Marko Prpic/PIXSELL
Marko Prpic/PIXSELL

Krznar ima dvije taktičke opcije za prvu od dvije 'meč lopte' (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 19.10.21. | 12:45

Dinamo bi s četiri boda protiv Rapida osigurao europsko proljeće.

Dinamo u četvrtak ima prvu od dvije 'meč lopte' za novo prezimljavanje u Europi. Doduše, za prezimljavanje u Europskoj ligi Dinamo bi trebao 'osvojiti obje lopte' i nadati se da će West Ham u obje utakmice dobiti Genk. Oba scenarija su realna. Iako Damir Krznar poziva na oprez, Dinamo je priličan favorit protiv Rapida, a West Ham protiv Genka. Kada bi se taj scenarij ostvario, te kada bio Dinamo i West Ham upisali šest bodova u iduće dvije utakmice, Plavi bi pred domaći dvoboj s Genkom imali šest bodova prednosti i bilo kakav poraz manji od tri razlike garantirao bi im prezimljavanje u Europskoj ligi.

U svakom slučaju, četiri osvojena boda protiv Rapida Dinamu garantiraju europsko proljeće. Ako ne u Europskoj, onda u Konferencijskoj ligi.

Dinamo ide na noge momčadi koja se nalazi u jako lošem stanju. Rapid se nalazi na osmom mjestu prvenstvene ljestvice, sa svega tri pobjede u 11 prvenstvenih kola. A austrijska liga je, ne računajući Red Bull Salzburg, kvalitetom vrlo slična HNL-u u kojem je Dinamo i dalje najdominantnija momčad.

Razlika između hrvatskog prvaka i prosječnog austrijskog kluba vrlo se jasno vidjela prošle godine kada je Dinamo svladao Wolfsberger s ukupnih 4:0. Ok, u Dinamu više ne igraju Lovro Majer, Kristijan Jakić i Mario Gavranović, no ova momčad Plavih je, za sada, pokazala da je tek malo slabija od prošlosezonske koja je dogurala do četvrtine finala Europske lige.

(2.70) Rapid (3.30) Dinamo (2.60)

Rapid je u sezonu ušao odlično, ravnopravno se noseći s prvakom Češke Slavijom u kvalifikacijama za Ligu prvaka, zatim izbacivši Anorthosis i ukrajinsku Zoryu u kvalifikacijama za Europsku ligu. Upravo od te uzvratne pobjede u Luhansku (3:2), Bečani su ušli u krizu iz koje se nisu izvukli.

Bljesak je bila jedino pobjeda od 5:2 nad Tirolom u kojoj je s hattrickom briljirao Ercan Kara, uz Taxoarchisa Fountasa i Marca Grulla najbolji strijelac ove sezone.

Za razliku od Rapida, Dinamo se odmakom sezone dizao i sada izgleda bolje nego što je djelovao u kolovozu.

Trener Bečana Dietmar Kuhbauer nalazi se na udaru kritika domaće javnosti, a u austrijskim medijima bliskima Rapidu prevladava mišljenje kako je domaće prvenstvo puno bitnije od Europske lige. Uz sve to 50-godišnji trener ne može računati na prvog golmana Richarda Strebingera, kapetana Christophera Dibona te povremenog slovenskog reprezentativca Dejana Petrovića koji se ozlijedio na posljednjoj utakmici protiv Austrije iz Klagenfurtha.

U austrijskoj prijestolnici koja je 800 godina bila i hrvatska prijestolnica očekuje se veliki broj Dinamovih navijača. Tribina za gostujuće navijače, na kojoj će biti Bad Blue Boysi, koji su inače u dobrim odnosima s ultrasima domaćeg sastava, bit će ispunjena, a veliki broj hrvatske dijaspore u Austriji naklonjene plavoj boji bit će razmješteno po ostalim tribinama.

Dinamo stoga u dvoboj ulazi s boljom atmosferom u momčadi, ali i oko kluba, boljom formom, kvalitetnijim kadrom, a možemo reći i većim motivom. Jer, kao što smo naveli, domaćinima je bitniji povratak u vrh domaćeg prvenstva od prezimljavanja u Europi koje im, nakon dva uvodna kola i pred gostovanje favoriziranog Dinama, izgleda dosta daleko.

(2.70) Rapid (3.30) Dinamo (2.60)

U ovom trenutku nije poznato u kakvoj će postavi Dinamo u četvrtak istrčati. Damir Krznar u sezonu je krenuo s 4-2-3-1 formacijom koja se povremeno modificirala u 4-3-3. Nakon teškog poraza u Tiraspolu od Šerifa, Damir Krznar je zaigrao s trojicom u zadnjoj liniji. To je u uzvratu već izgledalo bolje, no Dinamo je bio nemoćan protiv West Hama.

Dvije možda i najbolje utakmice sezone, protiv Osijeka u Gradskom vrtu i Genka u Genku, Dinamo je odigrao u 4-2-3-1 formaciji s Brunom Petkovićem na poziciji 'desetke' te Denijem Jurićem, odnosno Dujom Čopom u samom vrhu napada. A onda je u istoj formaciji započeo protiv Rijeke i bio u potpunosti razbijen. Na odmor se otišlo s 0:3 zaostatkom kojeg je Krznar vratio tako što je promijenio formaciju s trojicom u zadnjoj liniji (3-5-2).

Na koju će se formaciju Krznar odlučiti pred Beč trenutno nije poznato. I West Ham i Genk su svladali Rapid igrajući u 4-2-3-1 formacijama, a za očekivati je da će i Dinamo tako krenuti na Gerhard Hanappi Stadionu u četvrtak u 18:45 te da će, po potrebi, mijenjati formaciju s trojicom u liniji i dva isturena napadača. Svakako je pozitivno jer Krznar ima profil igrača koji može i zna odigrati u obje formacije i istu može prilagođavati pritivniku i stanju na terenu.

Od 'upitnika' ostavlja se pitanje hoće li Franjić zaigrati na beku ili u vezi te hoće li prednost ispred (ili uz) Petkovića dobiti Duje Čop ili Komnen Andrić. Ostatak momčadi je, vjerujemo, definiran.

Opcija 1 (4-2-3-1)

Opcija 2 (3-4-1-2)

Tablica:



Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoRapid BečEuropska ligaDamir Krznar

Ostale Vijesti