvaka Litve. Prvenstvo se igra kalendarski, a ova sezona završava u studenom. Žalgiris trenutno ima četiri boda, ali i tri utakmice manje od vodeće Suduve...

“Cilj je osvojiti naslov kako bismo iduće sezone ponovno igrali kvalifikacije za Ligu prvaka i ponovno pokušali dohvatiti grupnu fazu euro natjecanja”.

U Žalgirisu, kao što smo već spomenuli, osim Sylvestra igraju tri Hrvata, ali i dva srpska internacionalca Nemanaj Lubisavljević i Ivan Tatomirović.

“Ovo je prvi put od kada sam u inozemstvu da nas je toliko s ovih prostora i stalno se međusobno družimo. Zezamo se da nas je više nego domaćih Litvanaca. Tako da se u Žalgirisu osjećam odlično. Litva je jako lijepa zemlja, pogotovo najveći gradovi Vilnius, Kaunas... nisu preveliki za život, a jako su ugodni.”.

U MLAĐIM DANIMA I JA SAM IGRAO FUTSAL

Litva će biti domaćin svjetskog prvenstva u futsalu, od 24. rujna do 4. listopada, 24 reprezentacije borit će se za najbolje u ‘mlađem bratu’ nogometa.

Poznato je da su gotovo svi igrači koje javnost uvrštava među ‘najveće svih vremena’ kao klinci igrali futsal i mali nogomet. Pele, Maradona, Messi, C. Ronaldo, Ronaldo, Ronaldinho, Xavi, Iniesta, Neymar...

Slična je situacija i s hrvatskim nogometašima. Luka Modrić, Marcelo Brozović, Milan Badelj, kasnije i Marko Rog, Luka Ivanušec kao ‘klinci’ su igrali futsal. Zanimalo nas je kakva je situacija s tim sportom bila u Slovačkoj i hoće li Sylvestr pogledati koju utakmicu Svjetskog prvenstva u futsalu?

“Da, sjećam se da su Badelj i ostali preko zime igrali dvoranske turnire. Ista je situacija i u Slovačkoj. Preko zime mnogi su s hladnih nogometnih terena selili u tople dvorane. Ja sam u mlađim kategorijama dosta često igrao futsal, nikada na nekakvoj profesionalnoj razini, no zato imam prijatelje koji su igrajući futsal dogurali i do slovačke reprezentacije. Volio bih pogledati neku utakmicu za vrijeme Svjetskog prvenstva u Litvi, no vidjet ću koliko će mi klupske obaveze to dozvoliti...”.

A kada smo već kod trivijalnih pitanja, u četvrtak navečer, dan prije našeg intervjua sa Sylvestrom, u kafiću Vagabondo na zagrebačkom Dobrom dolu, inače kvartovskom kafiću pokojnog Zlatka Cice Kranjčara, održao se Dinamov pub kviz.

Još od ranije smo imali plan nazvati Sylvestra za najavu utakmice protiv Slovačke, a onda, večer ranije, na kvizu slijedi video pitanje.

“Haha. Naravno da se sjećam tog gola i asistencije. Igrali smo na Kranjčevićevoj, bilo je hladno i jako loš teren. Pobijedili smo 6:0, a ja sam rabonom asistirao Kovačiću za 4:0. Takva asistencija se ne događa svaki dan. Drago mi je da se Kovačić razvio u svjetskog igrača i da sam mu pomogao zabiti prvi seniorski gol u karijeri”.

Za kraj, vratili smo se na utakmicu Slovačka – Hrvatska, kakva je prognoza utakmice i konačni rasplet kvalifikacija?

“Naravno da bih volio da Slovačka pobijedi, no Hrvatska je objektivno jača reprezentacija i bit će velika stvar ako osvojimo bod. Konačni rasplet? Hrvatska i Rusija su i dalje favoriti skupe, no uvijek se treba nadati da i Slovačka može osigurati nastup u Kataru”.


Tagovi

HrvatskaHrvatska nogometna reprezentacijaSlovačkaSlovačka nogometna reprezentacijaJakub SylvestrJosip Tadić

Ostale Vijesti