Reuters
Reuters

Mijatović: "Oni mene izdajnikom, ja Šukera prijateljem! Više sam spavao sa Davorom nego sa suprugom"

Vrijeme Čitanja: 2min | čet. 30.03.23. | 18:58

Bivši reprezentativac SR Jugoslavije i legenda Real Madrida progovorio o ratnom periodu.

Jedan od najboljih crnogorskih igrača u povijesti, bivši centarfor Budućnosti, Partizana, Valencije, Real Madrida, Fiorentine, Levantea, te reprezentacija Jugoslavije Predrag Mijatović gostovao je u španjolskom podcastu 'Izbjeglice s loptom' i prisjetio se, između ostalog dijela svoje karijere u kojem je dijelio svlačionicu s Davorom Šukerom, prvo u mladoj reprezentaciji SFRJ Jugoslavije koja je 1987. osvojila naslov svjetskog prvaka, a onda i u Real Madridu s kojim su zajedno osvojili Ligu prvaka, Interkontinentalni kup, LaLigu i Supercopu.

Svi koji smo bili talentirani napustili smo Jugoslaviju u periodu od 1993. do 1995. Prethodno desetljeće u našoj zajedničkoj državi se dobro živjelo. Predstavljali smo referentnu tačku za ostale zemlje Istočne Europe. Bili smo juniorski prvaci svijeta 1987. u Čileu, imali odličnu generaciju, iako nitko na nas ne bi stavio ni dva dolara da ćemo osvojiti titulu, jer je iz tadašnje perspektive to bila nemoguća misija“, rekao je Mijatović i onda se osvrnuo na početak Domovinskog rata zbog kojeg se, između ostalog, raspala ta reprezentacija koja je seniorsku premijeru trebala imati na Euru 1992. u Švedskoj pod paskom Ivice Osima.

Nogometaši nisu imali osjećaj da se nešto ozbiljno događa. Kad smo se kvalificirali za EP nastali su problemi. Hrvati nisu htjeli putovati, Srbi i Crnogorci jesu, što se tiče Bosanaca i Makedonaca, jedni jesu, drugi nisu".

Mijatović je 1993. napustio Partizan i potpisao za Valenciju.

Malo sam znao o klubu, osim da je moj idol, Mario Kempes igrao na Mestalli. Došao sam 1993., ali budući da je u to vrijeme Jugoslavija bila pod sankcijama nisam mogao ni sa Partizanom, ni sa reprezentacijom, igrati međunarodne utakmice. Zato me nitko nije poznavao. Dolazak u Valenciju bio je traumatičan, na mojoj promociji pojavilo se svega nekoliko novinara. Prvo pitanje je glasilo: „Što ovaj igra?“. Rekoh sebi: „Majko Božja“.

U prvoj godini boravka u Španjolskoj Mijatović je tražio način da ostane u kontaktu s nogometašima s kojima je bio prijatelj u bivšoj Jugoslaviji. Tako je otišao pozdraviti Hrvate pred njihov kontrolni susret sa Španjolskom, baš na stadionu Valencije.

Odlučio sam posjetiti Hrvate u njihovom hotelu. Snimljen sam tom prilikom, zbog čega su me u mojoj zemlji nazivali izdajnikom. Samo nisam smatrao da su mi neprijatelji momci s kojima sam zajedno igrao u reprezentaciji koju godinu ranije. Političari će uvijek pričati o politici, a sportaši o – sportu“.

Tako je bilo, tako je i danas.

Sprijateljili smo se. Nikad se nismo dotakli teme rata. Nije nas zanimalo. Davor je vedra osoba, uvijek nasmijana, isijava pozitivnom energijom. Lako jeusuglasiti se s njim. Bili smo cimeri u Realu. Čak se sa suprugom ponekad šalim da sam više vremena proveo u krevetu sa Šukerom nego sa njom“, dodao je Peđa Mijatović. (ms)


Tagovi

Predrag MijatovićDavor ŠukerReal Madrid

Ostale Vijesti