Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Loš start, daleki ciljevi i preuzimanje odgovornosti

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 10.09.22. | 09:32

Tanka je granica od genijalca do demagoga. Ne sjećamo se da je ijedan trener posljednjih godina uživao toliko afirmativan status poput Dambrauskasa, i to s razlogom na računu dobrih rezultata ranije, a nekima bi se nakon ovakvog niza zazivala ostavka. Litavac je preuzeo još jednom odgovornost, ali i pokazao prstom na novinare kako traže negativnosti karakterizirajući to njihovim poslom. Odgovor na pitanje što znači u ovom slučaju preuzimanje odgovornosti nakon lošeg ulaska u sezonu nije ponudio, ali kad već je preuzima i upire prstom u druge ima li hrabrosti preuzeti je do kraja?

Remi na Šubićevcu novi je šok za Hajduk nakon lošeg ulaska u sezonu. U posljednjim minutama susreta na noge je zapadnu stranu Šubićevca Ivan Dolček, igrač Hajduka na posudbi u Šibeniku. Bijeli su vodili sve do tog trenutka i praktički imali pobjedu, ali sve ono prikazano iza gola nije bilo na razini momčadi koja cilja na titulu.

Naprotiv, kako je i sam trener Valdas Dambrauskas rekao, nisu odigrali kao velika momčad. Hajduk se jednostavno ugasio nakon Mlakarovog gola, iako je imao tri napadača Livaju, N. Kalinića i Mlakara u tim trenucima u igri, no prilika nije bilo jer je nedostajalo potpore iz veznog reda da ih stvori. Pa i u takvom odnosu brojčanih snaga, a i na račun individualne kvalitete od Bijelih se očekivalo više.

Upao je Dambrauskas u tom razdoblju u zamku svojih kompromisa i taktičkih petljanja iz kojih je dobio gol pred sami kraj susreta. I to ne od bilo koga već od otpisanog igrača kojeg ni u sastavu Šibenika nije bilo u nekim ranijim utakmicama zbog problema s disciplinom. Damir Čanadi je to s njim izgleda izgladio baš u pravo vrijeme, a ovaj mu se odužio s još jednim bitnim bodom za kraljeve remija.

Dambrauskasu ovo nije prvi put ove sezone da upada u crnu rupu svojih zamisli koje na kraju daju negativan rezultat. Vidjeli smo od njega niz puta analitičan pristup, traganje za rješenjima i čovjeka koji ne traži alibije za propušteno. Ipak, kako vrijeme odmiče alibija je sve više, a rješenja sve manje. Svjestan je i sam da raditi na Poljudu i negdje drugdje nije isto. Hajduk je mjesto gdje se svaki potez i korak razmatra i promatra do najsitnijeg detalja, a kritici su podložni svi od igrača, trenera, uprave pa i do kroničara svega vezanog uz klub.

Uoči početka sezone komunicirani su ciljevi Bijelih, a oni su uključivali osvajanje Superkupa, borba za titulu prvaka, osvajanje Kupa i europski iskorak. Potonje nije ostvareno iz objektivnih razloga s obzirom da se u ključnom trenutku naletjelo na najtežeg mogućeg protivnika. Nije osvojen ni Superkup protiv Dinama, a u prvenstvu je od njih već upisan poraz uz onaj u Osijeku i sad ovaj remi u Šibeniku, dok Kup još nije počeo. Postavlja se pitanje na takav start i neostvarene ciljeve, koliko god objektivni razlozi bili, čija je odgovornost.

Veći problem od neosvajanja Superkupa i neulaska u grupnu fazu Konferencijske lige je loša igra i kontinuitet sustava kod Dambrauskasa. Vitoria na Poljudu i Slaven Belupo na istom mjestu su utakmice za koje litavski trener dobio pohvale ove sezone. Za ostale je uglavnom dobivao drugačija pitanja. Remi sa Šibenikom je kiks koji i njemu ide na odgovornost, a on ju je nakon utakmice preuzeo.

No odgovor što to znači nije ponudio. Tanka je granica između genijalca i demagoga, a i ne sjećamo se da je u novijoj povijesti neki trener Hajduka imao afirmativniji status od Dambrauskasa. Da je netko drugi bio na njegovom mjestu nakon ovakvog ulaska u sezonu i komuniciranja onih ciljeva već bi mu se zazivala ostavka. No, Dambrauskasu se još pamte dobre stvari iz prošle sezone i stoji nada da će uspjeti okrenuti situaciju.

Igrači koje ima na raspolaganju savršen su mu temelj, osigurani su mu svi preduvjeti od strane nadređenih. Na njemu je da s onim što ima, a to je puno bolje od onog što su imali njegovi prethodnici, krene ispunjavati barem dio postavljenih ciljeva.

Litavac je preuzeo još jednom odgovornost, ali i pokazao prstom na novinare kako traže negativnosti karakterizirajući to njihovim poslom. Odgovor na pitanje što znači u ovom slučaju preuzimanje odgovornosti nakon lošeg ulaska u sezonu nije ponudio, ali kad već je preuzima i upire prstom u druge ima li hrabrosti preuzeti je do kraja?

HNL, 9. kolo

Petak, 9. rujna

Šibenik – Hajduk 1:1

Subota, 10. rujna

Rijeka – Osijek, 18.30

Gorica – Dinamo, 21.05

Nedjelja, 11. rujna

Slaven Belupo – Istra 1961, 18.55

Lokomotiva – Varaždin, 21.05



Tagovi

Valdas DambrauskasHajdukHNL

Ostale Vijesti