Majstori zanata: Ovo su petorica najpreciznijih dodavača ove sezone

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 07.04.20. | 17:25

Od njih na utakmici možete vidjeti tek jedno ili dva pogrešna dodavanja...

Popularni Transfermartk tako je izbacio listu najpreciznijih dodavača u sezoni 19./20., a zanimljivo je kako na njoj uglavnom najbolja mjesta zauzimaju centralni braniči.

Zanimljivo je kako među prvih 20 najtočnijih dodavača nema niti jednog Hrvata, a u top 10 nalaze se dva igrača Sassuola te čak petorica iz redova PSG-a...

Ipak, sve ove brojke treba uzeti s dozom rezerve. Naime, većina ovih igrača, izuzev onoga na četvrtom mjestu, praktički cijelu utakmicu dodaje "prvom do sebe". Jednostavno, tako je koncipirana igra njihovih momčadi pa tako veliku zaslugu za ovakve brojke imaju i treneri "majstora svojih zanata". 

TOP 5 NAJBOLJIH DODAVAČA

Peto mjesto rezerivrano je za Jasona Denayera, 24-godišnjeg stopera poniklog u Manchester Cityju koji sada brani boje Lyona. Belgijanac porijeklom iz DR Konga član Građana postao je u ljeto 2013. kada ga je klub kao 17-godišnjaka doveo iz belgijske akademije JMG za 250 tisuća eura. Kasnije je još branio boje Celtica, Galatasaraya i Sunderlanda, a nakon SP-a u Rusiji priključio se Lyonu za nešto više od pet milijuna eura.

Nije mu dugo trebalo da se namtne kao član početnih 11 Lavova, a osim mjesta središnjeg braniča može pokriti i mjesto desnog beka. Njegove dobre igre nisu prošle nezapaženo pa se tako za njega interesira sve veći broj europskih velikana, a njegova tržišna vrijednost od dana kada je stigao u Lyon narasla je s pet na 13,5 milijuna eura.

Postotak točnih dodavanja  - 94%

NA četvrtom mjestu nalazi se Axel Witsel. Fantastični Belgijanac netko je tko nije dobro kotirao među „ultrasima“ diljem svijeta, a glavna stvaka zašto je to tako je činjenica da je umjesto nekog od europskih velikana prvo odabrao ići u ruski Zenit budući da su mu oni ponudili uvjerljivo najveću plaću.

Mnogi su mislili da će se brzo opametiti i vratiti u neku od liga petice, ali on tada radi još jedan neočekivan transfer te seli u kineski Tianjin. Tako je ovaj fantastični veznjak voje najbolje igračke godine proveo u klubovima u kojima nije mogao doseći igračku slavu, ali ga sve to nekako manje brine kada pogleda stanje na svojem računu.

Nakon SP-a u Rusiji gdje je njegova Belgija zauzela treće mjesto, Witsel se vratio u Europu, a njegov novi klub postao je BVB. Odmah po dolasku Witsel je postao nositelj vezne linije, a Lucien Favre u nekoliko je navrata istaknuo kako bez njega ne može ni zamisliti svoju momčad. Ovaj plemeniti playmaker uistinu ima loptu „s očima“, a osim što ima fantastičan pregled igre, njegova dodavanja su gotovo pa uvijek precizna

Postotak točnih dodavanja – 94.1%

Bronačna medalja ide u ruke, ili bolje rečeno noge, 24-godišnjeg stopera Sassuola Marlona Santosa. Da u njemu leži veliki talent prva je zamijetila Barcelona koja ga je u ljeto 2017. dovela iz Fluminensae za 4,5 milijuna eura. Naravno, teško je bilo za očekivati da ćemo ga odmah gledati u početnih 11 katalonskog velikana pa je tako odmah proslijeđen na posudbu u francusku Nicu, a odmah nakon što posudba istekla javio se Sassuolo koji ga dovodi u svoje redove za 5,4 milijuna eura. Ove sezone Marlon se prometnuo u „glavnog“ stopera zeleno-crnih, igra redovito i to jako dobro, a talijanski mediji već sada pišu kako su na njega oko bacili neki klubovi iz La Lige i Bundeslige.

Postotak točnih dodavanja – 94.2%

Srebrna medalja rezervirana je za mladića za kojeg se govori da će postati novi nositelj obrambene linije PSG-a i francuske reprezentacije, a riječ je o Presnelu Kimpembeu. Ovaj 24-godišnjak također vuče svoje podrijetlo i DR Konga, a zanimljivo je kako je on član PSG-a već 15 godina. Presnel je igrao za U-21 reprezentacije i DR Konga i Francuske, ali kada su shvatili o kakvom se talentu radi, Francuzi su ga „brže-bolje“ pozvali u A vrstu u kojoj je do današnjeg dana skupio 11 nastupa, a bio je član reprezentacije na SP-u kada su se Trikolori okitili zlatnom medaljom. Igra fantastično, a ono što je najbolje od svega je činjenica da ima još puno mjesta za napredak.

Postotak točnih dodavanja – 95%

Zlatna medalja i prvo mjesto – Thiago Silva.

Riječ je o nevjerojatno dobrom braniču kojeg mnogi s punim pravom smatraju jednim od ponajboljih braniča u ovom tisućljeću. Lider, jak u skoku, tehnički potkovan... Thiago Silva ima – sve!

Osim što je na vrhu ljestvice najpreciznijih dodavača, on je i jedan od glavnih razloga zašto je njegov mladi suigrač Kimpembe svega jedno mjesto iza njega. U svojoj nevjerojatno bogatoj karijeri igrao je za Juventude, Porto, Dinamo Moskvu, Fluminense, Milan i PSG, a valja istaknuti da je za reprezentaciju Brazila skupio 88 nastupa i sedam pogodaka. Silva je netko tko je bio kapetan Milana, PSG-a, Brazila...

 Dosta lijep CV, moramo priznati...

Postotak točnih dodavanja – 95.5%

(foto: Reuters)

 


Tagovi

izdvajamoThiago SilvaPresnel KimpembeMarlon SantosAxel WitselJason Denayer

Ostale Vijesti