Futsal Dinamo
Futsal Dinamo

Mićo Martić za Germanijak: „Prije dvoboja odradili smo samo tri treninga, nisam očekivao ovakav rezultat"

Vrijeme Čitanja: 7min | čet. 09.03.23. | 15:14

Nakon velikog uspjeha Litve u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u futsalu 2024., porazgovarali smo s novopečenim trenerom litavske fustalske reprezentacije, proslavljenim hrvatskim stručnjakom Mićom Martićem.

Hrvatska futsal reprezentacija dominantno je zaključila Glavnu rundu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2024. koje se igra na još uvijek nepoznatoj lokaciji, te je momčad koju vode Marinko Mavrović i Kujtim Morina izborila direktni plasman u posljednju, Elitnu rundu kvalifikacija za Futsal Mundial.

A veliki uspjeh ovaj tjedan ostvarili su i hrvatski treneri Mićo Martić i Frane Despotović na klupi Litve te Matija Đulvat i Alen Jukić na klupi Švedske, a koji su izborili playoff za Elitnu rundu ostavši neporaženi protiv favoriziranih reprezentacija Bjelorusije, odnosno Italije.

Mićo Martić, proslavljeni hrvatski futsal igrač i trener, nedavno je, na iznenađenje mnogih, preuzeo reprezentaciju Litve. Martić je još 2013. preuzeo tada polu-amatersku reprezentaciju Finske, ali i ulogu prvog čovjeka za generalni razvoj futsala u toj skandinavskoj državi.

Martić je u devet godina na klupi Finske ostvario pomalo i senzacionalne rezultate. Prvo je ostao na korak do plasman na Svjetsko prvenstvo koje se 2021. održalo upravo u Litvi. U Elitnoj rundi izbacio je Italiju, a onda je u playoffu za SP, zbog gola u gostima, izgubio od Srbije. No, Finska je ostvarila plasman na Euro 2022. na kojem je remizirala s Italijom i pobijedila Sloveniju te ponovno izbacila dvije ponajbolje reprezentacije Europe iz natjecanja. Ne samo to, nego su Finci u četvrtfinalu odigrali al-pari utakmicu s aktualnim svjetskim i europskim prvacima Portugalcima i izgubili s 2:3.

Svega nekoliko tjedana nakon što je preuzeo klupu Litve, Martić je s novom reprezentacijom prvo pobijedio Bjelorusiju s 2:1, a onda remizirao (2:2) i završio drugi u skupini iza Portugala, a ispred Bjelorusije koja se također smatra jednom od boljih europskih reprezentacija…

„Moram priznati da sam iznenađen rezultatima protiv Bjelorusije. Riječ je o jednoj od boljih europskih reprezentacija, što se vidjelo i u oba njihova dvoboja protiv Portugala, aktualnog prvaka svijeta i Europe. Recimo, u prvoj utakmici protiv Portugala Bjelorusi su vodili 2:0, a na kraju izgubili 3:5. U drugoj su se vratili nakon 0:2, ali je Portugal, u svojem stilu, stigao do pobjede“, rekao nam je Martić koji je svoju reprezentaciju prvi put okupio tek nekoliko dana prije dvomeča u armenskom Jerevanu u kojem su se obje utakmice igrale zbog ratnog stanja u Ukrajini.

„Mi smo prije prvog dvoboja u Jerevanu odradili tek tri treninga. No, objasnio sam igračima da moramo biti hrabri, da moramo vjerovati u pobjedu. Mislim da su nas Bjelorusi u prvoj utakmici, koju smo dobili 2:1, malo podcijenili, što se vidjelo u drugoj utakmici dva dana kasnije kada im je pristup bio drukčiji. U razgovoru s igračima rekao sam im da moramo 'razlomiti' utakmicu na manje utakmice i da moramo ostvariti što više tih 'malih' pobjeda. To smo i ostvarili i na kraju smo izborili povijesni uspjeh“.

