Ljepotice, blizanci, elektrane i vulkani: Ovo su stadioni kojima izgradnja nikada nije bila suđena

Vrijeme Čitanja: 2min | sri. 04.11.15. | 20:03

Većina ih je bila nadomak početka izgradnje, ali su poslovi propali u posljednjim trenucima.

Da je bilo drugačije, klubovi poput Barcelone, Liverpoola, Evertona, Portsmoutha, Chelseaja, ali i našeg Dinama imali bi sasvim nove stadione, sebi svojstvene u svijetu. Mnogima je presudila papirologija, drugima država, a nekima i početak recesije.

Najviše je govora posljednjih godina bilo o novom domu Liverpoola. Redsi su 2007. godine otkrili velike planove o posve novom izdanju u Stanley Parku koji bi primio čak 60 tisuća ljudi. Projekt su podupirali prijašnji vlasnici Tom Hicks i George Gillett, ali je na koncu, nakon njihovog razlaza, klub odlučio krenuti u redizajn postojećeg Anfielda.

Jedan od bizarnijih prijedloga bio je zajednički projekt Liverpoola i Evertona iz 2010. godine, gdje bi se, jedan uz drugoga, pronašli novi nogometni domovi velikih gradski rivala. Plan je bio da se uštedi na 'zajedničkoj tribini', ali je projekt, sasvim razumljivo, propao.

Jedan od bizarnijih, ali i zanimljivijih projekata vezao se uz Chelsea. Napuštena elektrana u Batterseaju zamišljena je 2012. godine kao potencijalni stadion koji bi zamijenio čuveni Stamford Bridge. Vlasnik kluba Roman Abramović bio je spreman otkupiti elektranu i pretvoriti je u dom Bluesa' za 60 tisuća navijača, ali je ruski multimilijarder izgubio 'bitku' na aukciji.

Barcelona već godinama razvija svoje teorije oko novog nogometnog doma u samom srcu njihove pokrajine, ali se na koncu odlučilo na redizajn legendarnog Nou Campa. No, dugo je držala 'vodu' priča o izgradnji superstadiona na umjetnom otoku. Čak 150 tisuća sjedećih mjesta garantirala je ova 'utopija' Katalonaca, ali je na koncu 'potonula'.

Početkom 2000-ih svoju je težnju za odvajanjem od Rome pokazao Lazio. Dugogodišnje dijeljenje Olimpica počelo je smetati vodstvu kluba te su predložili Stadio dellle Aquile – modernu ljepoticu od 40 tisuća mjesta s prozirnim krovom sačinjenim od solarnih ploča. Ipak, i Lazijale je pogodila financijska nestašica, a do dan danas nisu smogli snage i novaca za nekim novim rješenjem koje bi ih zauvijek razdvojilo od 'Vučice'.

'Plavi vulkan', nogometni hram Dinama na Kajzerici ostao je na koncu samo pusta priča. Sve je podržao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić još prije dvije godine, svoj je 'blagoslov' dao i predsjednik HNS-a Davor Šuker, a ministarstvo obrazovanja i sporta je istaknulo kako će oni dati podršku samo ako nogometni savez osigura financijske i logističke uvjete. Plan je bio da se 'Plavi vulkan' izgradi kao zagrebački dom europskog nogometnog prvenstva 2020. godine, ali je sve s vremenom otišlo u zaborav, a Maksimir je dobio novu šminku za europska pokazivanja...

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

Dinamo ZagrebChelseaPortsmouthEvertonLiverpoolBarcelona

Ostale Vijesti