Juan Carlos Rojas/DPA
Juan Carlos Rojas/DPA

Lamine, pričekaj malo. Ljetna pozornica rezervirana je za Olma

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 27.03.24. | 16:00

Njegov nogomet je racionalan, nema tu previše razmetljivosti, iako je svakome - tko ga je barem jednom u životu gledao uživo - jasno kako se s loptom igra malo drugačije od svojih kolega. Ostane li u ovoj formi, ljetos će, kada reflektori najjače svijetle, imati veliku audiciju za europske gigante koji stoje u redu za njegove usluge

U kakvom god sustavu poželi igrati španjolski izbornik Luis de la Fuente na Europskom prvenstvu, igrač oko kojeg ne može zamisliti svojih idealnih 11 je Dani Olmo. Član Leipziga navukao je preko glave dres s brojem deset pa u utakmici protiv Brazila ponudio nove argumente i po tko zna koji put demonstrirao igračku klasu. Uzbudljiv nogomet odiše iz svake njegove pore, a sinoć je 'zaradio' i nešto daleko ozbiljnijie, ono što je za nogom pošlo tek nekolicini igrača prije njega: standing ovation Santiago Bernabeua.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Igrala se 36. minuta, na semaforu je stajalo 1-1 kada je 25-godišnji Olmo primio loptu u gornjem desnom uglu kaznenog prostora Brazila. Usporio je korak, navukao na sebe trojicu Brazilaca, pa onda „natočio“ Beraldu kroz noge, poslao u prazno Brunu Guimaresa te dribling zaokružio pogotkom ljevicom pogodivši daljnji kut za vodstvo Španjolaca 2-1.

Na koncu je ogled na Bernabeuu okončan remijem 3-3, a hvalospjeve španjolskih medija su pokupili Olmo i Barcelonin wunderkind Lamine Yamal – tandem na koji su nalijepljene velike nade Španjolaca oko rezultata u Njemačkoj ovog ljeta.

„Nakon što ga u listopadu i studenom nije bilo u reprezentaciji zbog ozljeda, Olmo se vratio i pokazao ono što zna i može. Još jednom je jasno dao na znanje da je njegova uloga od fundamentalne važnosti za španjolsku reprezentaciju i za planove na nadolazećem Euru“, hvali Marca nastup ofenzivca.

Na sličnom tragu je i španjolski izbornik De La Fuente.

„Danija Olma poznajem dugo i mislim da može biti jedan od najboljih playmakera na svijetu. Mislim da vrlo dobro obavlja ovu poziciju, ali je također vrlo svestran. On je jedan od tri ili četiri najbolja igrača na svijetu na svojoj poziciji“.

Inače, duga je povijest odnosa De la Fuentea i Olma koji su surađivali još u okviru U 21 selekcije u kojoj je i tada Dani bio jedan od najvažnijih protagonista. Tako, primjerice, ostaje u sjećanju polufinale U 21 Europskog prvenstva u Reggio Emiliji 2019. godine u kojemu su mladi Španjolci zasluženo isprašili francuske vršnjake s 4-1. Olmo je zabio pogodak kada je završio brzu kontru u tri poteza Španjolaca za 3-1. U toj konkurenciji, tadašnji igrač zagrebačkog Dinama, nije bio među viđenijim licima mlade španjolske selekcije, pored njega su igrala puno razvikanija imena La Lige poput Ceballosa i Mayorala, no to se po načinu igre nije moglo raspoznati. Dani je igrao sa samopouzdanjem, bez ikakvog kompleksa - stalno je tražio loptu i većina napada Španjolaca je tekla preko njega. A i suigrači su ga rado tražili, bilo na desnom krilu ili na mjestu polušpice.

Ništa pretjerano drugačije nije ni danas u A selekciji.

Olmu je ovo bio 33. nastup za Španjolsku koje je garnirao s osam pogodaka, što su za igrača koji ne igra u samom vršku napada, sjajne brojke. Ove sezone su mu ritam remetile veće ili sitnije ozljede pa je sveukupno odigrao 19 utakmica u kojima je zabio sedam pogodaka i dodao četiri asistencije. Njegovi često boravci u klupskoj ambulanti su jedan od razloga zbog kojih RB Leipzig drži tek peto mjesto bundesligaške ljestvice. Ali njegov transfer je tu negdje, iza ugla. Dani je, naime, prerastao okruženje Leipziga... Transfermarkt ga trenutno cijeni na okruglih 50 milijuna eura, ali vrlo vjerojatno će se ta cifra znatno podići tijekom ljeta koje je pred nama.

Jer čak i pored zavidne statistike, Olmo gotovo svaki puta kada istrči na teren isproducira nešto drugačije: svilenog dodira, mekanog driblinga i razornog udarca – prava je glaovobolja za suparnika. Njegov nogomet je racionalan, nema tu previše razmetljivosti, iako je svakome - tko ga je barem jednom gledao uživo - jasno kako se s loptom igra malo drugačije od svojih kolega. Van terena djeluje skromno, pomalo sramežljivo, a kada zagazi na zeleni travnjak pretvara se u malo drugačiju "zvijer" dajući svojoj momčadi ekstra vrijednost ili postaje faktor X, kako hoćete.

Gore spomenuti dragulj Yamal nesumnjivo će zaluditi španjolski (i svjetski!?) nogomet u narednim godinama, pođe li sve po planu, jasno. Doduše, trebat će se još malo strpiti. Prije njega će svoj ogromni talent izložiti Olmo.

Ostane li u ovoj formi, ljetos će, kada reflektori najjače svijetle, imati veliku audiciju za europske gigante koji stoje u redu za njegove usluge. Dani, pozornica je tvoja…

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

španjolska nogometna reprezentacijaDani OlmoLamine YamalEuro 2024Luis de la Fuente

Ostale Vijesti