Kada smo zadnji put pričali s Martićem rekao nam je da će se nakon odlaska iz Finske malo 'odmoriti' od trenerskog posla. Godinu dana kasnije pristao je preuzeti klupu Litve.

„Kada sam napustio klupu Finske, rekao sam si da se godinu dana neću baviti trenerskim, odnosno izborničkim poslom. Litavci su me zvali odmah nakon što sam napustio Finsku, kasnije su me ponovno kontaktirali, a uspjeli su me dovesti iz trećeg pokušaja. Pratio sam ih u ovim kvalifikacijama, protiv Portugala u gostima odigrali su jednu jako dobru utakmicu, vidio sam da tu ima potencijala. Na kraju smo se uspjeli dogovoriti i nedavno sam postao izbornikom Litve".

Litva nikada nije izborila plasman na veliko natjecanje kroz kvalifikacije, igrala je tek na prošlom Svjetskom prvenstvu (2021.) budući da je bila domaćin istoga te je unatoč dobrom dojmu ostala posljednja u grupi sa sva tri poraza.

Kako u Litvi i njihovom nogometnom saveze uopće gledaju na futsal?

„U Litvi kažu da je najpopularniji sport košarka, drugi najpopularniji sport je košarka, a na trećem mjestu po popularnosti je košarka. Nevjerojatno je koliko imaju dobre dvorane, na televiziji se vrti samo košarka. Domaći nogometni savez bio je jako zadovoljan organizacijom Svjetskog prvenstva 2021., ali i kako je taj turnir prihvaćen u državi. Žele se kandidirati i za domaćinstvo Eura 2026. To im je dobra prilika za promociju i zaradu“, rekao nam je Martić i nastavio:

„Litva je relativno mala zemlja, potrebna su tri sata da ju cijelu prođeš s autom. U futsalu Litavci vide potencijal da se što više djece priključi nogometu. Liga je polu-profesionalna, možemo reći da postoje dva ozbiljnija kluba koja daju praktički sve reprezentativce, a u svojim redovima imaju dosta i Brazilaca, protiv kojih često igraju na treninzima, stoga i imaju kvalitetu za igrati na visokoj razini. Potencijala postoji. Evo, idući vikend igra se Final Four kupa i nadam se da ćemo i tu pronaći neke zanimljive igrače za reprezentaciju“.

Zanimalo nas je koji je Martićev plan s litavskim futsalom?

„Uloga mi je zapravo vrlo slična onoj koju sam imao u Finskoj. Cilj je podignuti cjelokupni futsal u Litvi na višu razinu. Za početak ključno je raditi s trenerima i educirati ih. Evo, upravo završavaju prvi UEFA-in seminar. Treneri potom moraju raditi s mladima, koji su budućnost ovog sporta, ali i zemlje u cjelini. Savez nam je dao punu podršku, dobro prati ligu na službenim stranicama, vide potencijal u ovom sportu. Temelji su, možemo to tako reći, dobri“.

Martić će, kao i u Finskoj, živjeti na relaciji Hrvatska – Litva, no na Baltiku će cijelo vrijeme ostati litavski trener vratara i Martićev dugogodišnji pomoćnik Dušan Matić. U kadru Litve nalazi se i bivši reprezentativac te poznati hrvatski trener Frane Despotović.

„On je posljednjih godina radio kao trener u klubovima, tako da nam je od velike pomoći kada je riječ o svakodnevnoj organizaciji rada i pristupu treninzima. Ja sam po tom pitanju malo 'zakržljao' budući da već četiri godine nisam trener u klubu. U stručnom stožeru A reprezentacije je i jedan domaći trener. No, kao što sam napomenuo, što se moje uloge u litavskom futsalu tiče, ja nisam zadužen samo za razvoj A reprezentacije, već cjelokupnog litavskog futsala“.

Koja je razlika u između reprezentacije Litve koju je nedavno preuzeo i reprezentacije Finske na čiju je klupu sjeo 2013.?

