Reuters Staff/Action Images
Reuters Staff/Action Images

Klub kojeg je pokrenuo poznati pekar, a izigrao Ante Vukušić, na pragu povijesnog plasmana u Europu

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 30.05.21. | 15:53

Kakva priča...

Astronomski uspon Sepsija se nastavlja. Rumunjski prvoligaš iz St. Georgea blizu je svog prvog nastupa na međunarodnoj sceni. Utakmica baraža za plasman u Ligu konferencija s Vitorulom iz Constante igra se u nedjelju u 19:30 sati.

Sepsi je ligaški dio sezone završio kao četvrti na tablici u doigravanju. Za jedan je bod propustio izravan plasman u Europu, a za to su se borili sa Craiovom. Zato momčad iz St. Georgea sad mora ugostiti Vitoruul, koji je bio drugi najbolji u doigravanju, a zatim je u polufinalu doigravanja svladao Chindiju rezultatom 3:2.

19.30: (1,92) Sepsi (3,25) Vitorul (3,80)

Sepsi privlači veliku pažnju javnosti od 2011. godine, kada ga je pokrenuo mađarski poduzetnik Laszlo Diosegi. Vlasnik je Madexporta, najpoznatijeg lanca pekara u Rumunjskoj. To je obiteljski posao, preuzeo ga je od roditelja, a pod vodstvom 49-godišnjeg Diosegija doživio je potpuno širenje. Madexport je otvorio pekare u Mađarskoj, pa čak i Engleskoj, a osvojio je i brojne svjetske nagrade u pekarskoj industriji.

Nije slučajno pokrenuo klub u St. Georgeu. To je grad u geografskom središtu Rumunjske, u kojem uglavnom žive Mađari. Svoj sportski projekt nazvao je Sepsi, što je skraćenica od Sepsicentjiorgi, što je mađarski naziv za grad Svetog Jurja.

Iako nije uložio puno novca, Sepsi je uspio preskočiti redove i ući u Ligu 1 u 2017. godine. Tamo je već pet uzastopnih sezona, sve do ove godine najbolje mu je bilo 2019/20., kada je igrao u finalu Kupa Rumunjske. Tada nije uspio pobijediti FCSB (0: 1), pa je i dalje bez prvog trofeja.

Zanimljivo, o spomenutom klubu dosta se pisalo i u hrvatskim medijima ove zime. Naime, neposredno prije nego što je stigao u FCSB, Ante Vukušić je sve dogovorio sa Sepsijem, Čak se prijetilo i tužbama, navodno je potpisan bio i neki tip predugovora, ali sve je brzo palo u vodu. Doduše, za Sinjskog dijamanta možda bi bilo bolje da je postao član kluba u vlasništvu bogatog pekara, jer on je sad ponovno slobodan igrač budući da se njegova avantura u FCSB-u pokazala velikim promašajem. Ante bi mogao možda čak i HNL, ali jedno je sigurno - u Sepsi neće.

Međutim, zato bi Sepsi mogao otići u Europu. Samo, da bi se to ostvarilo, prvi put ove sezone treba poraziti Vitoruul. Prethodna dva dvoboja završila su neodlučeno, 1: 1 u St. Georgeu i 3: 3 u Constanti.

Tim povodom Sepsi se odlučio na zanimljiv potez. Kao što je ranije dopuštao Nogometni savez Rumunjske, Sepsi je otvorio tribine svog stadiona za navijače. Ulaz je besplatan, pa će danas imati veliku podršku protiv Vitoruula, kluba u vlasništvu legende rumunjskog nogometa, Gheoghea Hagija.

Prije ovog dvoboja, vlasnik kluba je također objavio da je potpisao novi ugovor s trenerom Leontinom Grozavom. Na taj je način želio unijeti mir u svlačionicu prije utakmice sezone. Bolje rečeno, ne utakmice sezone, već najveće utakmica u 10 godina postojanja kluba.


Tagovi

RumunjskaRumunjska nogometna reprezentacijaRumunjska prva ligaSepsi

Ostale Vijesti