Nepoznati Hrvat oduševio Portugalce: On je novi Nemanja Matić

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 05.10.18. | 09:32

Nakon Filipa Krovinovića, u Portugalu se sjajno razvija još jedan mladi veznjak.

Jedan od ovoljetnih transfera hrvatskih igrača koji su prošli daleko od ikakve pozornosti nogometne javnosti, onaj je Nikola Jambora iz belgijskog Lokerena u portugalski Rio Ave. Ovaj centralni veznjak oduševljava svojim igrama na zapadu Pirenejskog poluotoka, ali put do afirmacije bio je trnovit.

Jambor je 1995. godište i prošao je školu nogometa Slaven Belupa. Prvi doticaj sa seniorskim nogometom ostvario je igravši na posudbi u NK Koprivnici. Nakon dvije sezone igranja prvoligaškog nogometa u redovima Farmaceuta, ostvario je transfer u Lokeren u vrijednosti od 700 tisuća eura. U Belgiji je sve krenulo idilično – startao je u prvih sedam utakmica, a tada je uslijedio hladan tuš. Momčad je bilježila prosječne rezultate, Jambor je preselio na klupi, a ubrzo je i promijenjen trener. Mladi veznjak suočio se s neigranjem, a skupio je gotovo šest punih mjeseci bez ijednog nastupa. Bio je to dovoljan signal za promjenu sredine te je otišao na jednogodišnju posudbu u Osijek. Prošla sezona u slavonskom prvoligaši bila je vrlo dobra, ali u Osijeku se ipak nisu odlučili otkupiti njegov ugovor. Kako mu je posudba istekla, a nije želio ostati u Lokerenu, preselio je u Portugal i potpisao petogodišnji ugovor s Rio Aveom.

Nakon početne adaptacije na novu ligu i momčad, prekretnica je bio domaći dvoboj protiv Portimonensea. Rio Ave je gubio na poluvremenu, a tada u igru ulazi Jambor i momčad je u nastavku preokrenula. Nakon tog dvoboja ustalio se u početnoj postavi i posljednje tri utakmice odigrao je u cijelosti. S obzirom na to da je momčad upisala dobre rezultate u prvenstvu, nije trebalo dugo da krenu hvalospjevi portugalskih medija, u kojima prednjači O Jogo, specijalizirani portal za nogomet.

„Radi se o igraču s velikim potencijalom i prostorom za napredak. Fizički je vrlo jak i krasi ga sposobnost da gradi napad u prvoj fazi prelaska iz obrane, hrvatski veznjak podsjeća na Nemanju Matića.“

Prava je zvijezda Jambor postao i u vlastitom klubu. Nezamjenjiv u startnoj postavi, nakon Filipa Krovinovića postao je drugi Hrvat u vrlo kratkom periodu oko kojeg Rio Ave gradi svoju igru.

„Adaptacija na klub i ligu nije bila teška. Portugalski i hrvatski nogomet su jako slični, prevladava tehnika, ali portugalski klubovi su ipak jači. U Hrvatskoj nemamo momčadi koje su kvalitetne kao Porto, Benfica ili Sporting.“ rekao je Jambor za službene web stranice kluba.

„Odlično sam primljen u Rio Aveu, klub ima pobjednički mentalitet. Jako mi se sviđa Portugal, ali je prvi mjesec bio jako težak jer sam živio u hotelu.“

> ODIGRAJ BRAGA - RIO AVE

Sutra će njegova momčad, inače petoplasirana u prvenstvu, imati vrlo težak ispit na gostovanju kod Brage, koja je s 16 bodova vodeća na ljestvici.

„To će biti teška utakmica protiv odlične momčadi. Ali mi smo Rio Ave, moramo zadržati svoj identitet i stil igre s puno posjeda. Imamo puno samopouzdanja na terenu i želimo pobijediti u Bragi.“ zaključio je Jambor.

(foto: Rio Ave)


Tagovi

Nikola Jambor

Ostale Vijesti