„Rekao bih da je situacija u Litvi bolja nego što je bila prije 10 godina u Finskoj. Tada je Finska imala svega nekoliko ozbiljnih igrača, a većina finskih igrača igrala je nogomet. U Litvi danas ima ipak dosta više igrača koji treniraju samo futsal“.

Već smo spomenuli da su njegovi prijatelji i kolege na klupi Švedske ostvarili veliki uspjeh izborivši playoff za Elitnu rundu nakon 7:7 remija s Italijom za koju se, možemo reći, Mićo Martić specijalizirao dok je bio izbornik Finske….

„To je veliki uspjeh za Švedsku, ali i za Đulvata i Jukića. Italija je jedna od najjačih europskih reprezentacija. Očekivao sam da će za ovu utakmicu, koja im nije bila presudna, odmarati najjače igrače, no, na kraju su zaigrali Merlim i svi ostali kapitalci. Švedska je zaustavila praktički najjaču momčad Italije! Ovo nije samo veliki uspjeh za Švedsku već i za sve hrvatske trenere koje futsal zajednica svakim danom sve više cijeni. Pokazalo se da Matijin dugogodišnji rad u Švedskoj donosi ploda, da njegova filozofija donosi rezultat“.

Naravno, u razgovoru s Martićem nismo mogli zaobići pitanje reprezentacije Hrvatske koja je izborila Elitnu rundu s tri pobjede i remijem uz impresivnu gol-razliku 19:3 protiv Mađarske i Izraela. Hrvatska je nakon posrtaja na Euru 2022 (ispadanje u grupi) dosta pomladila reprezentaciju, a dogodile su se i promjene u stručnom stožeru reprezentacije…

„Pratio sam sve utakmice i sviđa mi se ova pomlađena hrvatska vrsta. Naravno u njoj mora biti nekoliko iskusnijih igrača, no mladi su ti koji donose energiju, dinamiku, agresiju, koji igraju moderan futsal. Danas je nemoguće igrati s 5-6 stožernih igrača, ključno je koristiti što više njih, dati priliku mladima. Čestitam Marinku Mavroviću i Kujtimu Morini na uspjehu, nadam se da će se Hrvatska kvalificirati na Svjetsko prvenstvo i da ćemo imati reprezentaciju koje će se svi bojati. Uvijek na velika natjecanja odlazimo s nekakvim željama i najavama da bismo se trebali boriti za medalju. Nadam se da će ova generacija iskočiti i da će Hrvatska zaista postati legitimni kandidat za odličja na velika natjecanjima. Imamo jako dobru ligu, klubovi iz godine u godinu napreduju. Futsal se kod nas razvija i nadam se da će taj razvoj popratiti i rezultati reprezentacije na nekom velikom natjecanju“.

Ždrijeb doigravanja za Elitnu rundu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2024. održat će se sutra, a dvoboji se igraju od 10. do 19. travnja. Uz Martićevu Litvu i Đulvatovu Švedsku, u ždrijebu će se još naći Češka, Moldavija, Mađarska, Nizozemska i Njemačka. Nositelja nema tako da svatko može izvući svakoga.

Iako je to nezahvalno pitanje, postoji li reprezentacija koju bi volio izvući?

„Teško je reći. Litva je najslabije rangirana reprezentacija od svih sudionika playoffa i siguran sam da svi žele izvući Litvu. No, mi se ne bojimo nikoga. Vjerujemo da se sa svima možemo nositi i svakoga pobijediti što se vidjelo u dvomeču protiv Bjelorusije. Kada bih baš morao birati, od navedenih reprezentacija jedinu koju bih zaista volio izbjeći je Češka. No, ako nas kuglice povežu s Česima naravno da ćemo im se suprotstaviti i vjerovati u pobjedu,“ rekao nam je za kraj Martić


Tagovi

Futsalsvjetsko prvenstvo u futsaluMićo MartićHrvatska futsal reprezentacijaMatija Đulvat

Ostale Vijesti