Germanijak.hr
Germanijak.hr

Kustićeve izjave su zabrinjavajuće, HNS nijemo promatra propast klupskog nogometa!

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 07.12.23. | 14:38

HNL i Prva NL na blatnjavim i oronulim travnjacima, nisu i ne mogu biti samo problem klubova i gradova. HNS mora pronaći način da se nešto promijeni. Jer, i on živi od klubova

Josip Tadić, nekad Dinamov napadač, koji je rušio Ajax na amsterdamskoj Areni, išao je sam prema vrataru Crotatije iz Zmijavaca. Zapravo, već ga je svladao, lopta je krenula prema praznoj mreži, a Tadić, danas napadač Jaruna, počeo je slaviti pogodak. No, prerano, jer lopta je, na putu prema golu stala u dubokom blatu. Ostalo je 0-0, kasnije je momčad iz Zmijavaca zabila pogodak za pobjedu, a dečki iz Jaruna uzalud su 'lajali na mjesec'.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

To je samo jedna slika hrvatskog klupskog nogometa zadnjih tjedana. Sjećamo se Kup dvoboja Vukovara i Lokomotive, koja je također odigrana na 'preoranoj njivi', na rubu odgode. Više-manje svi travnjaci u Prvoj NL jednako su tragični, a vrhunac priče, vidjeli smo neki dan u Koprivnici. HNL, navodno glamourozna liga, koja je, kažu nadležni, sve bolja i bolja, a igra se na terenu, koji izgleda poput piste za poljoprivredne strojeve, spreman za sadnju krumpira. I na njemu Slaven Belupo i Dinamo igraju ozbiljnu utakmicu!? Srećom, nitko na svim tim travnjacima, odnosno 'blatnjacima', nije teže stradao!

"HNS je ulagao u infrastrukturu, pokazao put. Korisnici su preuzeli na sebe brigu o travnjacima koje su dobili. I to je prvenstveno pitanje za njih. Zašto su tereni takvi i zašto se ne održavaju na adekvatan način", izjavio je dan poslije Marijan Kustić, predsjednik HNS-a. Ne bi se krovna nogometna kuća htjela miješati, to nije pitanje za nju? Ona samo brine o reprezentaciji, tamo je sve super, opet smo na velikom natjecanju i, kao što bi rekao jedan bivši HNS-ov predsjednik, nema nikih problema. HNS i predsjednik Kustić kao da žive odvojeni od realnosti, opijeni uspjesima Vatrenih, kao da ih ne zanima, zapravo, kako nogomet preživljava na nižim razinama. A od klupskog nogometa, od HNL-a i nižih liga sve kreće, tu stasaju budući reprezentativci, tu su većinom stasali i ovi sadašnji. Hvalili su se Kustić i HNS novim, hibridnim travnjacima, novim sponzorima i bogatim ugovorom od tv-prava.

Postavljanje hibridnih terena na većinu hrvatskih stadiona bilo je jedan od najvećih HNS-ovih iskoraka u zadnjem desetljeću. I to treba pohvaliti. Porasla je kvaliteta lige, vizualan doživljaj, izjednačenost natjecanja, uostalom, sponzori i 'broadcasteri' na temelju toga su i 'iskeširali' rekordne svote Savezu, na ime tv-prava, između ostalog. I zato ne možemo shvatiti takvu ravnodušnost predsjednika Kustića i čitavog HNS-a prema uvjetima u kojima se igra nacionalno prvenstvo, a pogotovo Prva NL. Jer, HNL kvalitativno pada iz godine u godinu, pokazuje to i europski koeficijent, a neke odluke koje su donijeli u Savezu dodatno su pogoršale status klubova i klupskog nogometa. Ukinute su, recimo, kvalifikacije za ulazak u HNL, Rudeš već na polovici prvenstva previše zaostaje za ostalima i jasno je da će ispasti, stoga se dio klubova ne bori nizašto. A ta Prva NL, iz koje bi netko trebao dogodine ući u najviši rang igra se u blatu, u vodi, na rubu regularnosti. Većina klubova nema niti uvjete za HNL, dobar dio tih klubova niti ne želi promociju. A baš zato što su u HNS-u, na valu tog 'bogatog' ugovora o tv-pravima, najavili i rebranding drugog ranga natjecanja, smanjili su ligu na 12 klubova, ukinuli opciju da B momčadi HNL klubova igraju u toj ligi. Time napravili 'salto mortale', jer mnogi mladi igrači najjačih hrvatskih klubova nestali su, ili su razasuti po posudbama sa sumnjivom budućnošću. A istovremeno ta Prva NL, osim zbunjujećeg imena, nije dobila ništa! Igra se u blatu, lopta se, kao u prošlom stoljeću, zaustavlja na putu prema golu. Dakle, umjesto velikog iskoraka, HNL i klupski nogomet, generalno, napravili su nekoliko koraka unazad.

