REUTERS/David Klein
REUTERS/David Klein

Kepa degažirao snove Chelseaja na gornji red tribina Wembleya: Liverpoolu Liga kup nakon raspucavanja

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 27.02.22. | 20:37

Nakon što nije bilo pogodaka u 120 minuta igre, u raspucavanju je zabijen 21 pogodak prije promašaja londonskog vratara

Finale Liga kupa na Wembleyu imalo je sve: lucidne poteze, sjajne udarce i još bolje intervencije vratara, a nedostajali su jedino - golovi. Doduše, iskupili su se nogometaši obiju sastava u raspucavanju u kojemu se izmijenilo svih 22 igrača, a na koncu je tragičar ispao Chelseajev vratar Arrizabalaga koji je promašajem donio Liverpoolu prvi trofej u sezoni.

Iako su iz Chelseaja dolazili signali da u klubu vlada neizvjesnost nakon što se gazda Roman Abramovič maknuo iz kluba, to se nije osjetilo na igri aktualnog europskog prvaka. Utakmica je odigrana u visokom tempu, u nekoliko napada zaredom su se izmjenjivali kontranapadi pa bi se stvar ponavljala nakon što bi igrači napunili pluća kisikom.

Već u šestoj minuti je Havertz razdrmao navijače na Wembleyu kada je ubacio kvalitetnu loptu u peterac, a upisivanje među asistente mu je oduzeo Pulišić kojemu je iz blizine udarac obranio Kelleher.

Zauzdao je sastav Thomasa Tuchela utakmicu u početnih pola sata, lopta je lijepo kružila s jedne na drugu stranu, dok su veznjaci tražili pukotine u Liverpoolovoj obrani. Nisu ni Redsi bili bez prilike, u 31. minuti su u istoj akciji dva puta opasno zaprijetili i oba puta je vratar Mendy pokazao zašto nosi „jedinicu” u Chelseaju. Prvo je Keita odapeo bombu s vrha 16-erca, a nakon obrane Mendyja lopta se odbila do Manea kojemu vratar londonskog sastava maestralno brani pokušaj iz blizine. Nakon što je Chelsea naoko bio opasnija momčad u početnom dijelu utakmice, tako se sastav Jürgena Kloppa upalio u posljednjih 20-ak minuta prvog dijela. Problem je bio što to nisu znali kapitalizirati. Poluvrijeme je okončano novim promašajem Chelseaja – Havertz je ubacio, a Mount čudesno promašio veliku priliku u trenutku kada se Kelleher već pomirio s pogotkom.

Chelsea je bolje otvorio drugi dio okršaja i opet zabilježio promašaj. Pulišić je primijetio utrčavanje Mounta iza obrane Liverpoola i savršeno poslužio engleskog reprezentativca koji se našao sam iza „neprijateljskih linija”, mekano spustio loptu prsima, naciljao drugi kut, a lopta se od unutarnjeg dijela vratnice odbila van gola. Kamera je nakon toga švenkala Tuchela koji je promašaj popratio bacanjem na koljena i udaranjem rukom po travnjaku.

U 67. minuti su nogometaši Liverpoola mislili da su stigli do gola. Alexander-Arnold je ubacio iz slobodnjaka, Mane je glavom od poda odbio na drugu stavio odakle ju je Matip zabio u mrežu za 1-0. No Stuart Attwell je na sugestiju VAR-a procijenio da je Van Dijk, koji je bio u zaleđu, utjecao na igru jer je tijelom zadržao Jamesa i zakočio ga da stigne do lopte. Uzvratio je Chelsea istom mjerom u 78. minuti, zabio je Havertz, ali iz zaleđa.

U sudačkoj nadoknadi su i Liverpool i Chelsea bili blizu gola. Van Dijk je pucao glavom nakon kornera, no lopta se zaustavila na rukavicama Mendyja. Tuchel je 74. minuti u igru ubacio kritiziranog Lukakua, a koji je u 95. bio veoma blizu izjednačenja. Napao je belgijski napadač prvu stativu na ubačaj Alonsa, samo da bi mu udarac nogom zaustavio Kelleher. Lukaku je loptu pospremio u produžecima i to u 108. minuti, međutim, novi ofsajd je označio i treći poništeni gol na utakmici. Kovačić je pak odradio solidnu rolu te ga je Tuchel u 106. minuti zamijenio Jorginhom.

A uoči raspucavanja, Tuchel je odlučio zamijeniti vratare, Arrizabalaga je ušao umjesto načetog Mendyja što će se na koncu ispostaviti kao pogreška. Nakon što je 20 izvođača bilo precizno red je stigao na vratare. Kelleher je hladno odradio svoj posao, dok Arrizabalaga nije najbolje shvatio zadatak - rezervni vrata Chelseaja je loptu degažirao na gornji red tribina Wembleya, označivši početak slavlja za simpatizere liverpulskog kluba.

Cijelo raspucavanje i Arrizabalagin promašaj pogledajte OVDJE

Engleska, Liga kup, finale

Chelsea - Liverpool 0:0 (10:11)

Dodajmo i kako je danas odigrana jedna utakmica Premierlige u kojoj je West Ham na domaćem terenu pogotkom Tomáša Součeka u 59. minuti svladao Wolverhampton.


piše: Petar Zobec


Tagovi

ChelseaLiverpoolLiga kupKepa Arrizabalaga

Ostale Vijesti