I zato čudi i brine takva ležernost prvog čovjeka HNS-a. Takva ravnodušnost prema HNL-u i klubovima. U redu, po ugovorima i dogovorima, o terenima bi bi trebali brinuti klubovi u suradnji s lokalnom zajednicom. Ali, to ne znači da se HNS može držati po strani. Jer, od tog HNL-a, zapravo, živi hrvatski nogomet, a uspjesi reprezentacije samo su šlag na torti. Pitanje je i to, do kad? Kustić i društvo moraju se pokrenuti i uvesti red, vratiti natjecanje na višu razinu. Pa, ako ne mogu oni brinuti o travnjacima, mogu neke stvari uvjetovati. Nemate adekvatan teren, opasan je za zdravlje igrača, uvjeti su na rubu regularnosti i antireklama hrvatskom nogometu - ne možete na njemu igrati! Gdje ćete igrati, e, to je vaš problem. Ako nemate gdje, nećete ni igrati!

Ne treba se voditi za primjerima iz najjačih liga, možemo se ugledati na Slovačku. Svaki klub, koji uđe u najvišu ligu godinu dana može igrati na nekom drugom stadionu, ali nakon toga, ili ima svoj stadion i prave, nogometne uvjete ili ne igra prvu ligu. I točka! Preveliki je ulog, previše je toga na 'stolu', da bi liga i Savez sramotili. Bi li rješenje bila neko udruženje klubova (Udruga prvoligaša), bi li Savez jasnije trebao naznačiti kako klubovi trebaju trošiti novac od tv-prava i sponzora i pitati ih zašto sredstva, koja dobiju ne ulažu u temeljnu infrastrukturu? Primjerice, samo Dinamo je, igranjem u Europi i kupnjom igrača od HNL klubova, u zadnjih 10 godina u blagajne prvoligaša unio oko 30 milijuna eura! Pa, jel' se doista ne može nešto od toga uložiti u normalan travnjak ili ljude koji ga održavaju?

Lijepo zadnjih dana zvuče najave u HNS-ovu kampu, novoj Kantridi, novom stadionu u Splitu, u Koprivnici, eto, opet se priča i novim stadionima u Zagrebu. Euforični nismo, obećanjima ne vjerujemo dok ne vidimo, ali čak i da sve bude kako je već odavno trebalo biti to je, ipak, bliža ili dalja budućnost. Do tada bi se HNL, a pogotovo Prva NL, mogli dodatno srozati, klupski nogomet pasti na još niže grane i postati europski potpuno nekonkurentan. HNS ne smije i ne može to samo gledati, upirati prstom u klubove i gradove, već mora pronaći način, model, koji će scene blatnjavih terena, neregularnih i opasnih uvjeta, zalediti u prošlosti. U protivnom, obit će se o glavu i njemu, reprezentaciji... Ako treba napraviti nove travnjake, ponovno uložiti u 'hibride', neka HNS, koji se hvali punom blagajnom, u njih i uloži. Ili neka sankcionira klubove, ako se sami ne brinu o svojem, temeljnom 'alatu za rad'. Odmahivanje rukom i prebacivanje loptice, kako to stalno radi predsjednik Kustić, samo vodi hrvatski (klupski) nogomet u propast.



Tagovi

HNSHrvatski nogometni savezMarijan KustićHNL

Ostale Vijesti